Balık avı yasağı son buluyor

Van Gölünde bulunan tek endemik tür olan Van Balığı (İnci Kefali) balığının göçüne denk gelen aylarda ilan edilen balık avı yasağı yarın son buluyor.

VAN 14.07.2018 11:29:21 0
Balık avı yasağı son buluyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Türkiye genelinde denizlerde ve derelerde av yasağı uygulanırken, Van’da da Van gölündeki İnci Kefali balığının tatlı sulara doğru yaşanan göçüne denk gelen 15 Nisan 2018 tarihi itibariyle av yasağı başlatıldı. Üç ay olarak planlanan av yasağı yarın (15 Temmuz) son buluyor. 

 

ÖNLEMLERE RAĞMEN...

Edinilen bilgilere göre, üç aylık av yasağı süresi içinde Van Valiliği öncülüğünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı tarafından göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında birçok tedbir alındı. Ancak alınan tüm önlemlere rağmen kaçak avlanan tonlarca balık ele geçirildi.

 

MARTILAR RAHAT VERMEDİ

Kaçak avlanmaların yanı sıra tatlı sulara göç eden balıklar, doğal döngü içinde de engellerle karşılaştı.
Bu yıl özellikle Erciş tarafından sayıları önceki yıllara nazaran birkaç kat artan escort bayan martılar, suyun akışının tersine kayalıkları sıçrayarak ilerlemek isteyen balıkları bolca avladı.
  

FESTİVAL DÜZENLENDİ

Van Balığını tanıtmak ve uygulanan yasağa dikkat çekmek amacıyla önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Erciş’te, Balık Bendi olarak bilinen bölgede festival düzenlendi.
Festivale, İstanbul, Ankara, Bursa, Adana gibi batıdaki iler ile çevre illerden çok sayıda vatandaş katıldı.
Festivalde, av yasağına uyulması için güçlü mesajlar verildi. 
Vatandaşlar, alınan önlemler ve etkinlikler sayesinde artan duyarlılık nedeniyle balık avına eskiye oranla daha çok uyulduğu ve kaçak avlanmanın giderek azaldığını söylüyor.

Son günlerde tersine göç eden balıklar ve yavruları yeniden Van Gölü'nün derinliklerine dalarken, derelerde de balık kalmadı. Yarından itibaren av yasağının kalkması ile birlikte, Van Balığına hasret kalanlar da yeniden balığı tüketebilecek.
Özel Haber: Adil HARMANCI