AVM'LER DIŞARI!

AVM kültürü, Türkiye'nin diğer büyük şehirlerinde olduğu gibi Van'da da hızla yaygınlaşıyor. Çoğu zaman kapitalizmin temel mekânları olarak addedilen ve küçük esnaflığı öldürdüğü ifade edilip eleştirilen AVM'leri Van'daki Sivi

VAN 27.01.2015 10:38:03 0
AVM
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Türkiye genelinde olduğu gibi Van'da da AVM kültürü hızla yaygınlaşıyor. Devlet tarafından teşvik gören, yabancı ve yerli sermayenin oluşturduğu AVM'ler Van'da her geçen gün büyümeye devam ederken bir yandan da özellikle küçük bakkal ve market sahiplerini olumsuz etkiliyor. 
Ayrıca işsizlikle başı dertte olan ve işsizlerin meskeni haline gelen Van'da sürekli tüketime dair yerlerin açılıyor olması da STÖ'ler tarafından tepkiyle karşılandı. Van'ın önde gelen aktif STÖ'leri AVM'lerin kent dışına yapılmasının yanı sıra yerli üreticilerin desteklenmesi görüşünü savunuyor.

TAKVA: DEĞİŞİM DÖNÜŞÜM DE ŞART
Yeni AVM yasasının onaylandığını hatırlatan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, şunları söyledi:
"Yeni AVM yasasını çok olumlu bulduk. Zaten bu yasa için Van TSO olarak da görüş beyan etmiştik. Bizim en önemli görevlerimizden biri yerli esnafımıza ve tüccarımıza sahip çıkmaktır. Yeni AVM yasası ile birlikte küçük esnafımızda artık AVM'ler de yer edinebilecek. Küçük esnaflarımız AVM'lerde hem uygun bir fiyatla kiralarını verebilecek hem de mesleklerini devam ettirebilecekler. Daha önceki yıllarda AVM'ler ile ilgili böyle bir yasa olsaydı kent merkezinde bu kadar çok AVM olmazdı. Ayrıca üretimin olmadığı yerde sadece tüketime yönelik yatırımları da doğru bulmuyoruz. Üretim yerlerinin de açılması gerekir. Yeni üretim yerlerinin açılması için bizde gereken görüşmeleri yapıyoruz. Kendimiz üretmeliyiz ve yerli üretime destek vermeliyiz. Gerekirse yerli üretimlerin desteklenmesi adına bir kampanya yürütmeliyiz. Küçük esnaflarda bir değişim dönüşüm içerisinde olmalıdır. Artık halkımızda çok daha kaliteli ve eksiksiz hizmet istiyor. Bu nedenle küçük esnaflarda birleşerek bir güç birliği yapabilir. Günün ekonomik koşullarına göre hareket edilmesi gerekir."

BERGE: DOĞRU BULMUYORUZ
AVM'lerin kent dışına yapılması noktasında gazetemize görüş beyan eden Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, Van Büyükşehir Belediyesine ve Van Valiliğine çağrıda bulunarak şunları kaydetti:
"Depremden sonra ticari hacmi düşen kentimiz şimdi de AVM'lerden dert yakınıyor. Esnaflarımız kredilerle ayakta kalmaya çalışırken şimdi de AVM'ler nedeniyle iş yapamaz hale geldi. Kentte sıcak para sıkıntısı varken ve depremden sonra bir türlü toparlamayan ekonomimiz gözler önündeyken tüketime dayalı yatırımları doğru bulmuyoruz. Küçük esnafımıza sahip çıkmalı ve yerel üretimi desteklemeliyiz. Bu nedenle AVM'lerin kent dışında açılması gerekir. AVM'lerin kent dışına yapılması hem otopark hem de trafik sorununa da fayda sağlayacaktır. Sıkışmış kalabalığı bir nebze olsa azaltacaktır. Bu nedenle Van Büyükşehir Belediyesi bu konuda küçük esnafa sahip çıkmalı ve Van Valiliği de bir komisyon kurarak bu konuya hassasiyetle yaklaşmalıdır. "

ŞAHİN: KÜÇÜK ESNAFLAR BİR BİR BATACAKTIR
Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin; "Oda olarak bu işi onaylamıyoruz. Tabii ki büyükşehir olduk. Kentimizde elbette büyük modern AVM'lerin olması gerekir. Ama bu AVM'lerin kente en az 15 kilometre uzaklıkta yapılması gerekir. Aksi takdirde kent merkezinde yapılan AVM'ler küçük esnafımızı bitirecektir. Maalesef Van'da her köşe başında büyük ve küçük olmak üzere birçok AVM var. Bu AVM'ler küçük esnafları bitirmiş durumdadır. Bunun dikkate alınması gerekir. Böyle giderse küçük esnaflar bir bir batacaktır. Bu aynı zamanda işsizliğe de neden oluyor. Ayrıca AVM'deki dükkânların üretici firmaları başka kenttedir. Her konuda kente ciddi anlamda zarar veriyor. AVM'ler açılsın ama kentin dışında. Kentin ekonomisi durmuş durumda. Bunun yanı sırada üretimin olmadığı bir kentte tüketime dayalı yerlerin açılması ne kadar doğru. Buradan yetkililere sesleniyorum. Küçük esnaf perişan durumdadır ve neredeyse bir bir dükkanlarını kapatıyorlar. Bu nedenle AVM'lerin kent merkezinde açılmasına izin verilmemelidir" ifadelerini kullandı.

ALPASLAN: AVM'LER KENT MERKEZİNE YERLEŞMİŞ DURUMDA

AVM'lerin kesinlikle kent dışına yapılması gerektiğini savunan Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VESOB) Faruk Alpaslan, şunları söyledi:
"Bu konuyu Başbakan ile de görüştük. Yapılacak olan AVM'lerin Avrupa standartlarına uygun bir şekilde yapılması için müracaatta bulunmuştuk. Bu kararın alınması için de ısrarcı olmuştuk. Bütün illerde AVM'ler maalesef kent merkezine yerleşmiş durumdadır. Bu nedenle bunun tek bir çaresi vardı ve o da oldu. Artık yeni yapılacak olan AVM'lerde küçük esnafı kapsayacak bölümlerin açılması zorunlu hale geldi. Burada küçük esnafların iş yapmasının yanı sıra kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere de yer vererek bu mesleklerin ayakta kalmasını sağlayacaktır. Bu yasa meclisten geçti. Bir ildeki küçük esnafın durumu bulunduğu ilin ekonomi durumunu ortaya koyar. Tüketime dayalı yerlerin açılması bu ile zarar veriyor. Tüketen toplumlar daima batmış, üreten toplumlar daima yükselmiştir. Üretime dayalı yerlerin açılması gerekir. Sanatkârlarımıza değer vermeliyiz. Bu meslekleri yaşatarak kendimiz üretmeliyiz. Yerli üretime sahip çıkmalıyız."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş