Ayşin: Doğu Türkistan'ın yanındayız!

Memur-Sen Van Şube Başkanı Osman Ayşin, beraberindeki yönetim kurulu üyeleriyle birlikte yaptığı basın toplantısında, Çin Hükümeti'nin Doğu Türkistan'daki soykırımına sert tepki gösterdi. Ayşin, 'Biz insanlığın vicdan sesi olarak

VAN 7.11.2018 00:52:45 0
Ayşin: Doğu Türkistan
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Eğitim-Bir-Sen Van Şubesi'nde yapılan basın toplantısında konuşan Memur-Sen Van Şube Başkanı Osman Ayşin,Doğu Türkistan'ın, 1949 yılından beri Çin işgali altında olduğunu belirterek, o günden bu yana Doğu Türkistan'dan feryatların hiç eksik olmadığını belirtti.

 


             Çin'in Uygur Türklerine uyguladığı soykırımı, son zamanlarda gittikçe şiddetini artıran Amerika-Çin rekabetine politik meze yapmaya çalışanlara izin verilmemesi gerektiğini belirten Ayşin, "Doğu Türkistan ve milyonlarca insan, iki emperyalist devletin çıkar kavgasında araç haline getirilmemeli. Biz bu noktada dünyanın bütün iyi insanlarına, insanlığa önemli vazifeler düştüğüne inanıyoruz. Eğer dünyanın iyi insanları bu konuyu sahiplenip, zulme karşı bir hat oluşturmazsa, Doğu Türkistan başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yaşayan mazlumlar iki zalimden birinin zulmüne maruz kalması kaçınılmazdır. Bu yüzden dünyanın bütün iyi insanları zulme karşı güçlü bir hat oluşturmalı, adalet ve özgürlük dünyamıza hâkim kılınmak için sorumluluk almalı. Ve hep birlikte haykırmalı; İnsan onuru dokunulmaz, özgürlükler kısıtlanamaz. Evet… Çin, Doğu Türkistan'da bir soykırım gerçekleştiriyor. Bunu yaparken de kendince meşrulaştırıcı bazı politik argümanlar geliştiriyor. Zaten modern dünyada bütün katliamlar, zulümler bu kılıf altında, yani masum gibi görünen teoriler ve politik söylemlerle gerçekleştiriliyor. Çin hükümeti de, Doğu Türkistan'daki soykırımı, zulmü gizlemek için "Sosyo-ekonomik reformlar" söylemini kullanıyor" dedi.

 


            "1949 YILINDAN BU YANA ZULÜM VAR"
Doğu Türkistan'da 1949 yılından bu yana yaşanan bir zulüm olduğuna dikkat çeken Ayşin, "Bir noktada bu zulmün temelinde Doğu Türkistan'ı Müslüman Uygur Türklerinden arındırmak yatıyor. Bu politika işgalin ilk yıllarından bugüne kadar aralıksız uygulandı. Özellikle 1960'la 1990 arasında başkent Urumçi'nin güney doğusundaki Lop Nor çölünde yapılan atom denemeleri neticesinde on binlerce Uygur Türkü radyoaktif maddeler yüzünden ölmüştür. Şimdilerde ise bizzat Çin Komünist Partisinin geliştirdiği politikalarla insanlar, ya ölüme sürükleniyorlar ya da yerlerinden yurtlarından ediliyorlar.  Aslında herkesin bildiği bu politikaların birkaçını burada bir kere daha hatırlatmak istiyorum.  Çin fikri ıslahat adı altında bir milyondan fazla insanı hapishanelerde tutuyor. Çin komünist yönetimi 'Kardeş Aile' projesi adı altında her Doğu Türkistanlının evine bir Çinli erkek yerleştirerek Uygurların aile birliğini dağıtıyor. Evlenmemiş 16-25 yaş arası Uygur kızları Çin'in iç bölgelerine sürüldü. İlk yıl 240 bin, ikinci yıl ise bir milyon Uygur kızı ailesinin elinden zorla alınarak fabrika ve tarlalarda işçi yapıldı. 2001'de bir uygulama başlattılar. Adı "Sincan Sınıfı". Müslüman Uygur çocuklarını ailelerin elinden alarak, Çin'in iç bölgelerindeki yatılı okullara götürdüler. 2003 yılında Doğu Türkistan'daki bütün okullarda Uygurca yasaklandı. O tarihe kadar eğitimini Uygurca yapmışların diplomaları elinden alındı. Mühendis, doktor, profesör, öğretmen bütün akademik kadro bir günde "vasıfsız işçi" yapıldı. Çin'in Doğu Türkistan'da tek orijinal ürünü işkencedir, zulümdür. Bu yönüyle "Çin işkencesi" tabirinin bugünkü somut karşılığı Doğu Türkistan'da her gün değil her an yaşanıyor. Çin sadece yaşayanları öldürmüyor; doğacak olanların da hayata gelmesine engel oluyor. Nüfus planlaması altında anne karnındaki dokuz aylık bebeği sezeryanla alıp katleden Çin hükümeti, terör söylemleriyle oluşturduğu sahnede İslam medeniyetinin kadim bölgelerinden biri olan Doğu Türkistan'ı insansızlaştırmaya ve müslümansızlaştırmaya hunharca devam ediyor" ifadelerini kullandı.

 


           Ayşin, Memur-Sen ailesi adına Çin hükümetine seslenerek, "Doğu Türkistan İslam Medeniyetinin kadim bölgelerinden biridir. Hangi politikaları uygularsanız uygulayın, hangi söylemin arkasına gizlenirseniz gizlenin; Doğu Türkistan'dan İlk Müslüman Türk Hakanı Satuk Buğra Han'ı, "Divan-ü Lügat-it-Türk" adlı eseri yazan ilk Türk dil bilgini Kaşgarlı Mahmut'u, "Kutadgu Bilig" adlı eserin sahibi şair, yazar ve devlet adamı Yusuf Has Hacip'i silemezsiniz" diyerek sözlerini sonlandırdı.