“AZEZ DÜŞERSE KÜRT DEVLETİ KURULUR”

Cihat ARPACIK

VAN 1.07.2015 13:28:32 0
“AZEZ DÜŞERSE KÜRT DEVLETİ KURULUR”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Yeni Şafak, Suriye İç Savaşı’nın en kritik cephelerinden biri olan Azez’e girdi. Kentte IŞİD ile ÖSO arasında çatışmalar devam ediyor. Muhaliflere göre IŞİD, Es Selame Sınır Kapısı’nı alırsa Tel Abyad planı Azez’de de uygulanacak. Kent PYD’ye bırakılacak, böylelikle Kürt devletinin sınırları çizilmiş olacak.
Yeni Şafak, Azez-Halep hattında Suriye İç Savaşı’nın nabzını tuttu. ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının, Suriye’deki kuzey bölgeleri bombalamasının ardından boşalan yerleşim yerlerine PKK’nın Suriye yapılanması PYD’ye bağlı YPG güçlerinin yerleşmesi ülkenin kuzey sınırında yeni bir otonomi kurulması ihtimalini beraberinde getirdi. 15 Haziran’da Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısında bulunan Tel Abyad’tan koasliyon bombardımanı sonrası IŞİD’in mukavemetsiz çekilip kente YPG’li militanların girmesiyle daha önce PYD tarafından ilan edilen Cezire ile Kobani kantonları arasında toprak bütünlüğü sağlandı.
ARALARINDA ÖRTÜLÜ DESTEK VAR
IŞİD, Tel Abyad’ı kaybetmesinin ardından Türkiye’nin Kilis sınırında bulunan Azez’deki Es-Selame Sınır Kapısı’nı almak için harekete geçti. Suriye’de savaşan IŞİD-YPG ve Esed karşıtı gruplar, bu üç güç arasında örtülü bir anlaşma olduğunu iddia ediyor. Muhaliflerin iddiasına göre IŞİD kapıyı almayı başarırsa devreye yeniden ABD girecek ve başlatacağı bombardımanın ardından IŞİD o bölgeyi de tıpkı Tel Abyad’da yaptığı gibi YPG’ye devredecek. Böylece Afrin’den Cezire’ye kadar geniş bir alanda Kürt otonomisinin temelleri atılacak. Esed yönetimi de bölgeyi Afrin’de konuşlu bulunan İran ve Hizbullah milisleri sayesinde kontrol edebilecek. Es Selame Sınır Kapısı’nın Suriye muhalefetinin elinden çıkmasıyla muhaliflerin kontrol ettiği kapı sayısı 1’e düşecek.
SAVAŞIN SEYRİ DEĞİŞEBİLİR
Suriye içinde konuşulan tüm bu iddialar, Türkiye’nin Suriye içine asker sokacağı iddialarının yayılmasıyla ikinci planda konuşulmaya başladı. Suriye savaşının seyrini değiştirebilecek olan Azez çatışmaları bölgede Türkiye’den gelebilecek bu hamleyle birlikte konuşuluyor. Azez şehir merkezindeki durum haber ajanslarında geçen cümlelerle örtüşmüyor. Azez’de şu an için herhangi bir panik havası yok. Şehir merkezinde halk normal yaşama devam ederken dükkanlar da çalışır vaziyette. Kent merkezinde silahlı muhaliflerin devriye araçları göze çarpıyor. El-Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin ağırlığını hissettirdiği Azez’de IŞİD’in elinde bulundurduğu şehirlerdeki gibi katı yasaklar konulmadı. Kadınların da araba kullandığı şehirde gazetecilerin fotoğraf çekmesi istenmiyor. Bu durumu “tedbir” diye açıklayan muhalifler Azez’i IŞİD ve YPG’ye karşı son ana kadar koruyacaklarını belirtiyor. Halk da her ihtimale karşı röportajlarda fotoğraf çektirmiyor.
SİGARA PAKETİ KİMLİK KARTI OLDU
Şehirde bize eşlik eden muhalif askerler, IŞİD’i sevip sevmediğimizi sordu. IŞİD karşıtı muhalifler, çantamızdaki sigara paketlerini gördükten sonra “IŞİD’i sevmediğimize” ikna oldu. IŞİD’in ele geçirdiği bölgelerde uygulamaya soktuğu ilk yasakların arasında sigara içme yasağı bulunuyor. Sigara içenlere idama varana kadar ağır cezalar uygulanıyor. Suriye İç Savaşı’nın seyrinin Azez’deki sınır kapısındaki çatışmaların durumuna göre şekillenmesi bekleniyor. Şehir şu an Suriye’nin en büyük muhalif gruplarının birleşerek kurduğu Fetih Ordusu’nun kontrolünde.
Türkiye kalıcı olarak girmez
Azez’de kenti savunan muhalifler olası güvenli bölge harekatında Türkiye’ye destek vereceklerini söylüyor. Muhalifler şunları söyledi: “Türkiye’nin bu bölgeye asker sevkiyatı yapacağı konuşuluyor. Biz bu durumda rahatsız olmayız. IŞİD’le Türkiye’yi bir tutamayız. Biliyoruz ki Türkiye girse de kalıcı olmaz. Güvenliği sağladıktan sonra çıkar. Yıllardır milyonlarca kardeşimize baktı, Türkiye ikinci vatanımız.”
IŞİD’in uyuyan hücreleri kentte
Azez’de uyuyan IŞİD hücrelerinin varlığı da konuşulan bir başka konu. İddiaya göre terör örgütü IŞİD şehir merkezine yönelirse
uyutulan katliam mangaları uyandırılacak ve cepheden gelen IŞİD’e destek verecek. Bu nedenle özellikle silahlı muhalifler bu konu
hakkında da tedbirli davranıyor.
Sınıra sevkiyat

Suriye’deki çatışmalar şiddetlenirken, sınıra 32 tank, zırhlı personel taşıyıcılar sevk edildi. Tanklar, Kilis Elbeyli’de belirlenen noktalara konuşlandırıldı. Diyarbakır’da ise vagonlarla gelen mühimmatlar sınır bölgesine gönderildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye sınırına yığınak yapmaya başlamasıyla birlikte Diyarbakır’da da askeri hareketlilik arttı. Trenle Diyarbakır’a getirilen mühimmat, vagonlardan indirilerek askeri araçlara yüklendi. Mühimmat daha sonra askeri araçlarla Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’na götürüldü.
32 TANK KİLİS’E GİTTİ
Mühimmat yüklenen askeri araçlar Diyarbakır Garı’ndan ayrılarak, Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’na hareket etti. Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’nda olası Suriye’ye giriş hazırlıklarının tüm hızıyla sürdüğü belirtildi. Gaziantep’te ise 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan çıkan 32 tank, zırhlı personel taşıyıcılar ve askeri personeli taşıyan otobüsler güvenlik önlemi altında Kilis’e hareket etti. Tank ve diğer askeri araçlar, Suriye sınırındaki Elbeyli ilçesinde belirlenen noktalara konuşlandırıldı. Gaziantep Karkamış’a da füze bataryaları yerleştirildi.
Asker 500 metre hendek kazdı
Mardin’in Nusaybin İlçesi ile hemen karşısında bulunan Suriye’nin Kamışlı kenti arasındaki sınıra Türk askerleri tarafından kazılan hendek 500 metreye ulaştı. Nusaybin Sınır Kapısı kesiminde başlanan hendek kazma çalışmaları iş makineleri eşliğinde sürüyor. 2 metre genişliğinde ve 3 metre derinliğindeki hendeğin uzunluğu bir haftada 500 metreye ulaştı. Bölgede askerler zırhlı araçlarla güvenlik önlemleri aldığı görüldü.
Patriot sistemi aktif çalışıyor
Türkiye’nin NATO’dan talebi üzerine Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te konuşlandırılan patriot hava savunma sistemleri 2,5 yıldır aktif çalışıyor. Adana’da İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı ile Recai Engin Kışlası, Kahramanmaraş Gazi Kışlası ve Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı General Hüseyin Ataman Kışlası’na konuşlanan sistemler, yaklaşık 30 aydır Suriye’den gelebilecek tehditlere karşı 24 saat izleme yapıyor. Kahramanmaraş’taki Patriot Birliği’nde ise sessizliğin hakim olduğu gözlendi.
IŞİD yine mayın döşedi

Türkiye’nin olası harekat planı öncesi terör örgütü IŞİD militanları Gaziantep’in Karkamış ilçesi karşısında sınıra yakın bölgeye mayın döşedi. Karkamış ilçesi karşısında sınıra yakın bölgeye gelen terör örgütü üyesi 3 kişinin 2’si silahla beklediği, diğerinin ise kazmayla toprağı kazdığı görüntülere yansıdı. Sınırın Suriye tarafına mayın döşeyen terör örgütü üyeleri daha sonra bölgeden uzaklaştı. Bu arada Karkamış ilçesi sınır hattında güvenlik önlemleri artırıldı. Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığına bağlı ekipler, sınır hattı boyunca devriye atıyor. Suriye tarafındaki gelişmeleri yakından takip eden güvenlik güçleri, ve vatandaşların sınıra yaklaşmasına izin vermiyor.
- See more at: http://www.iktibasdergisi.com/azez-duserse-kurt-devleti-kurulur/#sthash.ZPAYdkp6.dpufYenişafak/ Cihat ARPACIK