Bir hava oluştu gibi ama dikkat

Celal Kazdağlı

VAN 30.08.2015 10:56:39 0
Bir hava oluştu gibi ama dikkat
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Seçime gidilen yolda AK Parti en kritik virajı sorunsuz geçti. “AK Parti HDP ile Hükümet kurdu” suçlamasına karşı Ahmet Davutoğlu Tuğrul Türkeş ile en beklenmedik hamleyi yaptı ve birinci raundu kazandı.

Bir Anayasal zorunluluk olan seçim hükümeti HDP’nin üzerine Türkeş şalı örtülerek kuruldu. BBP’nin eski Genel Başkanı Yalçın Topçu’nun kabinede yer alması HDP’nin varlığını iyice belirsiz hale getirdi.

HDP’lilerin Türkiyeli kanattan olması ve Kürtlerden çok Alevileri temsil etmesi de AK Parti’nin işini epeyce kolaylaştırdı. Başörtülü bir bakanın Hükümet’te yer alması, uzun yıllar süren mücadelenin hak ettiği bir karşılık olarak önemli bir duruşu ve mesajı ifade ediyor.

Hükümette bağımsız üyeler açısından sosyal demokrat özelliği öne çıkmış bir iki bakan olabilir miydi?

İyi olurdu. Diyarbakır, Konya’nın ifade ettiği değerin yanına bir de İzmir’in ifade ettiği sembol konulmuş olurdu. İzmir’den seçilen HDP’li üye o değeri sembolize etmediği gibi aradaki kontrastı arttırma tehlikesini içinde barındırıyor.

Yine de Bakanlar Kurulu olabilecek en geniş mutabakatı temsil ediyor.

Ben Savunma Bakanı’nın üç dönemlik Vecdi Gönül yerine bir başka AK Partili tarafından temsil edilmesini tercih ederdim. Aynı şey Dışişleri Bakanlığı için de geçerli. Müsteşar yerine pekala AK Partili bir milletvekili olabilirdi.

Hem müesses nizama itiraz edip vesayet rejimine son veren hem de ülkeyi Lozan sınırları içine kapatan anlayışı elinin tersi ile iten, kendi doğal coğrafyası, gelenek ve kültür vahası ile buluşan; verilen değil kendinin inşa ettiği bir dış politikayı uygulayan AK Parti’nin asla terk etmeyeceği iki sembol makamdı Savunma ve Dışişleri Bakanlıkları.

Seçim Hükümeti’nin oluşumu ve yapılan açıklamalar AK Parti’nin seçim stratejisinin MHP üzerine kurulu olacağını bize gösteriyor.

Görünür ama hatları çok sertleşmemiş bir milliyetçilik ile oy arttırılmak isteniyor. O yüzden seçimde AK Parti MHP’ye yüklenecek, adeta MHP ile yarışacak gözüküyor.

Bunda en büyük neden PKK’nın çözüm sürecini bitirip saldırıya geçmesi. Şehit sayımızın her geçen gün artması.

AK Parti’nin oyunu arttırmak için konumlandığı yer ilk bakışta kolaymış gibi görünüyor, ama aslında zoru içinde en çok barından bir yer. AK Parti’nin bunu fark ederek seçim stratejisini oluşturması gerekiyor.

Nitekim Ahmet Davutoğlu’nun Tuğrul Türkeş konusunda yaptığı açıklama bu durumun farkında olduğunu gösteriyor.

Davutoğlu Hükümet’te Başbakan Yardımcılığı verdiği Tuğrul Türkeş’i AK Parti bünyesine almayacağının sinyalini verdi.

7 Haziran seçimi HDP’nin merkeze çekildiği ve arkasında sıralanmış altıgen karşıtlığı üzerine kurgulanmıştı. Pek işe yaramadığı görüldü. Aşırı yüklenmeden HDP kazandı.

?Şimdi benzer bir durum MHP için denenecekmiş görünüyor.

CHP’yi karşısına aldığı her seçimi AK Parti kazandı. Milletin CHP konusunda hafızası çok güçlü. AK Parti o hafızaya oynadığında kazanmasını bildi.

Milletin hafızasında MHP’nin yeri CHP ile asla kıyas kabul etmez bir yerde.

Şayet o hafıza harekete geçerse kazançlı çakan AK Parti olmayabilir.

Aman dikkat.