Başbakan Erdoğan çözüm sürecini Pınarhisar'da başlattı

Başbakan Erdoğan, Kürt sorununa yönelik çözüm için ilk adımı Pınarhisar Cezaevi'nde attığını açıkladı.

VAN 6.09.2013 12:08:39 0
Başbakan Erdoğan çözüm sürecini Pınarhisar
Tarih: 01.01.0001 00:00

Başbakan Erdoğan, 1997'deki Siirt mitinginde okuduğu şiir nedeniyle Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından verilen 4 aylık cezasını çekmek için 1999 yılında yattığı Pınarhisar Cezaevi'ndeki yaşamını anlattığı bölümde, yan koğuşta kalan PKK'lı hükümlülerle diyalog kurduğunu söyledi. Cezaevinde kendisine gelen konuklar ve mektuplarla ilgili anılarını anlatarak, AK Parti'nin kuruluşuna giden yoldaki Türkiye'deki sorunları çözmek için yeni parti ihtiyacı olduğuna ilişkin görüşlerini dile getiren Başbakan Erdoğan, Kürt sorununa ilişkin bölümde de yan koğuştaki PKK'lı hükümlülerle yaptığı konuşmayı örnek gösterdi. Başbakan Erdoğan, o bölümü şöyle anlattı:

"TERÖR ÖRGÜTÜNDEN YATANLARLA GÖRÜŞTÜK"

"Çok enteresandır. Yanımdaki odada da, benimkine koğuş demeyelim yani o kadar büyük değildi, oda ama içinde tuvaleti banyosu olan, yan tarafında da yine aynı şekilde malumatımız var. Orada voltamızı atıyoruz fırsat buldukça. Ama tabii bizim odaya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmamız hasebiyle yanımıza bir kişi verdiler. Onunla beraber o süreyi doldurduk. Ve yanımızdaki odada da, bugün terör örgütüne mensup kişiler var denildi. Ondan sonra ben bir gün savcı beye dedim ki, 'Müsaade ederseniz ben bir tanışmak istiyorum bu arkadaşlarla' Sayın başkan, böyle bir şeyi yapmayalım, doğru olmaz, olmayabilir' falan dediler. 'Ne olacak' dedim 'Belki bir vesile olur' dedim. Kendileriyle tanıştık, zaten 9 kişi falan onlar da. Bir muhabbetimiz oldu. Ve yanlarında yine yataklık etmek suçundan dolayı da olan bir Kürt vatandaşımız vardı.

"BİZ BU ADIMI ATACAĞIZ DEDİK"

Tabii onlar, bizim onlara karşı verdiğimiz mesajlar karşısında da çok duyguluydular. Ve bu süreç içinde attığımız adımlarla, çıktığımız andan itibaren bir şeyin sorumluluğunu üstlendik ve dedik ki, 'Biz bu adımı atacağız' Ama ne yapacağız. Türkiye'de bir boşluk var mı yok mu siyasette? Bir boşluk varsa biz bu adımı atmamız lazım. Nedir bu Türkiye'de şu anda bir siyasi partinin kurulması isteniyor mu? İsteniyorsa, bu 81 vilayette kimler tarafından kurulması lazım. Bunun merkez kurucuları kimler olmalı..."

"BAŞBAKAN YEDİĞİNİ ONLARLA PAYLAŞTI"

Başbakan Erdoğan'ın gençlik yıllarından başbakanlığa uzanan siyasi yolculuğunu ve Pınarhisar Cezaevi'ndeki yaşamına ilişkin anıları Şair - Yazar Ömer Özbay ile birlikte 'Bir Liderin Doğuşu' adlı kitapta anlatan AK Parti İstanbul eski Milletvekili Yazar Hüseyin Besli de, Erdoğan'ın PKK'lı hükümlülerle konuştuğunu, söyledi. Besli, "Onlarla bir ya da iki sefer yüz yüze konuştu. Kendisine gelen gıda ya da diğer şeyleri de paylaşıyordu. Ama bu konuşmalarında ne konuştular, içerde olmadığım için o sıra o ayrıntılara çok girmeyeyim... İyi ilişkiler içinde olduğunu biliyorum. Benim bildiğim o koğuşta, 8-9 kişi vardı" dedi