Bakan Arslan Van'daydı; Van'ın ulaşımı masaya yatırıldı

Van’da katıldığı Güçbirliği Toplantısı’nda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Van Çevre Yolu ile ilgili projeyi çok öncesinden hazırladıklarını belirterek, “Van çevre yolu kent için çok önemli.

VAN 12.03.2018 10:49:05 0
Bakan Arslan Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Güçbirliği Platformu Mütevelli Heyeti Toplantısı Elite World Otel’de yapıldı. Toplantıya, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Güçbirliği Platformu Mütevelli Heyet Başkanı AK Parti Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı birimlerin genel müdürleri, bürokratları, vali yardımcıları, ilçe kaymakam ve belediye başkanları, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Güçbirliği Mütevelli Heyet Üyeleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

 

“VAN’IN TÜM SORUNLARINI KONUŞUYORUZ”
Toplantının açılışını yapan Güçbirliği Platformu Mütevelli Heyet Başkanı Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay, toplantının yöntemine ilişkin bilgiler verdi.
Katılımcıları hatırlattıktan sonra şimdiye kadarki platform toplantılarına değinen Prof. Dr. Atalay, “Van'ın tüm sorunlarının konuşulduğu bu toplantılar bakanların da katılımıyla daha da anlam kazanıyor. Her toplantının ayrı bir gündem maddesi oluyor. Burası demokratik bir platform. İlin meselelerini, ilin ileri gelenleriyle tartışmak, görüşmek ve ilgililere ulaştırmak çok değerli. İllerde bu çalışma sistemini verimli buluyorum. Zaman zaman bazı eleştiriler olabilir ama hayırlı, iyi işler yapıyorsanız buna devam edin. Bu platformun değerini, ön yargısı olmayan herkes bilir." diye konuştu.

 

ÜÇ ÖNEMLİ PROJE
Daha sonra söz alan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu da, Van'da özellikle depremden sonra önemli kamu hizmetlerinin gerçekleştirildiğini, ulaştırmadan sağlığa, eğitimden tarıma, spordan sosyal yardımlara ve çevreye kadar bir çok alanda merkezi hükümetin ve bakanlıkların çok önemli yatırımları kente kazandırdığını vurguladı.
Son zamanlarda ciddi çalışmalar yürüttüklerini ve üç önemli proje üzerinde durduklarını ifade eden Vali Zorluoğlu, şunları söyledi:
“Bir yıl içinde vatandaşlarımızı hoşnut eden hizmetleri yerine getirdik. 2017 yılını ‘asfalt yol’ yılı ilan etmiştik. Merkez ve ilçelerimizde 650 kilometresi sıcak olmak üzere bin kilometre asfalt yol yaptık. Kent için çok önemli 3 büyük projeyi uygulamaya koyuyoruz. Bunlardan biri atık su arıtma tesisi. Van denizinin ana kirleticisi Tuşba, Edremit, İpekyolu ilçeleri. Atıkların büyük bölümü arıtılmadan direkt olarak göle akıtılıyor. 1 milyon 50 bin nüfusun atıklarını tam olarak arıtacak proje hazırladık. Van'a bir kaç yıl içinde çok modern ve kirliliğin tamamen önüne geçen bir projeyi kente kazandırıyoruz. Katı atık ve kent meydanı projelerini de hazırladık. Kısa zamanda çalışmalarına başlayacağız.”

 

KARAYOLLARI
Toplantıda, Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal da, kente yapılan yatırımlarla ilgili bilgiler verdi. Van Gölü çevresindeki 375 kilometrelik yolun tamamının bölünmüş yol olarak tamamlandığını, yüzde 50'lik kısmında Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) asfalt olarak yapımının tamamlandığını belirten Kartal, 2019 yılı sonuna kadar Van Gölü çevresinin tamamının BSK asfalt olarak tamamlanacağını kaydetti.

 

ORTAK TALEP: ÇEVRE YOLU
Ulaşım ve Lojistik Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Orhan Deniz de, komisyonun çalışmaları hakkında bilgi verdi ve komisyonun ulaşımla ilgili önerilerini dile getirdi.
Daha sonra söz alan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ile sivil toplum örgütü temsilcileri de, Van’ın ulaşım sorunlarını dile getirdi ve bakan Arslan'dan çözüm bulunmasını istedi. Ortak talep ise daha çok çevre yolu üzerinde yoğunlaştı. Sınır kapısının açılması, havayolu ile yapılan taşımacılık, Van Gölü’nde deniz taşımacılığı, üstgeçit ve kavşak sorunu da dile gelen sorunlar arasında yer aldı.

 

BAKAN ARSLAN SORULARI CEVAPLANDIRDI
Son olarak söz alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, toplantının beklediğinden daha verimli geçtiğini ve toplantının önemini katıldıktan sonra anladığını söyledi.
Sorulan sorular ve yapılan öneriler için teşekkür eden Bakan Arslan, şunları söyledi:
“Teşekkürler edildi, öneriler getirildi, eleştiriler yapıldı, hepsine saygı duyuyoruz. Türkiye, Asya ile Avrupa arasında bir köprü konumunda. Köprü konumundayız, ancak bu köprünün hakkını vermezseniz, uluslararası koridorun parçası haline getirmezseniz, sözde kalır. 3-4 saat uçuş mesafede bulunduğu 1,5 milyar insan var. Bu bir buçuk milyar insanın bulunduğu coğrafyadaki ticaret hacminden kaynaklı 75 milyar dolarlık bir taşımacılık pastası var. Ülke olarak bizim amacımız, etrafımızdaki bu avantajı ülke lehine çevirmek, ülkeye taşımacılıktan kaynaklı katma değer oluşturmak. Onun için Van'ın İran’a erişimini, İstanbul’un, Edirne’nin, Kırklareli’nin Avrupa’ya erişimini, denizden, deniz aşırı ülkelere gitmeyi önemsiyoruz. Sadece sınır ötesine erişmek doğru değil, bunu ülke içinde de doğru ulaştırma koridorlarıyla birbirine bağlamak önemli. Ülke olarak böyle bakınca karayolları koridorlarının birbirine bağlanması önemli ama 3 tarafı denizle kaplı ülkemizle bunları limanlarla bağlamak da o kadar önemli. Karayolu, demir deniz yolunu birbiriyle entegre etmek, ülke ekonomisini büyütmek önemli. İnsanların uzaklara kısa zamanda ulaşmasını sağlamak havayolu açısından bir o kadar önemli. Özellikle havacılıktaki gelişmeye bağlı olarak her ilimizde üniversite var. Öğretim üyeleri günü birlik olarak gelebiliyorlar, bu çok önemli bir avantaj. Geçmişte bazı üniversitelere gidemezdiniz, şimdi böyle bir durum yok. Kenti bölünmüş yollarla, demir yollarıyla, deniz limanlarıyla birbirine bağlamışız. Sağlık hizmetleri verirken, bölge illerinden hava ve kara ambulanslarıyla hastaların buraya getirildiğini biliyoruz.”

 

VAN’A YAPILAN YATIRIM
Bakanlık olarak Van’a yapılan yatırımlara da değinen Bakan Arslan, şöyle devam etti:
“Van, deniziyle önemli bir avantaja sahip. Bir taraftan İran’a komşuluğu, Irak ve Suriye’ye yakınlığı, Kuzeyden Nahçıvan, Rusya’ya gidebilme adına bölgede önemli bir kavşak, ulaştırma koridoru merkezi. Bunun farkında olduğumuz için Van'da ulaşım alanında 15 yılda çok önemli çalışmalar yaptık. Ticaretin, endüstrinin, ekonominin gelişmesi açısından çok şey yaptık. Sadece bakanlık olarak 15 yılda Van'da yaptığımız yatırımın miktarı 5 milyar 181 milyon lira. Biz bundan 15 yıl önce IMF kapılarında borç alabilmek için el pençe divan duruyorduk. Van'a sadece bakanlık olarak 2,5 milyar dolar yatırım yapmışız. Bu kadar para yatırdık da ne oldu. Van'daki bölünmüş yol miktarı 36 kilometre iken bizim üzerine eklediğimiz 511 kilometre. Van gibi bir kentte hiç sıcak asfalt yoktu, bu gün 153 kilometre sıcak asfalt yollara sahibiz Van'da. Bu Van'ı ne kadar önemsediğimizi göstermesi adına önemli bir gösterge.”

 

16 YENİ PROJE
Yeni proje çalışmalarıyla Van’ı ulaşımda daha da gelişmiş bir kent haline getireceklerini anlatan Bakan Arslan, şu bilgileri verdi:
“16 tane aktif proje var. Bunların parasal bedeli 2 milyar 271 milyon. Bunun yaklaşık 1,5 milyarı harcanmış. Özellikle Erciş-Patnos yolunun sıcak asfalt yapılması talebi vardı, burada da gündeme geldi, ihalesini yaptık, değerlendirme sürece devam ediyor. Van-Hakkâri karayolunun da bölünmüş yol haline getirilmesi için 29 km ihalesi yapıldı. Değerlendirme sürece devam ediyor. Erciş-Muradiye, Çaldıran-Tendürek kısmı dâhil 60 km buranın bölünmüş yolunun sıcak asfaltla kaplanması ihalesi yapıldı. Bunun da değerlendirmesi devam ediyor. Van üzerinden güneye inilecek Habur projesi çalışmalarını tamamladık. Gevaş-Bahçesaray üzerinden güneye inilmesini de içeriyor. Bir tünelin uzunluğu 7 bin 800 metre. Bolu tünelini bu ülke 15 yılda tamamladı. Ovit tüneli 14 bin 200 metre. Zigana 14 bin 500 metre. Cankurtaran tüneli Van'ı da ilgilendiriyor. Van kuzey güney aksında da 18. koridor olarak Karadeniz’i İran, Irak, Suriye’ye bağlayacak önemli bir bölge. Bu nedenle sizi ilgilendiriyor. 7900 metre tünel yapıyoruz. Kuzgunkıran tüneli 5 bin 900 metre olarak tek tüp yapılacak. İkinci tüpünün de çalışmalarını yapıyoruz. Tendürek tüneli de proje çalışmaları başladı, iki tüp olacak, 5,5 km. olacak.”

 

ÇEVRE YOLU
Sivil toplum örgütlerinin toplantıda en fazla üzerinde durduğu çevre yolu konusuna değinen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bu konuya da şöyle açıklama getirdi:
“Van çevre yolu kent için çok önemli. Biz bu projeyi çok önce hazırladık. Projenin ihalesini yaptık ve işe başladık. Birinci kısımda, 3 km kısımda çalıştık, diğer etabın 16,5 km kısmında çalıştık ancak yine toplulaştırmayı örnek olarak verdik. Ankara'da da dahil bir çok ilde bu uygulamayı yaptık. Belediyelerin de bu uygulamada elini taşın altına koyup vatandaşa hizmet etmesi gerekiyor. Van'ın sorumluluk verdiği belediye başkanının derdi vatandaşa hizmet olmadığı için yardımcı olmadı, bu nedenle proje beklemek zorunda kaldı. Vanlı daha fazla beklememeli dediğimiz için bakanlar kurulu kararı çıktı ve bakanlık adına şu anda Çevre Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Müdürlüğü çalışma yürütüyor. Birinci etabıyla ilgili iki ayda işlemi bitirip bize ‘tamam çalışabilirsiniz’ diyecekler ve biz hemen çalışmalara başlayacağız. Bu yılın ikinci yarısında diğer kısımlarda da işimize hemen başlamak ve bitirmek istiyoruz. Sizler kadar biz de önemsiyoruz. Kamulaştırma ile yapabilirsiniz ancak Van çevre yolunun yaklaşık maliyeti 200 milyon TL. 18 uygulamasından vazgeçip kamulaştırma yaparsak ödeyeceğimiz para 300 milyon TL. Sadece bizim bakanlık olarak 5 milyarın üzerinde para harcadık. Bunu tasarruflu, doğru kullanmamız lazım. 81 milyonun vergilerinden elde ettiğimiz kaynağı ekonomik kullanma sorumluluğumuz var. Çevre yolunu kısa sürede bitirerek milletimizin hizmetine sunmuş olacağız.”

 

SINIR VE HAVA TAŞIMACILIĞI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, katılımcıların diğer sorularına cevap mahiyetinde de şu açıklamayı yaptı:
“Lojistik mastır planı çalışmamız var. OSB demiryolu ana ağına bağlama çalışmamız var. Bu kapsamda yerel paydaşlarla görüşüyoruz. Van'ın ticaret erbabı bize destek veriyor ve bundan sonra da devam edecektir. Havayolu sektöründe Van Ferit Melen Havalimanı çok önemsediğimiz bir havalimanı. Terminal kapasitesini herkes biliyor. Yılda 1 milyon 200 kişiye hizmet veren terminali 2,5 milyon insana hizmet eder hale getirdik. 88 milyon TL sadece bu havalimanı için harcadık. Kapalı alanını 16 bin 500'e, iki katına çıkardık. Van'a gelen misafir sayısı 1 milyon 664 bin. Kapasite yeterli olmazsa biz yine artırabiliriz. Gece uçuşlarına izin verecek şekilde çalışmalar yapıyoruz. Onarım ışıklandırmayla ilgili çalışmalar tamamlandığında gece uçuşlarına uygun hale gelecek. Günde 17 sefer var. Bu çok önemli. Buna bağlı olarak üniversitemizin de daha erken ve geç saatlerde talepleri vardı. Yurt dışında da uçuşları olsun dendi. Biz otobüs terminali işletmecisiyiz. Biz garajı yapar sonra şirketlere gel, buraya da gel deriz. Ama şu saatte bu saatte gel diyemeyiz. Biz havaalanlarını 24 saat hizmet edecek hale getiririz ama saatleri belirleyemeyiz. Yurt dışıyla ilgili yeterli rakamlar çıkmadı. O nedenle rakamlar uygun çıkmadığı için başlamadı ama bu toplantıdan sonra tekrar fizibilite çalışmaları yapmalarını isteyeceğiz havayolu şirketlerimize. Kapıköy - Hoy Yolu İran tarafı standardı çok düşük. Onu biliyoruz. Türkiye tarafında çok iyi bir noktadayız. İranlı muhataplarımızla bir kaç kez görüştük. Gerekirse İran tarafını da biz yapalım dedik ama onlar 'hayır' dedi. 'Biz de Türkiye’deki gibi yapacağız' dedi. Kısa sürede onların da buna müdahale etmesi, iki ülke ticareti açısından da önemli. Bakü’ye kadar tren gittikten sonra Balat limanından gidiyor ve devam ediyor. Pekin’den Londra’ya demiryolu kesintisiz hale getirildiği, dünyanın birçok yerinde ve ülkemizde de var. Biz yine yaptığımız iki tren ferisiyle 350 kişi yolcu taşıyabilir hale geldik. İki trenimizin maliyeti 323 milyon lira. 115 bin vagon taşıyabilir hale geleceğiz. Bu yaklaşık 8 katı. İran’la yaptığımız görüşmelerde yolcu taşımacılığının tekrar başlaması adına görüşmelerimiz devam ediyor. Özellikle son dönemlerde yaptığımız güvenlik anlamdaki mücadelenin başarılı sonuçlarını Vanlılar da, gelen misafirlerimiz ve dünya da biliyor.”
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın konuşmasından sonra toplantı son buldu. Bakan Arslan ve beraberindeki yetkililer daha sonra Valilik ve AK Parti il binasını ziyaret etti.
Bakan Arslan ve beraberindeki bürokratlar ardından da Van’dan ayrıldı.
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi