AVM’LER ŞEHİR DIŞINA!

Van’ın büyükşehir olmasından sonra perakende ticaretteki hızlı gelişmelerin de etkisiyle büyüyen süper market ve alış veriş merkezleri karşısında, bakkal, manav ve benzeri esnafın genel durumunu ortaya koyarak, yaşanan rekabet süreci

VAN 28.08.2015 12:10:42 0
AVM’LER ŞEHİR DIŞINA!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da yasal ve kurumsal boşluklar sebebiyle sayıları hızla artan süpermarketler, haksız rekabet uygulamaları sebebiyle de bakkalından, kasabına kadar pek çok esnafın zor duruma düşmesine sebep olmaktadır. Bunun önüne geçmek için süper marketlerin şehir dışına çıkarılmasını öneren Bakkallar ve Manavlar Odası,  aksi takdirde esnafların kepenk kapatmasının hızla devam edeceğini vurguladı.
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, Van’ın genelinde büyük marketlerin çoğalması, küçük esnafın yok oluşunu hızlandırdığını ifade ederek, süper marketlerin şehir dışına çıkarılması gerektiğini söyledi.
“SAĞLAM POLİTİKALAR İZLENİLMEDİ”
Süper marketlerin şehir dışına çıkarılmasına yönelik 2005 yılında yasa çıkarıldığını belirten Berge, yasanın çıkarılmasından hemen sonra askıya alınmasına tepki göstererek, “2005 yılında süpermarketler ile ilgili bir yasa çıktı. Fakat yasa çıktıktan sonra yürütülmesine izin verilmeyip tekrar askıya alındı. Marketlerin şehir dışına çıkarılması noktasında hükümet samimi bir politika yürütemedi. Eğer bu konuda hükümet samimi durmuş olsaydı küçük esnaf kapatma seviyesine gelmeyecekti. Küçük esnafımız bu durumda mahalle ve çarşı merkezinde çok zor geçinmektedir.” şeklinde konuştu.
“SÜPER MARKETLER 5 KİLOMETRE ŞEHİR DIŞINA TAŞINSIN”
Süper marketlerin şehir merkezinde olması bir çok sorunuda beraberinde getirdiğini  vurgulayan Berge, “Van’ın büyükşehir olmasıyla beraber süpermarketlerin şehir dışına çıkarılması artık elzemdir. Bu anlamda otopark sorunuda gün geçtikçe artmaktadır. 2005 yılında çıkan yasanın tekrardan yürürlüğe girip ve değerlendirilmesini istiyoruz. Oda olarak da marketlerin şehir dışına çıkmasını istiyoruz. Süper marketler 3 ve ya 5 kilometre şehir dışına taşınsın ve bu sayade küçük esnafta kalkınabilsin. İlin gerçek yapısı, burada yaşayan vatandaşlardır. Bu ülkenin ve bölgenin temel taşıdır. Burada vergisini verip halka sahip çıkan ve zor zamanda kapısın çalabileceğin esnaf, ilin gerçek yapısıdır. Marketler aldığı parayı toplayıp saat 5’ten sonra ana merkezleri olan Ankara ve İstanbula götürüyorlar.” dedi.
“PART TİME ŞEKLİNDEKİ İŞÇİ ALIMI HERKESİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE YAPILMIYOR”
Süper marketlerin adaletsiz bir şekilde ‘Part Time’ şeklinde personel alımını eleştiren Berge, “Süper marketler elemanlarını ‘Part Time’ adı altında öğrenci gruplardan almaktadır. Bu öğrenci gruplarıda herkesi kapsayacak gruplar değildir. Sadece belli bir kesimden oluşan gruplardır. Personel alımı ihtiyacı olanlara hitap etmemektedir. Ayrıca bu personelini İŞKUR ve yahut ilimizde ihtiyacı olan vataşlardan istihdam etmeyip, Part Time adını verdikleri belli gruplardan istihdam ediyor.  Bu tür marketlerin siyasal bir kurumdan farkı nedir? Bu durumda olan market, artık siyasallaşarak meşruluğunu kaybetmiştir.” ifadelerini kullandı.
Berge son olarak, “Oda olarak bu konuda ki önerilerimiz; Marketlerin şehir dışına çıkarılması gerçek anlamda, burada yaşayan halka sahip çıkmasıdır. Süper marketlerin mutlaka bir otoparka sahip olması. Ayrıca çalıştıracak elemanlarının da Part Time üzerinden almayıp, İŞKUR üzerinden alınsın ve ya reel anlamda bir eğitimden geçirilerek burada yaşayan halkı istihdam etsin.” şeklindeki taleplerde bulundu.

 

Haber Kaynağı:Yılmaz Sönmez/Van Olay