Baykara: “Engelsiz yarınlar için savaşa hayır“

Van Kent Konseyi Engelliler Meclisi bir basın açıklaması yaparak son günlerde yaşanan çatışmalı ortama tepki gösterdi. Basın açıklamasını okuyan Van Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkan Yardımcısı Hanefi Baykara, 'Engelsiz yarınlar

VAN 29.08.2015 19:56:12 0
Baykara: “Engelsiz yarınlar için savaşa hayır“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Bölgede yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle hayat durma noktasına geldi. Hemen hemen her gün bir Sivil Toplum Örgütü barış çağrısında bulunurken, bu çağrılar şimdiye kadar sonuç vermiş değil. Ancak her şeye rağmen barış çağrıları devam ederken, bir duyarlılık çağrısı da Van Kent Konseyi Engelliler Meclisi'nden geldi. Son günlerde yaşanan çatışmalı ortama tepki gösteren Van Kent Konseyi Engelliler Meclisi bir basın açıklaması yaparak yaşanan çatışmalı ortama dikkat çekti. Basın açıklamasına Van Kent Konseyı Engelliler Meclisi, Van Bedensel Engelliler Spor Kulübü Dernegi, Altı Nokta Körler Derneği, Van Görme Engelliler Spor Kulübü Derneği, Van Zihinsel Engelliler ve Yeşeren Umutlar Derneği ile Van Bedensel Engelliler Derneği temsilcileri katılırken, açıklamada Van Kent Konseyi Başkanı Ümit Keser de hazır bulundu. Açıklamayı yapan Van Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkan Yardımcısı Hanefi Baykara, barış çağrısında bulundu.
"ADIM ATILMIYOR"
Barış için şimdiye kadar herhangi bir adımın atılmamasına tepki gösteren Baykara, şunları söyledi:
"Ülkemizde son zamanlarda bir savaş ortamı var ve bu savaş ortamı bugün ülke gündeminin ilk sırasında yer almasına rağmen barış için atılmış en ufak bir adımın olmaması herkesi üzdüğü gibi biz engelli camiasını daha da fazla üzmektedir. Savaş ortamında hayatını kaybeden her bir birey belki acı çekmeden hayata gözlerini yumuyor ama geriye kalanların yürekleri param parça oluyor. Bu ölen bireylerin anne, baba, kardeş, evlatlarının acıları ne anlatılır ne de tarif edilir. Bunun psikolojik sorunları aylarca hatta yıllarca devam edecektir. Bunun yanı sıra çıkan savaşlarda, çatışmalarda, bombalı patlamalarda ölenler dışında bir de vücudunun herhangi bir uzuvunu kaybedip engelli olarak bundan sonraki yaşamlarına devam eden insanlar da bu acılardan paylarını alan ve sonrasında en çok mağdur olan bireyler olarak hayatlarını sürdürmek zorunda kalıyorlar, tabi buna da yaşamak denilirse!"

"ENGELSİZ YARINLAR İÇİN SAVAŞ İSTEMİYORUZ"
Müzakerelerin yeniden başlaması için çağrıda bulunan Baykara, "Sağlam bir insanın iş bulup çalışmakta zorluk yaşadığı bu hayata engelli olanlar iş sıkıntısı yaşıyorlar, çocuklarına bakamıyorlar, birçoğu bundan sonraki hayatında sosyal ve psikolojik olarak büyük travmalar yaşamak zorunda kalıyorlar. Birçoğunun yuvası yıkılıyor, çocukları veya aile bireyleri bu duruma alışana kadar yaşayacakları sıkıntılar bir ömür boyu sırtlarında bir kambur olarak kalacaktır. Aslında bu konular üzerine birden çok sorun ve örnekler verebiliriz ama biz bunların olmasını ve bu sorunların yaşanmamasını istiyoruz. Biz Van'da faaliyet gösteren engelli STK'ları olarak biran önce bu savaş ortamının durması için herkesin elinden geleni yapmasını ve biran önce barışın hakim olduğu, kardeşliğin hakim olduğu bir ülkede el ele, omuz omuza kardeş kardeşe yaşamanın adımlarının atılması için 2013'te başlatılan barış müzakerelerine tekrar baş vurulmasının en doğru yol alacağını belirtmek istiyoruz. Bu konuda gerek hükümet gerekse 2013'te ki muhataplarla biran önce bu kanın durması ve huzurlu yarınlar için müzakere masasına tekrar oturmalarının en doğru karar olduğu bilinmelidir. Biz engelli STK'lar olarak hiçbir şekilde bir siyasi görüş adına bu açıklamayı yapmadığımızın bilinmesini istiyoruz. Bizim amacımız engelsiz yarınlar için ille de barış, ille de kardeşlik adına bir araya geldik ve bunun en doğru karar olacağına inandığımız için bu açıklamayı yapmayı uygun gördük. Engelsiz yarınlar için savaşa hayır diyoruz" şeklinde konuştu.