Arıcılar Birliği Başkanı Tandoğan: Van bir bal merkezidir

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, Van’da üretilen balın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirterek, “Van, artık bir bal merkezidir. Üretim Türkiye ortalamasının üzerindedir. Van’daki arıcılık sektörü piyasa

VAN 13.09.2017 12:00:04 0
Arıcılar Birliği Başkanı Tandoğan: Van bir bal merkezidir
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’da, baharın uyanması ile birlikte yerli arıcıların yanı sıra Karadeniz ve Akdeniz gibi uzak yerlerden gelerek kovanlarını kırsal alana götüren arıcılar için artık sezon sonu yaklaştı.
Arıcıların bir süredir bal hasadına başladıkları belirtiliyor.

 

EN VERİMLİ YIL
Sezona ilişkin gazetemize bilgi veren Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bu yıl en verimli sezonu geçirdiklerini belirterek, “Van’daki bal üretiminde 2017 yılı son 10 yılın en verimli yılı olmuştur. Van’daki bal üretimi, Türkiye ortalamasının üzerindedir” dedi.

 

“VAN, BAL MERKEZİDİR”
Mevsim şartları ve doğal yapısı nedeniyle Van’ın arıcılığa çok elverişli bir bölgede yer aldığını ifade eden Tandoğan, “Bu nedenle Karadeniz’den, Hatay’dan, Mersin’den de arıcılar geliyor. Tarım İl Müdürlüğü’nün tespitlerine göre Van’da 750 arıcı var. 140 bin de kovan bulunuyor. Van, artık bir bal merkezidir. Van’daki arıcılık sektörü piyasayı belirleyecek duruma gelmiştir” diye konuştu.

 

YASAK BÖLGELER KONUSU
Sektörü olumsuz yönde etkileyen faktörlerin de olduğuna işaret eden Tandoğan, “İşte bölgemizde yaşanan belli başlı olaylar var, OHAL uygulaması dâhilinde de arıcılık yapılabilen bazı bölgelerle ilgili getirilen yasaklar nedeniyle frene basmak zorunda kalıyoruz. Sektör bu tür sıkıntılarla karşılaşmazsa Van’da, çok daha verimli bir bal üretimi gerçekleşecektir” ifadelerini kullandı. 

 

YÜZDE 30 FİYAT ARTIŞI
Bu yıl bal fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 30 civarında bir artış olduğunu da belirten Tandoğan, “İran balının daha önce Van balı üzerinde olumsuz bir etkisi vardı. Şu anda İran’dan bal gelmiyor, çünkü çok pahalı. Bu açıdan da Van’da üretilen bal, kalitesi açısından da çok aranan bir bal olduğu için fiyat yükselmesi yaşandı” diye kaydetti. 

 

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi