BİR GÜZELDEN BİR GÜZELE

Gazetecilerden Bursa’ya çıkarma:

VAN 25.10.2014 13:50:13 0
 BİR GÜZELDEN BİR GÜZELE
Tarih: 01.01.0001 00:00
 ORHAN AŞAN-yazdı…

 

Vangölü Gazeteciler Cemiyeti (VGC) ve Bursa Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında geçtiğimiz hafta Van’dan 30 gazeteci Bursa’ya gitti. Bu gazeteciler arasında Gazetemiz Muhabirlerinden Orhan Aşan’da yer aldı.

‘Gazeteci Değişim Programı’ çerçevesinde geçtiğimiz Ağustos ayında Bursa’dan Van’a 30’a yakın gazeteci gelmişti. Değişim çerçevesinde 14 Ekim’de de 30 kişilik Vanlı gazeteci ekibi Bursa’ya uğurlandı. Vanlı gazeteciler, 4 günlük program dahilinde Bursa’nın tarihi ve turistik bölgelerini gezerek, Van eski Valisi Münir Karaloğlu’yla da görüştü. 30 kişilik gazeteci grubu arasında bulunan Gazetemiz muhabirlerinden Orhan Aşan Bursa’daki gözlemlerini kaleme alarak Bursa-Van kardeşliğini anlattı.

GAZETECİLERDE MORAL BOZUKLUĞU!

Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkanı Fatih Sevinç’in yoğun işlerinden dolayı katılamadığı gezi programına gazetecilere Başkan Yardımcısı Selahattin Aktaş eşlik etti.
14 Ekim Salı sabahı havaalanında buluştuğumuz arkadaşlar ile birlikte VGC Başkanı Fatih Sevinç’in programa katılamadığını öğrendiğimiz zaman çok üzüldük. Çünkü program onun verdiği emek ile hazırlanmış ve en ince ayrıntı bile düşünülmüştü. Dolayısıyla Başkan Fatih Sevinç’in böyle bir programa katılamaması biz gazeteci grubuna ciddi anlamda mor5al bozukluğu yarattı. Başkan Fatih Sevinç’in bizlere selamının getiren Başkan Yardımcısı Selahattin Aktaş ile yola devam ettik ve arkadaşların gelmesiyle uçağa bindik.

BURSA’NIN ‘GÖNLÜFERAH’

Uçağa bindikten sonra koyu bir sohbet başladı gazeteciler arasında. Uçağın en renkli siması ise Gevaş’ın sesi gazetesi imtiyaz sahibi ve eski İhlas Haber Ajansı Muhabiri Yusuf İdiz’di her zamanki gibi. İdiz yaptığı espri ve şakalar ile gazetecilerin bozulan moralini birazda olsa düzeltti ve uçak Sabiha Gökçen Havalimanına indi. Havalimanı çıkışında arkadaşlar ile buluştuktan sonra Basın Yayın Enformasyon Bursa İl Müdürlüğü tarafından tahsis edilen otobüs ile Bursa’ya doğru yola çıktık. Daha Bursa’ya varmadan havasını, sıcaklığını ve misafirperverliğini hissetmeye başladık. Bursa’ya yaklaştıkça gazetecilerin yüzü gülmeye başladı ve 3 saatlik yolculuğun ardından konaklayacağımız ‘Gönlü Ferah’ oteline geldik. Otelin girişinde sıcak bir karşılama sonrası odalara yerleşip 2 saat dinlendik ve ardından yemek yemek için tekrar bir araya geldik.

YEMEKTE BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI

Yemek yemek için Bursa’nın tarihi mekanlarından olan kuruluşu 1867 olan ve ismini ‘İskender’ yemeğine veren Mehmet Oğlu İskender Efendi’nin kurduğu, şimdilerde Yavuz İskenderoğlu’nun işlettiği İskender Lokantası her yönüyle ilgi çekiciydi. Lokanta da Basın Yayın Enformasyon Bursa İl Müdürü Kadir Akarkaya, eşi, oğlu, Basın Yayın Enformasyon Diyarbakır İl Müdürü Melik Akaslan ve eşi de bizlere eşlik etti. Basın Yayın Enformasyon Bursa İl Müdürü Kadir Akarkaya yemekte yaptığı konuşmada birlik ve beraberliğe vurgu yaparak, Ağustos ayında geldikleri Van’da gördükleri misafirperverliği ve sıcaklığı övdü. Ardından konuşan VGC Başkan Yardımcısı Selahattin Aktaş, misafirperverliklerinden dolayı Akarkaya’ya teşekkür ederek, bu tür organizasyonların devam etmesini istedi. Ve yemekler geldi. İskender ‘in ustasından İskender yemek bir başka güzel. İnsan yedikçe yiyesi geliyor. Ve yemek bitti şimdi biraz Bursa’yı gezme zamanı diyerek Salih Akkuş ve Yusuf İdiz ile birlikte gazeteci arkadaşlardan ayrılarak, ver elini Mudanya dedik. Saat 20:00 Mudanya’da sahilde dolaştıktan sonra oturup çaylarımızı yudumladık. Ve saat 23:00 sıralarında kaldığımız otele yani ‘Gönlüferah’ otele geldik.

ULUDAĞ’IN MUHTEŞEM İHTİŞAMI

İkinci günün sabahından oteldeki kahvaltı sonrası Uludağ’a gideceğimiz söylendi. Ve hazırlıkların ardından yola koyulduk. Trabzonlu araç sürücümüz Ahmet abi ile sohbet koyulaştıkça koyulaştı ve 37 otelin bulunduğu Uludağ ve Milli Parkta gezerek arkadaşlar ile bol bol fotoğraf çekme imkanı bulduk. Ziyaret ve gezilerimiz boyunca da Basın Yayın Enformasyon Bursa İl Müdürü Kadir Akarkaya, eşi, oğlu, Basın Yayın Enformasyon Diyarbakır İl Müdürü Melik Akaslan ve eşi de bizlere eşlik etti. Uludağ ve Milli Parkta gezimiz tamamlandıktan sonra yemek zamanı diyerek açık alanda mangalda hazırlanan yemekler yendi ve koyu bir sohbet başladı. Sıcak bir ortamda geçen sohbetin ardından Mudanya ve Trilye bölgesine geçerek Bursa’nın en yüksek tepesinde bulunan bir çay bahçesinde yorgunluğun ardından çay molası verdik. Mudanya ve Trilye gezilerinin ardından akşam saat 19:00 sularında dinlenmek için kaldığımız otele geçtik.

AKTAŞ’TAN KARALOĞLU’NA SÜRPRİZ

Üçüncü gün sabah saatlerinde Bursa Valisi aynı zamanda eski Van Valisi olan Münir Karaloğlu’nu makamında ziyaret ettik. Sıcak bir ortamda süren sohbetin ardından VGC Başkan Yardımcısı Selahattin Aktaş Vali Karaloğlu’na Van kedisi sürprizi yaptı. Vali Karaloğlu gördüğü sürpriz karşısında şaşırırken Aktaş ve gazeteci arkadaşlara teşekkür etti. Sohbetimizin geri kalanını akşama saklayarak Vali Karaloğlu’nun makamında ayrıldık. Valilik ziyaretinin ardından ‘tevuzu öğütleyen evliya olarak bilinen, Üftade Hazretleri’nin (Mehmet Muhyiddin) camii ve türbelerini ziyaret ettik. Tarihi Sümbüllü Bahçe Konağı’ndaki (elbasan tava)yemeğimizin ardından, Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin türbe ve camilerini ziyaret ettik. Ziyaretlerin ardından serbest zaman diliminde ise kapalı çarşıda alışveriş yaptık. Yaptığımız alışverişin ardından ikindi vakti ise Büyükşehir Sosyal Tesislerinde Belediye Başkanı Recep Altepe ile kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Sohbet sırasından bazı gazeteci arkadaşlarımız, Bursa Belediyesi tarafından Van’a birkaç hizmet yapılması için çağrıda bulundu ve Başkan Altepe tarafından memnuniyetle karşılandı.

HÜNKAR KÖŞKÜ’NDE PROTOKOL YEMEĞİ

Üçüncü günün akşamında ise tarihi Hünkâr Köşkü’nü gezme imkanı bulduk. Bu köşkün, 1844 yılında Sultan Abdülmecit'in Bursa gezisi nedeniyle, dönemin Bursa valisi Mehmet Salih tarafından av köşkü olarak 19 gün gibi çok kısa süre içinde yapıldığını bizimle birlikte bulunan rehber arkadaştan öğrenmiş olduk. Söz konusu köşkte, sonraki Sultan Abdülaziz, Sultan Reşat ve daha sonra Atatürk’ün konakladığını anlatan rehber arkadaş, tüm mobilyaların Osmanlı dönemine ait olduğunu ifade etti. Köşk ziyaretinin ardından tarihi köşkün yanında bulunan restorana geçerek burada protokol ve Bursa’daki gazetecilerle yemekte buluştuk. Vali Münir Karaloğlu’nun gecikmesi nedeniyle bizleri Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu karşıladı. Van ve Bursa’daki gazetecilerin tanışma faslına geçmişken içeri Bursa Valisi Münir Karaloğlu girdi. Bursalı bir gazetecinin kendisini tanıtması sırasında içeri giren vali Karaloğlu konuşmasına devam etmesini söyledi. 5 dakika sonra sözü biten gazetecinin ardından, ‘Ya bu tanışma mıydı, sabahtan beri konuşuyorsun’ esprisiyle, yemek ortamına büyük bir neşe kattı vali Karaloğlu, sıcak bir ortamda geçen sohbetin ardından saat 23:00 sularında kaldığımız otele geldik.

AYRILIK ZAMANI GELMİŞTİ!

Ve zaman geldi çattı. Son günün sabahında ise, Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Kadir Akarkaya’yı makamında ziyaret ettik. Eşi, oğlu ve çalışanlarıyla birlikte bizleri karşılayan Akarkaya Van ve Bursa’nın bundan böyle kardeş il olduğunu söyleyerek, bu kardeşliğin devam edeceğini belirtti. Akarkaya’nın ardından misafirperverliklerinden dolayı teşekkür eden VGC Başkan Yardımcısı Selahattin Aktaş, bu tür organizasyonların devam etmesini isteyerek, gazetecilerin Bursa’dan memnun ayrıldığını belirtti. Yapılan konuşmalar sonrası gezimizi tamamlayarak vedalaşmanın ardından ayrıldık. Ve yeniden tahsis edilen otobüs ile Bursa’dan ayrılarak, İstanbul’a doğru yola çıktık. Otobüsle dönüşümüzde gazeteci arkadaşlarımızdan bazıları yanık sesleri ile türküler söyleyerek, neşeli saatler yaşattı. Bir saat 45 dakika sonra Van’a indiğimizde, herkes evine gitmek için arkadaşları ile vedalaşırken, ailesinin karşıladığı tek kişi ise Doğan Haber Ajansı muhabiri Osman Bekleyen oldu. Bekleyen’i Eşi ve Kızı Elif Elvin Van Ferit Melen Havalimanında karşıladı.