ANOFED Başkanı Canan Cihan: Otizm konusunda yapılması gerekenler var!

Anadolu Otizm Federasyonu (ANOFED) Yönetim Kurulu Başkanı Canan Cihan, 2016 yılında Otizm Eylem Planı’nın resmi gazetede yayımlanarak kabul edildiğine dikkat çekerek, “Otizm Eylem Planı, 6 bakanlığı ilgilendiren konu. Bu 6 bakanlığı i

VAN 9.11.2018 10:06:28 0
ANOFED Başkanı Canan Cihan: Otizm konusunda yapılması gerekenler var!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Şişli Öğretmenevi’nde düzenlenen Otizm Atölyesi çalışmaları kapsamında Van’a gelen ANOFED Yönetim Kurulu Başkanı Canan Cihan, federasyonun çalışmaları hakkında bilgiler verdi. 

 

NE ZAMAN KURULDU?

Federasyonun kuruluşu ve çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Cihan, şunları söyledi:

“Merkezimiz Bursa’da. 2014 yılında, Haziran ayında kurulan bir federasyon. Daha sonra 2016’da Türkiye Otizm Meclisi’ni kurduk. Türkiye’deki bütün otizm sivil toplum kuruluşlarının doğal üye olduğu bir çatı. Burada 5 federasyon, 4 vakıf ve 100’e yakın otizm derneği var. Ben de 16 yaşında bir otizm çocuk annesiyim. 2012 yılında Bursa’da Mine Otizmle Yaşam Derneği’ni kurarak yola çıktık. Baktık ki otizm alanında çok eksik var, devletin yapması gereken çok şey var. Bununla ilgili bizden önce kurulan sivil toplum kuruluşları ve bizlerin katkılarıyla ulusal otizm eylem planı hazırlandı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’na 2013 yılında sunuldu. O dönem konjoktürel süreçlerden dolayı konu kaldı. Nihayet, 2016 yılında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde dönemin Başbakanı Binali Yıldırım hepimizi toplayarak, resmi gazetede yayımlandığını ve kabul edildiğini açıkladı.”

 

Cihan, şöyle devam etti:

“İki yıldır çok ciddi bir adım atılamadı, tabi bunda seçim süreçleri falan etkili oldu. Ama biz ailelerin de açıkçası umutları tükenmeye başladı. Fakat iki-üç gün önce Cumhurbaşkanımız çıkıp ‘artık hassasiyetle takip ediyorum otizm eylem planını’ dedi. Çünkü bu Otizm Eylem Planı, 6 bakanlığı ilgilendiren konu. Bu 6 bakanlığı ilgilendiren konuda da devletin yapması gereken şeyler var, atması gereken adımlar var. Özel eğitim var, sağlıkla ilgili var, istihdamla ilgili konu var, birçok konu var. Çocukların doğumundan ölümüne kadar… Bizler, ANOFED ve Türkiye Otizm Meclisi olarak tamamen gönüllü çalışarak bunları takip ediyoruz.”

 

40 İLDE DERNEK YOK! 
Birçok ilde otizm derneği bulunmadığına dikkat çeken Cihan, “Bu arada bizim dikkatimizi çeken, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Otizm Eylem Planı Koordine Bakanlığı her ilde toplantı yapmaya başladı, o ilin otizm profilini çıkartmak için. O arada baktık ki 40’a yakın ilde otizm derneği yok. Bunlarla ilgili çalışmalarımız oldu. Van ile de diyaloğa girdik. Ve burada da Haziran ayında bir otizm derneği kuruldu. Federasyonumuza üye yaptık. İstanbul’da 2-3 eğitim oldu, onları da davet ettik. Bugün de buraya geldik. Güzel bir çalıştayları var. Bugün eğitimciler, sonra aileleri var, ailelere ulaşmaya çalışacağız. Sıkıntılar neler, dertler neler..?” diye konuştu.

 

“ALAN ÖĞRETMENİ YERİNE SERTİFİKALILAR VAR!”
Rehabilitasyon merkezlerinde özel eğitimci ve alan öğretmenleri yerine daha çok sertifikalıların görev yaptığını da söyleyen Cihan, şunları kaydetti:
“Sadece okullar bize yetmiyor, okullardaki eğitim kalitesi çok önemli. Rehabilitasyonların durumu, bunlarla ilgili bilgi almak istiyorum. Otizm tabi dünyada da artıyor, 68 çocuktan biri otizmli doğuyor. Şu anda en bilinen etkin tedavisi özel eğitim. Özel eğitimde çok ciddi insan kaynağı gerekiyor, eğitimci gerekiyor. Yani özel eğitici gerekiyor, alan öğretmeni. Şimdi daha çok sertifika ile eğitimci olarak görev yapıyor arkadaşlar. Bu durum tabi aileleri ve çocukları etkiliyor.”   Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi