Asgari ücretlinin açlıkla imtihanı

DİSK-AR’ın raporuna göre eşi çalışmayan, iki çocuklu bir asgari ücretli işçinin ailesinin aç kalmadan yaşaması mümkün değil.

VAN 9.05.2013 10:06:35 0
Asgari ücretlinin açlıkla imtihanı
Tarih: 01.01.0001 00:00

DİSK-AR’ın raporuna göre eşi çalışmayan, iki çocuklu bir asgari ücretli işçinin ailesinin aç kalmadan yaşaması mümkün değil. Asgari ücretlinin ailesi 811 TL olan ücret ile başka bir harcama yapmasızın 22 gün sağlıklı beslenebiliyor. Tüm ihtiyaçlarını karşıladığında ise ücret 1 hafta yetiyor.

DİSK Araştırma Enstitü (DİSK-AR) Nisan ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Raporu’nu yayınladı. TÜİK Hanehalkı Harcama Kalıbı, TÜİK madde fiyat ortalamaları ve 4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde alması gereken kalori miktarı üzerinden hesaplanan beslenme kalıbı dikkate alınarak hazırlanan raporun sonuçlarına göre, 4 kişilik bir aile için açlık sınırı Nisan'da bin 100, yoksulluk sınırı ise 3 bin 478 TL olarak gerçekleşti.

Araştırmanın sonuçlarına göre sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken günlük harcama tutarı 9,46 TL olurken, bu rakam yetişkin bir erkek için 9,78 TL, 15-19 Yaş erkek çocuk için 10,31 TL, 4-6 yaş bir kız çocuğu için 7,12 TL düzeyinde gerçekleşti. Buna göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken günlük gıda harcaması 36,67 TL.

İNSANCA YAŞAMAK İÇİN

Aynı hesaplamaya göre 4 kişilik ailenin sağlıklı beslenmek ve insanca yaşayabilmek için yapması gereken asgari harcama tutarı ise aylık 3 bin 478 TL. Söz konusu ailenin gereksinimlerini karşılamasında “gıda, içecek vb.” için ayırması gereken tutar bin 100, giyim ve ayakkabı için ayırması gereken tutar 217 TL. Diğer harcama kalemleri ve ayrılması gereken tutarlar ise şöyledir: kira, su, elektrik vb. için 984, mobilya, ev bakımı vb. için 199, sağlık için 77, ulaştırma için 339, haberleşme için 149, eğlence ve kültür hizmetleri için 76, eğitim için 68, lokanta, yemek, otel vb. için 144, çeşitli mal ve hizmetler için 123 TL.

1 HAFTA İÇİN 4 HAFTA ÇALIŞIYOR

DİSK-AR’ın raporuna göre eşi çalışmayan, iki çocuklu bir asgari ücretli işçinin ailesi ile birlikte aç kalmadan yaşaması mümkün değil. Söz konusu işçi 811 TL asgari ücret geliri ile başka bir harcama yapmasızın ancak 22 gün ailesi ile birlikte sağlıklı ve dengeli beslenebiliyor. Kalan 8 gün ise açlığa mahkum oluyor. Tüm ihtiyaçlarını karşılamak istediğinde ise geliri sadece 1 hafta yetebiliyor. Yani asgari ücretli 1 haftalık ücret için 4 hafta çalışıyor.

İNSANCA YAŞAM İÇİN ASGARİ ÜCRET YETERLİ Mİ?

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e asgari ücretin insanca yaşayabilmek için yeterli olup olmadığını sordu.

Bakan Çelik'in yazılı cevaplaması istemiyle bir TBMM'ye iki ayrı soru önergesi veren Köktürk, asgari ücretin net 804,70 TL olduğunu, 4 kişilik bir aile için açlık sınırının bin 12, yoksulluk sınırı 3 bin 298 TL olduğunu belirterek şunları sordu; "Yukarıda verilen asgari ücret ve dört kişilik bir ailenin asgari yaşam rakamları, yani açlık sınırı birlikte düşünüldüğünde, asgari ücret, insanlarımızın, insanca yaşayabilmeleri için, sizce, yeterli bir ücret midir? Değilse, bu konuda emekçilerin durumlarının iyileştirilmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Asgari ücretin en düşük memur maaşı ile eşitlenmesi, açlık sınırının altına düşürülmemesi için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Şayet düşünmüyorsanız yüzde 46’sı asgari ücretle çalışan ülkemizde yurttaşlarımıza verdiğiniz sözleri yerine getirdiğiniz düşüncesinde misiniz?

Asgari ücretle çalışanların elektrik, su, doğalgaz kullanımı konusunda ihtiyaç sınırına kadar ücret alınmaması konusunda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerimizde ve diğer illerimizde ulaşım konusunda Sabah 06.00 – 09.00 ile akşam 18.00 – 21.00 saatleri arasında ücretsiz uygulama yapılmasını düşünüyor musunuz? Asgari ücretlilerin çocukları için, eğitimin eğitim dışı giderlerini karşılamak gibi bir çalışmanız olacak mıdır? Asgari ücret belirlenirken emekçilerimizin her aşamasında söz ve karar konumunda olacağı bir belirleme sürecine ne zaman kavuşacaklardır?"

(Evrensel)