Bir Kürdistan olmalıdır.

Eliaçık: Temel mücadele emperyalizmi def etmektir 'Ama bir sınır olmamalıdır. Sınırların önemi azaltmalı. Devleti yüceltmemeli. Var olan devleti ıslah etmeli. Her şeyden önce emperyalizmi def etmek gerekir'

VAN 13.05.2013 11:01:02 0
Bir Kürdistan olmalıdır.
Tarih: 01.01.0001 00:00

Eğitim Sen Kızıltepe Temsilciliği, Mehmet Yalçın Etüt Merkezi'nde "Kürt sorununda demokratik çözümler" başlıklı panel düzenledi. Panele Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, KCK davasında 3 yıl tutukluluk süresinin ardından serbest bırakılan Yenişehir Belediye eski Başkanı Fırat Anlı ve Anti Kapitalist Müslümanlar'dan İhsan Eliaçık konuşmacı olarak katıldı. ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, kardeşlik söylemi ve şovenizmin Kürt barışında iki ayrı alan olarak açığa çıktığını, bir yandan CHP ve MHP'nin şovenizme sarıldığını, öte yandan gerçek barışı isteyen halkların ise kardeşlik söylemi etrafında birleştiğini anlattı. 

 'Türkiye'nin sosyalistleri olarak sorumluluklarımızın farkındayız'
 
Türkiye sosyalistleri olarak hem çatışma döneminde hem de barış sürecinde Kürtlerin yanında olduklarını ifade eden Yüksekdağ, şöyle devam etti: "Dün sosyalist hareket nasıl sokakta Kürt halkının yanındaysa bugün de aynı durumdadır. Bizler Türkiye'nin sosyalistleri olarak sorumluluklarımızın farkındayız. Sosyalistlerin Kürt halk mücadelesini daha iyi anlamaları gerekir. Biz şovenizmle zehirlenmiş Türk halkının barış konusunda bilinçlendirilmesi için çalışacağız. Elbette, şovenizm ve ırkçılığın yayılma alanı daralıyor. 21 Mart'taki açıklama, şovenizmin kırılmasında hem Kürt halkında hem de Türk halkında büyük bir fırsat doğurmuştur. Kardeşleşmeden bahseden bir söylem doğmuştur. Elbette şovenizm Batı'da katılaşmıştır. Bugün CHP ve MHP şovenizmin en katı temsilcileri durumuna düşmüşlerdir. 8 Mayıs'tan itibaren demokratik direniş başlamıştır. Sınır dışına çekilme esnasında bazı alanlarda boşluklar oluşacaktır. Bu süreç çok kritiktir. Çalkantılı bir süreç bizi bekliyor. Bugün bir devrimci dinamiğin fişeği ateşlenmiştir."
 
'Ulus devlet modeli tarihin çöp sepetine gönderiliyor'
 
Fırat Anlı ise mücadelenin devam ettiğini, amacına ulaşıncaya kadar da devam edeceğini vurgulayarak, "Geçmiş tarihe vurgu yapmak istiyoruz. Cumhuriyet'in başlarındaki mücadelede Kürtlere otonomi, özyönetim gibi sözler verildi. Sonrasındaki uygulamalar ise Kürdistan'ı insansız hale getirmeye dönük oldu. Bu ülkeyi yönetenler eski Kemalist yöntemlerle ülkenin yönetilemeyeceğini anladılar. Kemalizm'in yarattığı ulus devlet modeli tarihin çöp sepetine gönderilmek üzeredir. Bu heyecan verici bir süreçtir. Bu hem Kürtler için hem de diğer emekçi ve sosyalistler, hatta dürüst Müslümanlar için böyledir" dedi. 
 
'Kürtler sadece bölgelerini değil Ortadoğu'yu değiştiriyor'
 
Türkiye'de bir yüzleşmenin olması gerektiğine vurgu yapan Anlı, "Mesela, Almanya geçmişteki Nazi uygulamalarıyla yüzleşti. Okullarda bile yüzleşme yapılıyor. Asıl soru; gerçekten barışa ulaşacak mıyız? Asla umutsuzluk taşımıyorum. Bugün Kürdistan'a gelen akil adamların işi diğer gruplardan daha zordur. Savaş burada oldu çünkü. Ortadoğu değişiyor. Ama nasıl değişeceği, nereye evrileceği daha da önemlidir. Sayın Öcalan'ın tespitleri önemlidir. Öcalan'ın paradigmasının incelenmesi gerekir. Kürtlere şu söyleniyor; 'Sünni blok güçlüdür. Burada yer alın.' Onlara şu dayatılıyor; 'Ya Esad ya da ÖSO'ya destek verin.' Hayır, bir üçüncü yol daha var. Sadece Kürt bölgeleri değil, tüm Ortadoğu değişiyor. Kürtlerin bunu iyi anlaması lazım" dedi.
 
'Devletin adı Anadolu Halk Cumhuriyeti olmalı'
 
Devlet kavramının fetişleştirilmemesi gerektiğini dile getiren İhsan Eliaçık ise, mezhep veya aşiret bazlı değil, adalet, eşitlik ve emek meselelerini öncelemenin gerektiğini vurguladı. Türkiye'de antikapitalist ve devrimci Müslümanlar olarak anıldıklarını belirten Eliaçık, "Farklı milletlerin olduğu bir devlette etnik bir devlet ismi doğru değildir. Buna Anadolu Halk Cumhuriyeti denilmelidir. Devletin ismi mezhep, etnisite ve kahramanlar üzerinden tanımlanmamalı. Anayasada etnik veya mezhebi nitelikler olmamalı. Bunun yerine adalet, eşitlik ve emek değerleri olmalı" dedi. 
 
'Mensup olduğum dinin adı barıştır'
 

Müslüman olarak barış sürecini desteklememelerinin mümkün olmadığını kaydeden Eliaçık, "Mensup olduğum dinin adı barıştır. Asıl süreç bundan sonra başlıyor. Ağa Kürt ile yoksul Kürt işte bu devirde açığa çıkacak. Kürtler her türlü kimlik vb. haklarını elde edecektir. Ama asıl mücadele bu değildir. Anadilimizi talep etmek bir ibadettir. Hak talep etmenin kendisi ibadettir. Ama bütün kimlikler bir araçtır. İnsanlığın en kadim sorunu mülkiyet sorunudur. Yoksul ve zengin arasındaki dengesizliktir. Burası bir gün Kürdistan olacak. Kürtler tarihe adım atacak. Bu Allah'ın bir vaadidir. Asıl sorun nasıl bir Kürdistan olacak?" diye konuştu.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın savunmalarını okuduğunu söyleyen Eliaçık, "Güvendiğim temel şey Kürt halkının sağduyusu ve Öcalan'ın İmralı'da yazdıklarıdır. Bir entelektüel olarak Öcalan'ın zihinsel mücadelesi önemlidir. Abdullah Öcalan'ın eserlerinde, sadece Kürdistan meselesi yok ki, bir uygarlık meselesini anlatıyor. Onun takip edilmesi gerekir. Mücadeleyi verenlerin dinlenmesi gerekir. Nihai görüşüm şudur: Bir Kürdistan olmalıdır. Ama bir sınır olmamalıdır. Sınırların önemi azaltmalı. Devleti yüceltmemeli. Var olan devleti ıslah etmeli. Her şeyden önce emperyalizmi def etmek gerekir" diye konuştu.

Kaynak: diha