“Bahçeli’nin hükümeti Öcalan ile 60 kez görüştü”

Dönemi en iyi bilen isim açıkladı: “Bahçeli’nin hükümeti Öcalan ile 60 kez görüştü”

VAN 9.05.2013 10:26:30 0
“Bahçeli’nin hükümeti Öcalan ile 60 kez görüştü”
Tarih: 01.01.0001 00:00

Hür Haber yazarı İlhami Işık, çözüm sürecine ‘Bölme süreci’ ismini takan ve her fırsatta “Öcalan ile görüşmedik” diyen MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bu iddiasının külliyen yalan olduğunu açıkladı.

Kritik günlerin yaşandığı sırada 99 Ateşkesini en iyi bilen ve arabuluculuk görevini üstlenen Balıkçı lakaplı İlhami Işık Öcalan ile en sık görüşen hükümetin Bahçeli’nin de içinde olduğu Ana-Sol-M hükümeti olduğunu söyledi. Işık “Bahçeli Öcalan ile görüşmediklerini iddia ediyor. Peki görüşme olmadıysa Öcalan Kandil’e ulaşıp nasıl ateşkes ilan etti?” diye sordu.

İşte Işık’ın Hür Haber’e yaptığı ve Bahçeli’nin yalan söylediğini ortaya çıkaran tarihi açıklamaları;

DÖRT DÖNEM GÖRÜŞÜLDÜ / BİRİ BAHÇELİ…
Sayın başbakanın ifade ettiği gibi PKK ile bilinen 4 görüşme dönemi vardır. 1993 te Özal’ın, 1995’te sayın Erbakan’ın 1999’da Ana-Sol-M ‘nin ve 2006 itibarıyla da Ak Partinin iktidar olduğu dönemde...

SIZMADIĞI OLMADIĞI ANLAMINA GELMEZ
PKK ile yapılan görüşmeler zaman zaman düzeyi cumhurbaşkanlığına kadar çıkan, zaman zaman da iktidar boyutu ile dönemsel olarak yürütülmüştür. Bu görüşmeler iktidarın görünür temsilinden ziayede görünmeyen yönüyle yaptığı görüşmelerdir. Oslo gibi. Oslo sızdırılmasa bilinmeyecekti. Ama Birşeyin sızdırılmaması ya da bilinmemesi onun olmadığı anlamına gelmez. Dolayısıyla Ana-Sol M hükümeti de görüşme yapan hükümetlerden biriydi.

ÖCALAN’IN İLK SÖZÜ BİLE GÖRÜŞMENİN İSPATIDIR
O dönemde görüşmeler devletin çeşitli birimleri tarafından yapıldı. Bu görüşmeler sonucu eylül 1998 ateşkesi ilan edildi. Yine bu görüşmeler sonucunda Öcalan kendi isteğiyle Suriye’den çıkma kararı aldı. Hatta Öcalan’ın yakalandığında söylediği ilk sözler bile görüşmelerin yapıldığının ispatıdır. Şöyle ki; yakalandığında ilk söylediği cümle “Ben 98 ateşkesine bağlıyım.”

Zaten daha sonra Hanefi Avcı “Tespitlerimiz var diye“ açıklamıştı. 

99 ATEŞKESİ NASIL GELDİ?
Hadi 1998’de şartlar zorladı diye düşünenler olabilir. Ama bunu savunanlar Öcalan’ın savunmalarında 96 dan beri görüşüldüğünü resmen açıklayan ifadelerini unutuyorlar. Daha komiği 1 Eylül 1999’da Öcalan’ın ilan ettiği ateşkesi unutmaları… 

DEVLETTEN HABERSİZ MEKTUP MU GÖNDERDİ?
Madem Öcalan ile görüşülmedi; Peki o zaman Öcalan 1999’da nasıl ateşkes ilan etti? İmralı’daki bir örgüt lideri Kandil’e ruhani yollarla ateşkes ilanı yollamadı herhalde. Cezaevinden gönderdiği mektuplar devletin bilgisi olmadan çıkabilir mi hiç? 

Kaldı ki o dönem İmralı Cezaevi “Kriz yönetimi” ila idare ediliyordu. Bu birim direkt Başbakanlığa bağlı bir birim. Yani orada olan herşey bizzat Başbakan ve görevlendirdiği yardımcılarının iradesi ile gerçekleşiyordu. Askeri sorumlusu da Hareket Daire Başkanı olurdu. O dönemki başkan da Yaşar Büyükanıt idi. Böyle bir durumda Öcalan’ın Kandil’e kendiliğinden talimat gönderdiğini ya da mektuplarının Bahçeli’den habersiz İmralı dışına çıkması komik olmaz mı?

60 KEZ GÖRÜŞME YAPILDI
Ayrıca ilginçtir; görüşme yapılmakla kalınmamış, bu yıllar İmralı’da trafiğin en yoğun olduğu yıllar olarak tarihe geçmiştir. O dönem tam 60 görüşme oldu. Ve Öcalan’ın açıklamaları var. Mektuplar gönderiyor, ateşkesler oluyor. Örgütü yönlendiriyor. Tamamı doğal olarak devletin bilgisi dahilinde. Bu görüşmelerden sonuç ta alındığının göstergesidir. Ama bugünden farklı olarak dönemin Ankara’sı bunu kalıcılarştırmanın iradesini gösteremedi. Bugün bu iarede var.