Belediye Pasajı yeniden hizmette

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 5 ay önce mühürlenerek kapatılan Belediye Pasajı, esnafların hukuk zaferi ile birlikte yeniden hizmete açıldı. Tarihi Belediye Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Aslan, işyerlerinin kapalı

VAN 2.12.2016 18:47:55 0
Belediye Pasajı yeniden hizmette
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Bölge: Bişar Ulutaş

     Van’ın en önemli caddelerinden Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan ve eski belediye binası altında yer alan Tarihi Belediye Pasajı, nihayet yeniden vatandaşların hizmetine açıldı.


     Konuyla ilgili açıklama yapan Tarihi Belediye Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Aslan, haklı ekmek davalarından alınlarının akıyla çıkmanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.


     ASLAN: KAPALI SÜREÇTE SIKINTI YAŞADIK
     Yaklaşık 5 ay önce dükkânlarının çeşitli gerekçelerle kapatıldığını anlatan Aslan, “Bahsettiğimiz bu ‘çeşitli gerekçeler’ biz esnafları mağdur edecek ve temeli olmayan gerekçelerdi. Nitekim öyle de oldu ve biz Tarihi Belediye Pasajı esnafları, dükkânlarımız kapatıldıktan sonra mağdur olduk. Çeklerimiz yazıldı, senetlerimiz icralık oldu, ailelerimiz ve çocuklarımız da haliyle bu durumdan olumsuz etkilendiler. Bazı esnaf arkadaşlarımız hastalarına bakmak zorundaydılar ve tek geçim kaynakları olan dükkânları kapanınca çaresiz kaldılar. Bu insanlar memur değiller, zanaatkâr değiller kısaca evlerine ekmek götürmek için yapabilecekleri tek iş esnaflık. Tüm bunlar bilindiği halde bu kadar esnafın göz göre göre, mağdur olacakları bilinmesine rağmen aslı astarı olmayan nedenlerle dükkânlarının kapatılması deyim yerindeyse onları ölüme terk etmekti. Yıllardır vergisini kirasını ödeyen ve kayıtlı ekonomi içerisinde yer alan bu esnaflar sorumlu oldukları ailelerine bakabilmek için seyyar satıcılık yapmak zorunda kaldılar. Tabi ki bunlar olurken ekmeğimiz elimizden alınmaya çalışılırken biz de öylece oturup bekleyemezdik. Yasal yollardan hakkımızı aramaya başladık. Davalar devam ederken sesimizi duyurmak için birçok kapı aşındırdık. Van’da ne kadar siyasi parti temsilciliği varsa ne kadar sivil toplum kuruluşu varsa ne kadar makam varsa ayrım yapmadan hepsini ziyaret ettik ve derdimizi anlattık. Bunlar arasında bizi oldukça anlayışla karşılayan ve gerçekten çözüm bulmaya çalışanlar olduğu kadar oralı olmayan ve ilgiliymiş gibi görünüp de söylediklerimizi hasıraltı yapanlar da oldu. Biz belki çok kırıldık ama kimseye küsmedik. Hiçbir zaman sağduyudan uzaklaşmadık, fevri davranmadık. Bizi kimsenin siyasi rant aracı olarak kullanmasına izin vermedik. Çünkü bizim derdimiz ekmeğimizdi ve biz de onun için çabaladık. Biz saygımızı korudukça daha da güçlendik ve birbiri ardına kazandığımız davalar bizi her geçen gün daha motive ederek birliğimizi güçlendirdi” diye konuştu.


     “HENÜZ 11 İŞYERİ AÇILMADI” Davaları kişisel olarak açtıkları için 11 esnafın henüz işyerini açamadığını anlatan Zeki Aslan, “Dükkanlarımızın açılması için açtığımız davalar kişisel olduğu için şu ana kadar pasajdaki dükkanların yaklaşık üçte ikisi açılmış geri kalan esnaflar ise dükkanlarının açılmasını beklemektedirler. Dükkânlarımızın açılmasında sağduyuyla ve hakkaniyetle davranıp açılmasına vesile olan mercilerden geri kalan 11 esnafın da dükkânlarının ivedilikle açılması yönünde bir ricamız vardır. Önemli bir husus da pasajımızın önünün bu süreçte oldukça tahrip edilmesi konusu... Özellikle pasajın önündeki kaldırım, sadece pasaja değil Van’ın en işlek caddesi konumundaki Cumhuriyet Caddesi’ne de yakışmayan bir görüntü oluşturmakta. Buradan bu konuda yetkililerin ilgili davranmasını talep ediyoruz. Biz pasajla ilgili birçok tadilatı sıkıntılı bir süreçte olmamıza rağmen kendi imkânlarımızla gerçekleştirdik. Bu anlamda aynı hassasiyeti ilgili kurumlardan da bekliyoruz. Doğal olarak Van Halkı, uzun süredir kapalı gördüğü Tarihi Belediye Pasajındaki dükkânların alternatifleriyle alışveriş ihtiyaçlarını karşılama yoluna gitmişlerdir. Bu da Pasajımızdaki hareketliliği biraz azaltmıştır. Davanın kazanılmasının ardından Pasaj esnaflarımız İstanbul’dan yüklü miktarlarda ürünler alarak ve dükkânlarına yeni dekorlar yaparak ayrıca bir mali külfet altına girmişlerdir. Bu anlamda değerli Van halkından Tarihi Belediye Pasajı esnaflarına destek olmalarını rica ediyoruz. Şu an Tarihi Belediye Pasajı’nın müşterilerine her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır. Buradan vasıtanızla tüm Van’a
sesleniyoruz; Tarihi Belediye Pasajı açıldı! En iyi, en yeni, en farklı ve en ekonomik ürünlerimizle yine hizmetinizde olacağız” ifadelerini kullandı.