Baharatçılar ilgi odağı!

Van’da, özellikle soğuklara dayalı hastalıklara iyi geldiği belirtilen baharat çeşitlerine yönelik ilgi arttı. Bu arada baharat fiyatlarının yüksek olması da dikkat çekiyor.

VAN 11.12.2018 10:11:28 0
Baharatçılar ilgi odağı!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Baharatçılar ilgi odağı!

Kış mevsiminin ağırlığını his ettirmesiyle birlikte, soğuklara dayalı rahatsızlıklarda da artış gözleniyor.
Van’da, son zamanlarda, çok sayıda vatandaşın mide, baş ve diş ağrısı, ya da aşırı öksürük gibi soğuklara dayalı çeşitli hastalıklar nedeniyle hastanelerin acil servislerine başvurduğu belirtiliyor.

BAHARATÇILAR DA TERCİH EDİLİYOR

Edinilen bilgilere göre, soğuklara dayalı rahatsızlığı olan hastalar, hastanelerin yanı sıra, ekseriyetle kentteki baharatçıları da tercih ediyor. 
Hastalar, baharat satan işyerlerine giderek, yaşadığı rahatsızlığa göre baharat çeşidini seçip satın alıyor.  
Bazı hastaların istediği baharatı kendisinin seçtiği, bazı hastaların da talebi üzerine baharatlar konusunda uzman olan işyeri sahibinin önerdiği belirtiliyor.

BAHARATÇIDA MESAİ ARTTI

Van’daki baharatçı esnafında da, soğukların başlamasıyla birlikte mesai de arttı.
Van Peynirciler Çarşısı civarında bulunan baharatçı dükkânlarında, baharatlara olan talebin artmasıyla birlikte ciddi bir alışveriş trafiğinin de oluştuğu belirtiliyor. 
Lokman Baharat çalışanları, vatandaşların yaz, ya da kış her mevsimde baharat çeşitlerine ihtiyaç duyduğunu, ancak kış aylarında işyerindeki trafiğin daha da arttığını söyledi.

BAHARATLAR İTHAL OLUNCA

Bu arada, birçok üründe olduğu gibi baharatlar da, döviz fiyatlarının yükselmesinden olumsuz yönde etkilendi.
Çoğu ithal malı olduğu için dövizle birlikte baharatların zam gördüğünü belirten baharatçılar, işyerindeki baharat çeşitlerinin yüzde 40 ile yüzde yüz arasında zamlandığını söyledi.
Bir baharatçı, “Çoğu ithal ediliyor, Türkiye’de yok, bu nedenle de dolarla alınıyor. Müşteri de şaşırıyor, bizde pahalı olduğunu zan ederek başka baharatçılara gidiyor, hâlbuki hepimizde fiyat aynı” diye konuştu. 

EN ÇOK TERCİH EDİLENLER

Van’daki baharatçılarda en fazla tercih edilen baharat çeşitlerinin başında ise, tarçın geliyor. Tarçını, zencefil, karanfil, zerdeçal ve nane takip ediyor.
Baharatçılar, fiyat artışına rağmen, kış rahatsızlıklarına önlem olarak, baharat çeşitlerinin yine de vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde tercih edildiğine dikkat çekiyor.

FAYDALI BAZI BAHARAT TÜRLERİ

Kış aylarında genel olarak tercih edilen bazı faydalı baharat türleri ise şöyle:
Konunun uzmanlarına göre zencefil; bağışıklık sistemini güçlendirip, iltihaplara ve mide bulantısına iyi geliyor. Kök bitki olarak başta C vitamini ve Magnezyum olmak üzere büyük bir besin deposu.  
Tarçın; iyi bir antioksidan… Kan şekerini kontrol altına alır ve açlık hissini giderir.  
Karanfil; etkili bir ağrı kesicisi ve aynı zamanda kemiklere de iyi geliyor.  
Adaçayı; antioksidan, iltihap giderici, hazmı kolaylaştırıcı, doğurganlık ve menstrüel problemlerde ve öksürük ve boğaz ağrılarına karşı kullanılır. 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: