Başvurular başladı

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünce (TİGEM) hayata geçirilen '300 koyun projesi'nde başvuruların başladığı açıklandı.

VAN 22.02.2018 23:42:56 0
Başvurular başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

TİGEM, proje kapsamında Ziraat Bankası aracılığıyla sözleşme imzalayacağı yetiştiricilere 300 başa kadar küçükbaş hayvanı, ücreti karşılığında verecek. Proje kapsamında hayvanların alımı için başvurular, TİGEM'in internet sitesinden alınmaya başlandı. Ancak başvuru yapanlar ilk olarak belli kriterler çerçevesinde değerlendirmeye alınacak. Belirlenen kriterlere uyan üreticiler projeden faydalanacak. Kriterler çerçevesinde üretici seçiminde, üretim yapılacak yerin mera alanı, kaba yem üretebilirliği, hayvan varlığı, cinsiyet ve yaşı (genç çiftci olması önemli), hayvan barınağına sahip olması, halen hayvancılıkla uğraşıyor olması gibi kriterler göz önüne alınarak değerlendirme yapılacak.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünce (TİGEM) sözleşme imzalanacak yetiştiricilere verilecek 300 baş küçükbaş hayvan projesinden faydalanmak isteyenler için başvuruların startı verildi.
Yetiştiricilerin ihtiyaç fazlası dişi kuzuları kesime göndermesi, damızlık dişi materyalin kasaplığa gitmesinin hayvan varlığının artmasında engel teşkil etmesi, hayvan varlığındaki azalmanın kırsalda yaşamanın sebeplerini ortadan kaldırması ve bunlara bağlı olarak koyun sayısının yıllar itibari ile artmaması, bu çerçevede de ihtiyaç olan et üretiminin olumsuz etkilenmesinden dolayı  Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi'yle sözleşmeli üretim modeli geliştirildiği bildirildi. Geliştirilen model ile köylerde, atıl kalan mera alanlarını üretime kazandırmak, koyun barınaklarının tam kapasite kullanımını sağlanmak, koyun varlığını artırmak, kırsalda koyunculuk yapan insanları sosyal güvenceye kavuşturmak, proje ile dişi kuzu kesiminin önüne geçmek, söz konusu işletmelerin damızlık işletmesi olarak değerlendirilmesini sağlamak gibi konular amaçlandı. Yine, Ülkedeki küçükbaş hayvan sayısının arttırılması, kırsalda istihdam sağlanarak, köye dönüş projesine destek sunulması amaçlar arasında yer aldı.
TİGEM'den alınan bilgilere göre, ilk olarak elektronik ortamda yetiştiricilerin ön başvurularının belgeleriyle alınması sağlanacak. Başvuruların TİGEM tarafından değerlendirilmesinin ardından, başvurusu TİGEM tarafından kabul edilen yetiştiricilerin Ziraat Bankası tarafından değerlendirilmesine geçilecek. Ardından projeden faydalanmaya hak kazananların duyurusu yapılacak. Kredisi onaylanan yetiştiriciler ile Ziraat Bankası ve TİGEM arasında sözleşmelerin imzalanmasının akabinde de hayvanların temini ve teslimi süreci başlayacak. Teslim edilen hayvanların İl/İlçe Müdürlükleri tarafından aşılama ve küpelenmesinin ücretsiz olarak yapılması sağlanacak. Yetiştiriciye bakım giderleri ve sigorta bedeli için avans verilecek, doğacak dişi kuzular için TİGEM tarafından yetiştiriciye alım garantisi verilecek ve alınacak dişi kuzuların Bakanlığın diğer projelerinde değerlendirilmesi sağlanacak.
Üretici başına 300 başa kadar küçükbaş hayvan verilerecek olan proje kapsamında toplamda en az 1.666 üretici ile sözleşme imzalanmak üzere toplam 500.000 baş küçükbaş hayvan verilecek.
Proje kapsamında, üretim sürecinde, yetiştiriciye Ziraat Bankası aracılığı ile bakım ücreti ve sigorta bedeli avans olarak verilecek. Sözleşme imzalanacak yetiştiricilere kendi işletmelerinde TİGEM tarafından eğitim de verilecek. Sütten kesimi müteakip kuzular alınacak, masraflar düşülerek hak edişi üreticiye ödenecek. Üretilecek tüy ve süt ise yetiştiricinin olacak. Üreticilerin bu hayvanlar için yaptıracağı TARSİM sigortası da ücretsiz olarak Bakanlık tarafından desteklenecek.
Projeyle 8. yılın sonunda dişi sayısının toplam 5 milyon başa ulaşması ve yaklaşık 3 milyon 250 bin baş erkek kesimiyle 52 bin 300 ton et üretiminin hedeflendiği de açıklandı. 

 

VAN'DA ÇOK SAYIDA KİŞİ BİLGİ AMAÇLI BAŞVURU YAPTI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın, antep escort kızlar “köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun, koyunlara bakanlara ise asgari ücret üzerinden maaş verileceği” yönündeki açıklamasının ardından Van'da da çok sayıda kişinin Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak proje hakkında bilgi almak istediği öğrenildi. 
Köyden kente göçü önlemek için yürürlüğe konulan teşvikler kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, Şubat ayı başlarında, “Köyden şehre gitme, hem maaşını al, hem kendi işinin patronu ol” sloganı ile projeye ilişkin açıklama yapılmıştı. Yeni projeyle ilgili olarak Bakan Eşref Fakıbaba, şu bilgileri paylaşmıştı:  “Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. 300 damızlık koyunu alan ayrıca asgari ücret alacak. Sigortasını da yapacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa onu karşılayacağız. Sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. 300 koyun 300 yavru verecek. Bu yavruların tamamı da işletmemizin sahibine ait olacak. Geri ödeme 300 tane doğacak yavru ile başlayacak. Bu yavrular bir kaç ay sonra her biri 700-800 liraya satılabilir. Bir senede 210 bin lira eder.”

 

“YAVRULARI BİZE SATABİLİRLER”
Bakan Fakıbaba, geri ödeme konusunda da şu bilgileri vermişti: “İsterse bu yavruları bize satabilir, borcundan düşülür. Erkekleri kesime gönderebilir. Fiyat garantisi vereceğiz. Şehirde hastanede temizlik yapacağına asgari ücretle, köyünde hayvanıyla uğraşacak. Hem maaşı al hem kendi işinin patronu ol diyoruz. Bu, istihdamı da artıracak.”

 

ÇOK SAYIDA KİŞİ BİLGİ ALMAYA GİTTİ
Bakan Fakıbaba'nın açıklamalarının ardından, çok sayıda kişi projeden faydalanmak istediğini söyledi.
Edinilen bilgilere göre, son iki hafta içinde çok sayıda kişi Van Gıda ve Tarım İl Müdürlüğü’ne ve İlçe Tarım Müdürlükleri’ne giderek ya proje hakkında bilgi aldı ya da arazi tapularıyla birlikte proje kapsamında kayıt yaptırmak istedi. Başvurulara bakıldığı zaman, projeye ilginin büyük olacağı tahmin ediliyor. / Haber: M.Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi