Bayram telaşı başladı

“ZAMLAR OLMASIN!”

VAN 23.06.2017 11:17:51 0
Bayram telaşı başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’da, Ramazan bayramına 2 gün kala çarşıda da müthiş bir kalabalık oluşuyor. Özellikle iftar sonrası cadde ve ara sokaklarda yürümekte bile güçlük çekilirken, şehrin her noktasında semaver çay yapılması dikkat çekiyor. Masaların dışarıya atıldığı, ara sokaklarda da bayram nedeniyle seyyar satıcıların olduğu Van'da, en büyük yoğunluğu da konfeksiyoncularn, giyim eşyası ve ayakkabı satan yerler yaşıyor. Tatlıcılar da bayramlık tatlı siparişi almaya başlarken, marketler de vitrinlerini yeniden dizdi. Bayramlık şeker ve kolonyaları baş köşeye dizen marketler de yine yoğunluğun yaşandığı bir başka mekan. Maddi olarak sıkıntılı olan esnaf ise, bayram nedeniyle iyi bir iş yaparak, deyim yerindeyse nefes almak istiyor.
 Vatandaşlar, bayramda evlerine gelecek olan misafirlere ikram edebilecekleri şeker, lokum gibi ürünleri alırken, fiyatların yüksekliğinden de yakınıyor. Vatandaşlar özellikle de et fiyatlarındaki yüksekliği her fırsatta dile getirerek eleştiriyorlar.
Raflarda, Ramazan bayramına özgü ikramlıkları bulunduran esnaflar, özellikle bayram şekerine olan talebin geçen yıla nazaran daha fazla olduğunu söylüyor. 
Bu yıl daha iyi bir taleple karşılaştıklarını belirten Gold Van AVM Müdürü Metin Avcı, “Şuan itibari ile yoğunluk oldukça fazla. Temennimiz bir önceki ramazan bayramına göre daha iyi iş yapmak. Geçen sene ramazan bayramı satışlarımız iyi değildi. Bu seneden umutluyuz, daha iyi bir ciro yapmayı bekliyoruz. Bu yıl ramazan ayında satışlarımız gayet iyi geçti, inşallah daha da iyi olacak” dedi. 

 

  İLGİ GÖREN REYONLAR
En fazla şeker ve tatlı çeşitlerinin bulunduğu reyonların yoğunluk yaşadığını söyleyen Avcı, “Bayrama yaklaştığımız bu günlerde gelen müşterilerimizin en çok ziyaret ettiği reyonlarımız et reyonu, baklava ve pasta yapımında kullanılan malzemelerin yer aldığı reyon ve yoğunluk ise şeker çeşitlerinin bulunduğu reyonumuzda yaşanıyor” diye konuştu. 
Et fiyatlarının yüksekliğinden yakınan Avcı, bulundurdukları ürün fiyatlarına ilişkin de, şu bilgileri verdi:  
“Kasap reyonumuzda sadece dana ve kuzu eti var. Bunun haricinde et satmıyoruz. Fiyatlarımızın bazılarını örnek verecek olursak; kuzu gerdan 38 TL, kuzu but 39 TL, dana kuşbaşı 33 TL'den başlıyor. Geçen seneye göre et fiyatları çok yüksek, sebebi yapılan zamlardır. Bu fiyatlardan hem biz hem de halkımız şikâyetçi, geçen sene ramazan ayında et fiyatları çok düşüktü, satışlarımız da iyiydi. Ancak bu sene aynı satışı yapamıyoruz, bu sene hayvan sayısı Van’da az, bir de biz et bulamadığımız için fiyatlar yüksek. Pasta ve tatlı yapımında kullanılan malzemelerin fiyatları ise 5 kg un 6.99 TL, ceviz içi 35.99 TL, baklavalık yufka 5.99 TL, tel kadayıf 6 TL, gibi fiyatlara satıyoruz. Yaklaşık 35 çeşit bayram şekeri satıyoruz. Şeker fiyatları bu sene daha uygun diyebiliriz. Şeker fiyatları da 9.99 TL'den başlıyor."
 

“ZAMLAR OLMASIN!” 
Yapılan zamların satışları olumsuz etkilediğini anlatan Avcı, “Yapılan son zamlarla birçok üründe fiyatlar arttı. İş yapabilmemiz için yetkililerin yapılan zamlara bir dur demesi gerekmektedir. Daha iyi iş yapabilmemiz için ve halkın kendi ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilmeleri için fiyatların düşmesi lazım. Bu gidişle kimse et alamaz duruma gelecek, özellikle et fiyatlarının düşmesini umut ediyoruz ve yetkililerden buna çözüm bulmalarını bekliyoruz. Bizler elimizden geldiğince halkımıza daha iyi bir hizmet sunabilmek için fiyatlarımızı esnek tutmaya çalışıyoruz ancak genel olarak buna bir çözüm bulunursa hem halkımızın yüzü güler hem de biz yerel işletmeler daha iyi iş yaparız” diye kaydetti.

 

ÇARŞIDA BÜYÜK YOĞUNLUK
Bu arada şehir merkezinde iftar sonraları 'iğne atsan yere düşmez' dedirtecek bir kalabalık yaşanıyor. Mağazalar müşterilerini ağırlarken, cadde ve sokak aralarında da büyük yoğunluk yaşanıyor. Şehrin birçok yerinde semaverde çay yapılarak satılırken, ara sokaklarda da bayramlık birçok ürün tezgahlarda satılıyor. Akşam saatlerinde ara sokaklarda yürümek büyük bir meziyet gerektiriyor.

 

BAYRAM PAZARI ŞENLENDİ 
Van’da, Ramazan bayramına iki gün kalırken, kurulan pazarlardaki yoğunlukta da büyük bir artış gözleniyor. Ramazan ayı boyunca müşterinin daha çok yiyeceğe yöneldiği Van’da işportacının ve giyim eşyası satan esnafın yüzü gülüyor.
Şehir merkezinde bulunan cadde ve sokaklarda kurulan seyyar tezgâhlarla adeta bayram havası yaşanıyor. 
Esnaf, arife gününde işlerin daha da yoğunluk kazanacağını söylüyor.   
 

GÜNÜBİRLİK ÇALIŞANLAR 
Esnaf ve işportacının yanı sıra bayramı fırsat bilip günübirlik para kazanmak isteyenler de var pazarda. 
Sattığı malzemeleri toptancılardan aldığını söyleyen Sedat Uğurlu isimli vatandaş, “Öğrenciyim, harçlığımızı kazanmak amacıyla tezgâh açtım, çorap ve iç çamaşırı satıyorum, satışlarımız şuan durgun ancak günü kurtarabiliyoruz, yani günü birlik kazanıyoruz. Şimdilik bayram Pazarı alanlarına uğrayanların sayısı çok az bunun etkisi bize oluyor, bizim iş yapmamamıza sebep oluyor. Tezgâhlarımızı Çarşamba günü kurduk, Cumartesi akşamına kadar yani dört gün boyunca kurulu kalacak” dedi. 
 

DEMLİK ALTLIĞI SATIYOR
Pazarda bir de kendi el ürünlerini satanlar var. Bunlardan biri de, Senar Özoral isimli öğrenci. Bir kenarda tezgah açıp kendi el ürünü olan demlik altlıklarını satan Özoral, “Öğrenciyim. Bayram harçlığımı kazanmak için tezgâh açtım. Bayram giderlerini karşılayabilmek için herkes bir yerlerden değişik şeyler getirmiş, bu sene bayram havası geçen seneye nazaran biraz durgun gibi, ama daha başlarındayız, bu coşkunun artacağına inanıyorum. Sattığım ürün kimsede bulunmayan benim tasarımım olan demlik altlıklarıdır. Halkın ilgisi var işimde güzel bayrama yakın daha da iyi olacak. Boş kalacağıma aklıma böyle bir fikir geldi bende bunu tasarladım gayet memnunum bayram harçlığımı kazanıyorum” diye konuştu. 
 

“TEZGAHLARIMIZI KURDUK, VATANDAŞLARIMIZI BEKLİYORUZ”
Son 3 güne kadar bayram coşkusu olmadığını belirten Nurullah Eren isimli işportacı da şunları söyledi: 
“Bayan giyimi satıyoruz, ağırlığımız bu yönde, bayrama 3 gün kala yoğunluğumuz başlıyor. Tezgâhımızı kurduk bayram alışverişine çıkacak vatandaşı bekliyoruz. Fiyatlarımız gayet uygun, sergilediğimiz etekleri 10 TL ve 15 TL gibi fiyatlara satıyoruz. Bunun dışında her türlü bayan giyimi çok uygun fiyatlarla satıyoruz”.   
 Ürünleri sabit fiyat üzerinden sattıklarını ifade eden Serkan Tunç da, “Çocuk giyimi üzeri çalışıyoruz, çocuk gömlek, tişört, şort, pantolon ve benzeri ihtiyaçlara cevap veriyoruz. Ürün değerlerimizi tek fiyat üzerinden sabitledik yani seçal 10 TL den satıyoruz.” dedi.
 

BAYRAM VE SARIMSAK 
Mevlüt Oktay isimli işportacı da, sadece sarımsak satarak para kazanmaya çalışan işportacılardan. 
Oktay da, şunları söyledi:
“Sadece sarımsak satışı yapıyorum. Her zaman yaptığım işi budur, şuan işlerimiz normal günlük ortalama 200 kilo sarımsak satıyorum. Ancak bayram arifesinde işlerimiz bereketleniyor, günlük sarımsak satışımız ortalama 300 kilonun üzerine çıkıyor. Bayrama iki gün kala özellikle arife gününde mal yetiştiremiyoruz diyebilirim. Piyasanın en uygun sarımsağını biz satıyoruz 1.50 kilosu 10 TL fiyatımızda iddialıyız. Bir manav hala gider sarımsağın kilosunu toptan 6.50 TL ye alır biz ise perakende olarak bu fiyata satıyoruz. İnsanların sarımsağı çok tüketmelerini isterim çünkü sarımsak canlı antibiyotiktir.” 
Özel Haber: M. Selim KURT / Mürsel ÖNER

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: