BİLİCİ ÇALIŞMAYI AÇIKLADI

Taşeron İşçiler ile ilgili yasal düzenleme‏

VAN 22.07.2014 00:50:56 0
BİLİCİ ÇALIŞMAYI AÇIKLADI
Tarih: 01.01.0001 00:00
 TBMM Genel Kurulunda,  İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülmektedir. Kamuoyunda Torba Kanun olarak bilinen tasarıda;  Soma maden kazası ve maden sektörüne yönelik düzenlemeler, Çalışma hayatına yönelik düzenlemeler, Sosyal Güvenlik sistemine ilişkin düzenlemeler, Kamu borçlarının yapılandırılması gibi birçok konu başlığı görüşülmekte olan tasarıda bulunmaktadır.

Türkiye’nin kanayan bir yarası haline gelen ve yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren taşeronçalışanlarının umutla beklediği düzenlemeyle ile ilgili maddeler genel kurulda kabul edildi.

Yasal düzenlemeyle birlikte;

İşverenler, taşeron firmalara iş vermeleri halinde, işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri taşeron firmaların hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü tutulmuş ve maaş ödenmesi garanti altına alınmıştır.

Taşeron firma değişse bile izin süreleri işçilerin daha önceki çalışmaları dikkate alınarak hesaplanacaktır. Asıl işveren izinlerin kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmekle yükümlü kılınmıştır.  Ayrıca, kamu kurumlarında taşeron olarak çalışan işçilerin çalıştıkları süre, firmanın değişmesinden bağımsız olarak kıdem tazminatında dikkate alınacak ve kamu kurumu tarafından işçiye ödenecektir.

Kamu kurumları açısından taşeron çalıştırılabilecek yardımcı hizmetlerin hangileri olduğu yargı kararları da dikkate alınarak işçi, işveren ve kamu görevlileri konfederasyonları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecektir.

Özelleştirme programında bulunan idareler için taşeron firmalarla çalışmak üzere ihaleye çıkmak için Özelleştirme İdaresi Başkanlığından, KİT’ler için ise Hazine Müsteşarlığından izin alınması gerekmektedir.

Taşeron işçiler görevlendirildikleri hizmetler dışında başka görevlerde çalıştırılamayacaktır. Aksi durumlarda idari para cezaları verilecektir.

Kamu kurumlarında çalışan taşeronların örgütlenmeleri halinde toplu iş sözleşmesi yürütülerek, söz konusu ücret farkı ilgili idare tarafından karşılanacaktır.

Kamuda süreklilik arz eden işlerin ihalesinin üç yıllık bir süre için yapılacağı düzenlenmektedir. Böylece, taşeron işçilerinin bir yıldan düşük ihaleler nedeniyle İş Kanunundan doğan hak kayıpları önlenmektedir.

Taşeron işyerlerine ilişkin iş müfettişlerince hazırlanan raporlara yapılacak itirazlar için süre 6 günden 30 güne çıkarılmış ve itiraza ilişkin dava süresi 4 ay olarak belirlenmiş, temyiz yolu da açılmıştır.

Bu yasal düzenlemeler ile birlikte çalışma hayatının en önemli sorunu halinegelen taşeron işçiler konusunda önemli adımlar atılmış oldu. Yasal düzenlemelerin şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Saygılarımla

 

Mustafa BİLİCİ

Van Milletvekili