“Asla şımarmayacağız”

Şuana kadar Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı için adaylığını açıklayan tek isim olan mevcut Başkan Necdet Takva, önceki gece bir kez daha basın mensuplarının önüne çıktı ve süreci değerlendirdi. Genç, dinami

VAN 14.09.2017 10:06:10 0
“Asla şımarmayacağız”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, yeni dönem seçimlerinde yeniden aday olduğunu bir süre önce açıklamıştı. Önceki akşam da basın mensupları ile biraraya gelen Takva, seçim sürecini, hizmetlerini ve seçimden sonra yapmak istediklerini anlattı. Basın mensuplarının tüm konular ile ilgili sorularını alan Takva, bütün sorulara cevap verdi.

 

“KRİTERLERİMİZ BELLİ”
Bir soru üzerine, asla ahbap-çavuş ilişkisiyle hareket etmediklerini anlatan Takva, üretken, katma değer yaratabilecek, kente yararlı olabileceğine inanılan kişilerden kurulları oluşturduklarını söyledi. Takva, sorular soruya; “Şu kişi, bu STK’nın başkanıdır veya üyesidir diye değil, demokratik, katılımcı, üretken, verimli bir meclis oluşturmayı önceliklerimiz arasında sayarak hareket ediyoruz. Kriterimiz asla temsil ettikleri sivil toplum kuruluşuyla olan bağları ya da siyasi partiyle olan bağları değil, asla bu noktada olmadık. Kriterlerimiz; söylediğim hususlardır, genç, dinamik, katma değer yaratabilecek, kente, esnafına, tüccarına, üyelerimize katkı sunabilecek mi buna bakıyoruz” diye cevap verdi.

 

“KEŞKE'MİZ VAR”
“Keşke”leriniz var mı? diye bir soru yöneltilen Takva, bu soruya da şöyle yanıt verdi; “Evet var. Keşke bizim grup sayımız 25 olsaydı. Aslında bunu yapabilirdik ama kafamız biraz geçmiş dönemde kaldı. Kendimizi bundan kurtaramadık. Ben Van TSO’da genel sekreterken, 19 grup vardı. İki gruptan 5’er kişilik komite ve 54 meclis üyesi vardı. Bizden önceki dönemde 12'ye düşmüştü grup sayısı. Biz niye 12 diye feveran ederken, bunu düzelteceğiz diye söz verdik. Temsiliyeti artıracağız, grup sayılarını artıracağız dedik. Sektörlerin kendilerini mecliste etkin temsil etmesini sağlayacağız diye sözler verdik. Böyle otomatik olarak sanki biz 19’a angaje olduk. Bunu düzelttik ve grup sayısını 19'a çıkarttık. Ama niye 25 yapmadık diye açıkçası hayıflanıyorum.”

 

“BAŞARILI BİR EKİP VARSA...”
“Sizce şuana kadar neden başka bir aday daha çıkmadı?” diye bir sorunun daha yöneltildiği Takva, bu konuda da şu görüşleri dile getirdi; “Eğer bir yerde başarı varsa, salt bireysel duygularımızın tatminine yönelik o başarıyı görmezden gelme alışkanlığımızdan vazgeçmeliyiz. Aday çıkmıyorsa ve görevde de dinamik, çalışan bir ekip varsa, aday çıkmaması normal kabul edilmelidir. Eğer orada başarılı bir yönetim varsa, Van’da bir şeyler yolunda gidiyorsa, sevmeyebilirsiniz belki ama bırakın o iş yürüsün. İllaki aday çıkacak diye bir şey de yok. Bence bu kent bu konuda biraz bütünleşmelidir. Artık herkes bir yerde faydalı bir düşüncede buluşmalıdır. Bu kente ortak zeminde bir araya gelme gibi bir düşünce bende oluştu. Acaba bunu yapabilir miyiz? Neden olmasın? Özetle şunu söyleyeyim ki; eğer ki bir aday çıkmıyorsa, bunu farklı şekillerde de okumak mümkün? Bunu partilerin, üyelerin memnuniyeti şeklinde de okuyabiliriz. Yok ama bir aday çıkarsa da saygı duyarız, başarılar dileriz.”

 

“ODALARIN YÜZDE 40'I, SEÇİMLERİNİ 1 EKİM'DE YAPIYOR”
Seçim tarihinin 7 Ekim olarak belirlenmesi ile alakalı bir soruyu da cevaplayan Takva, şunları söyledi; “Türkiye genelinde Odaların çoğu seçimini 1 veya 2 Ekim’de yapıyor. Bunu aday olan arkadaşların iyi okuması gerekiyor. Odalar için 1 Ekim - 30 Kasım arası seçim tarihidir. Bunu bir eleştiri anlamında söylemek istemiyorum. Abdulahat Arvas bey sağlıklı bir çalışma yapamayacağını, yetişemeyeceğini ifade etti. Haklı mı, evet haklı. Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri iki ayda yapılabilecek bir süreç değil. Kaldı ki 19 grup, 7 asil, 7 yedek hakikaten çok zor bir şeydir bu listeleri hazırlamak. Ama seçim tarihini eleştirmek de doğru değil. Nihayetinde bu seçimlerin 1 Ekim – 30 Kasım tarihleri arasında herhangi bir gün gün yapılacağı belliydi.”

 

“HİÇBİR TÜCCARIN OYU CEBİMİZDE DEĞİL”
Tüccarların asla oyunu satmadığını, bunun da tecrübe ile sabit olduğunu belirten Takva, şöyle konuştu; “Şuan rakibimiz, ulaşamadığımız bütün üyelerimizdir. Bakın o temsil etme arzusuyla hareket ettiğiniz listedeki her bir üye bizden daha kıymetlidir. Tüccar her şeyi satar ama asla oyunu satmaz. Tecrübeyle sabittir bu, hiçbir tüccarın oyu cebimizde değil. Yaptığımız iş tamamıyla gönüllü, samimi, istekle onların temsiliyetinde bir görev almaktır. Bu vicdani bir sorumluluktur. Biri o odayı yönetecek, iyi yöneteceğimize dair bir kanaatimiz var. Rakibimiz olan herkese ulaşmaya çalışacağız. Bizzat işyerine giderek veya telefon açarak, bütün üyelerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Bakın bugün sabah 7.30'dan öğlene kadar 25 tane işyerini gezip ziyaret ettim. Sağolsunlar üyelerimiz bize büyük teveccüh gösteriyor. Seçim çalışmalarımız devam ediyor. Bu süreçte üyelerimizi ikna edip kendi lehimize irade beyanında bulunmaları için çalışacağız.”

 

“ODA'NIN İMKANLARINI KULLANMIYORUZ”

4 yıl önce Van TSO'ya seçildiklerinde, odanın 1 milyon 500 bin TL'nin üstünde borcu olduğunu, bazı sebeplere rağmen odanın borcunu yarı yarıya indirdiklerini anlatan VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, seçim çalışmalarında da odanın imkanlarından faydalanmadıklarını söyledi. Takva; “Van TSO’yu devraldığımızda 1 milyon 500 bin TL'nin üstünde bir borç vardı. Şuan ki borcumuz 800 bin TL'dir. Ben seçim çalışmalarımdan dolayı kaç gündür odaya gitmiyorum, seçim giderlerimizin hepsini yönetimdeki arkadaşlarımızla karşılıyoruz, etik bir duruş sergiliyoruz ve odanın imkanlarını asla seçim çalışmalarımız için kullanmıyoruz. Genelde gün içerisinde makam aracımı da kullanmıyorum. Kendi şahsi aracımı kullanıyorum. Zaten seçim büromuzu açtık ve çalışmalarımızı bu büroda yürütüyoruz. Ahlaki bir zemin oluşturduk, diğer adayların da bizden sonra bunu sürdürmeleri gerekmektedir. Bizden önce bir grubun bir ofis oluşturarak seçim çalışmaları yaptığını hiç duymadım. Varsa da ben bilmiyorum. Bu bir gelenek olsun istedik. Demokratik temellerde herkes çalışmalarını yürütebilsin. Biz de oda imkanlarını kullanmadan bunu yapıyoruz” diye konuştu.

 

“BU SORUNUN CEVABI BENDE DEĞİL”
“Geçen seçimde Zahir Kandaşoğlu sizi destekliyordu, şimdi rakip aday olma ihtimali konuşuluyor. Zahir Beyle neden ters düştünüz?” şeklinde bir sorunun da yöneltildiği Takva, sorunun cevabının kendisinde olmadığını belirterek, şöyle konuştu; “Zahir beye ne ağzımız ne de dilimiz değmemiştir bu güne kadar. Kendisiyle 8 yıl çalıştık ve iyi işler yaptığımıza inanıyorum. Zahir beyle niye ters düştüğümüzün cevabı bende değil. Bizim açımızdan ters düşmüşlük bir durum yoktur. Nihayetinde seçime çok yakın bir zaman kala bizi destekledi ve hiçbir talebi de yoktu. Ancak biz o dönem, Zahir beyin yeğenini, desteğine jest olsun diye yönetim kurulunda temsiliyete davet ettik. Burhan Kandaşoğlu geldi ve 2 buçuk yıl bizimle beraber çalıştı. 2 buçuk yıl içerisinde de Burhan beyin yönetim kurulu kararlarının hiçbirinde şerhi yoktur. Bütün kararlar oy birliğiyle alınmıştır. Burhan Beyin istifa gerekçesi de işlerinin yoğunluğudur. Biz seçildikten sonra Odada Zahir beyin fotoğraflarını indirdiğimiz yönünde bir beyanı olduğu söylendi. Asla böyle bir şey yoktur. Biz geldiğimizde Zahir beyin fotoğrafları yoktu, yönetici Mirza beydi, ya birde kimsenin fotoğraflarını asmaya gerek yok. Biz oraya Van’ın güzelliklerini resmeden fotoğraflar astık. Hiçbir yerde Necdet Takva’nın fotoğraflarını göremezsiniz. Yönetim kurulu başkanlarımızın fotoğrafları benim odanın girişinde vardır. Odanın 55. Vefa Yılı toplantısında kendisini defalarca kez davet etmemize rağmen katılım sağlamamıştır. O yüzden bizim tanıtım filminde kendisinin sadece You Tube’deki görüntüleri vardır. Zahir bey odada en uzun süre başkanlık yapmış, Van’da istihdamı, yatırımı olan saygın bir işadamıdır. Bizim Zahir beye karşı herhangi bir karşı duruşumuz, beyanımız olmamıştır. Hayatında başarılar diliyorum. Alacağı karara da saygı duyacağımızı ifade etmek istiyorum.”

 

“ÇOK SAYIDA PROJEMİZ VAR”
4 yıl içinde ciddi projeler yaptıklarını söyleyen ve bunları özetle anlatan Takva, yeni dönemde üyelerin teveccüh göstermesi durumunda çok kapsamlı projelerinin hazır olduğunu ve bunları hayata geçirmek için mücadele edeceklerini söyledi.

 

“HER YIL HAZİRAN AYININ İLK PAZARI KAHVALTI FESTİVALİ YAPALIM”
Van'ın kahvaltısını dünya gündemine getirdiklerini ve guinness rekorlar kitabına adını yazdırdıklarını belirten Takva; “İnanın bunu başarabilmek için 48 saat hiç uyumadım. Odadaki arkadaşlarımız 3 gün uyumadı. Çok çalıştık, çok çabaladık ve değdi. Nihayetinde bu konuda dünyaya kafa tuttuk. Kolay bir iş değildi yaptığımız. Paramız yoktu, sıkıntılar çoktu. Ancak inandık ve başardık. Şimdi de her yıl Haziran ayının ilk pazarında kahvaltı festivali yapalım istiyoruz. Ancak bu işi sektör temsilcileri üstlenmeli. Kahvaltıcılar bu konuda elini taşın altına koyarsa biz de üzerimize ne düşerse yapmaya hazırız” dedi.

 

“YÜZÜMÜZÜ DOĞU'YA DÖNDÜK, İYİ DE ETTİK”
4 yıllık süre içerisinde en önemli çalışmalarından birinin de İranlı turistleri kente getirtmek olduğunu belirten Takva; “İran'da ne gibi çalışmalar yaptığımızı az çok biliyorsunuz. Ancak İran'da Ticaret Odası Başkanları, 'lütfen bizi Van'a davet edin, gelip sizin burada ne yaptığınızı biz orada anlatalım' diyorlar. Biz doğru bir karar alarak yüzümüzü doğuya döndük. Evet batıya çok gittik, fuarlara katıldık, yine gidiyoruz, yine katılıyoruz. Ama baktık ki turist gelmiyor, biz de yüzümüzü doğuya döndük ve iyiki de dönmüşüz diyoruz. Bakın bugün İranlı turistler ilimize akın ediyor. Shopping Fest yani Alışveriş Günleri gerçekleştirdik ve bunu geleneksel hale getirdik. Ciddi bir ekonomik hareketlilik oluşturduk bu hamlemizle. Şehri ışıklandırdık. Belki bu bizim görevimiz değildi ama o ışıkları görünce mutlu oluyorum. Bu bizim odamızın, çalışanlarımızın eseridir. Bu çabalarımızı yeni dönemde de devam ettirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

“KAPIKÖY ÇOK BÜYÜK BİR ÖNEM TAŞIYOR”
Kapıköy'de çok ciddi bir çalışmanın yapıldığını ve hayallerinin nihayet gerçekleştiğini kaydeden Takva; “Kapıköy'deki çalışmalar artık çatı seviyesini de geçti. Bu bizim için çok büyük bir önem taşıyor. Bu kapı Van'ın ve ülkemizin ekonomisine çok ciddi katkı sağlayacak. Bunun için çok çabaladık ve emeği geçenlere de çok teşekkür ediyoruz. Bu kapı bittikten sonra diğer kapılarımızın da daha modern ve aktif hale getirilmesi için girişimlerimiz olacak.” diye belirtti.

 

“VAN'IN TOBB'DA TEMSİLİYETİNE ÖNCELİK VERECEĞİZ”
Van'ın bugüne kadar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetiminde temsil edilmediğini de hatırlatan Takva, yeni dönemde seçilmeleri durumunda önceliklerinden birinin de bu iş olacağını vurguladı. Takva şöyle konuştu; “Açıkçası Van, bu dönem, hiç olmadığı kadar TOBB'da temsiliyet elde etmiştir. Ancak asıl hedef yönetimde bir temsiliyettir. Van bugüne kadar TOBB yönetiminde temsil edilmemiştir. Seçilmemiz durumunda yeni dönemde önceliklerimiz arasında bu konu olacaktır. Bu mümkün müdür? Bölge illeri arasında bir ittifak oluşturulursa elbette ki mümkündür. Bölge illerimizdeki odalar ile ittifak oluşturup, hepsinin imzasını Rıfat Beyin önüne koyarsak bu mümkün olur. TOBB'da da VANTSO'ya karşı bir saygınlık söz konusu. Bir gücümüz var, ama yetmiyor bu, bu meseleyi bölgenin sahiplenmesi ve bir ittifakın oluşturulması gerekiyor. Seçimlerden sonra bunu gündemleştireceğiz.”

 

“SİYASETİ DÜŞÜNMÜYORUM”
“Siyaseti düşünüyor musunuz, ya da belediye başkanlığını?” şeklinde sorulan soruya da tebessümle karşılık veren Takva; “Hayır, siyaset düşünmüyorum. Bu koşullarda belediye başkanlığı da yapmam. Ancak ilerleyen zamanlarda kamuoyunda bir talep oluşursa, şahsıma bir teveccüh gösterilirse, VANTSO Başkanlığı görevim bittiği zaman bağımsız olarak yerel yönetimleri düşünebilirim.”

 

“SÖZ VERİYORUM,ŞIMARMAYACAĞIZ”
Basın mensupları aracılığıyla üyelere, seçmenlere de mesaj veren Takva, açıklamalarını şu sözlerle noktaladı; “Şunu söylemeden edemeyeceğim. Gittiğimiz her yerde üyelerimiz büyük bir teveccüh gösteriyorlar. Sağolsunlar, varolsunlar. Hepsinin şunu bilmesini isterim ki; kendilerine layık olmak adına çalışıyoruz ve asla ama asla bundan şaşmayacağız. Asla şımarmayacağız. Bunun adına söz veriyoruz.” Haber: Umut TARHAN

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi