ANLAŞAMADILAR, AKP OLAĞANÜSTÜ KONGREYE GİDİYOR

Başbakan Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beştepe’deki kritik görüşmesi anlaşmazlıkla sonuçlandı. AK Parti yeni genel başkanı belirlemek için olağanüstü kongreye gidiyor. Muhtemel tarih 28 Mayıs. Davutoğlu bugün kamuoyuna

VAN 5.05.2016 10:38:10 0
ANLAŞAMADILAR, AKP OLAĞANÜSTÜ KONGREYE GİDİYOR
Tarih: 01.01.0001 00:00

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Beştepe'deki görüşmesi saat 18:00'de başlayacak diye duyurulmuştu. Ancak görüşme yaklaşık 40 dakika gecikmeyle başladı. Davutoğlu saat 18:30 gibi Başbakanlık konutundan ayrılıp Beştepe'ye gitti. 18:40'ta başlayan görüşme 20:20'de sona erdi.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, "olağan" kabulün sona erdiğini ve açıklama yapılmayacağını belirtti.

Ancak anlaşmazlıkla sonuçlanan görüşmeden olağanüstü kongre kararı çıktı. AK Parti yeni genel başkanı belirlemek için olağanüstü kongreye gidiyor. Kongre muhtemelen 28 Mayıs'ta yapılacak. Kulislerde Davutoğlu'nun kongrede aday olmayacağı konuşuluyor.

Davutoğlu saat 11:00'de AK Parti Genel Merkezi'nde MYK'yı (Merkez Yürütme Kurulu) toplayacak. Sonrasında da kamuoyuna açıklama yapacak.

Büyük kongre nasıl toplanacak?

AK Parti tüzüğünün 70. maddesi büyük kongrenin nasıl toplanacağını anlatıyor. Buna göre, kongreye genel başkan veya MKYK'nın ya da delegelerinin en az 5'te birinin yazılı talebi ile gidiliyor.

MKYK olağanüstü kongreyi bir hafta içinde ilân etmek durumunda. Kongrenin en geç çağrı tarihinden itibaren 45 gün içinde yapılması gerek.

Büyük Kongre’nin Olağanüstü Toplanması (SPK, m.14/f. 6)

Madde 70 - Büyük kongre, genel başkanın veya Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nun yahut büyük kongre delegelerinin en az beşte birinin yazılı talebi üzerine olağanüstü toplantıya çağırılır. Olağanüstü toplantı gündemi çağrıyı yapan tarafından belirlenir ve gündem dışında başka konu görüşülemez.

Delegeler tarafından yapılacak olağanüstü toplantı talepleri ile gündem ve delege imzalarının noter onaylı olması zorunludur. Bu taleplerin aynı konuyu içerir olması yeterli olup ayrı zamanlarda ve parçalı olmaları talebin geçerli olmasına sına engel olarak yorumlanamaz. Ancak, işlem görmüş ve yeterli sayıya ulaşamamış talepler, sonraki başka bir toplantı isteminde imza eksikliğini gidermek için kullanılamaz.

Şartların oluşması halinde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, olağanüstü kongreyi bir hafta içinde ilân ederek çağrı tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde yapmak zorundadır.

(Ek: 03.10.2003 günlü KKK. m.5) Genel Başkanlığın, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nun veya Merkez Disiplin Kurulu'nun herhangi bir sebeple boşalması hali dışında seçimin olağanüstü toplantı sebebi olabilmesi için genel başkanın veya büyük kongre delege tamsayısının salt çoğunluğunun yazılı talebi gerekir.

MYK sonrası duyuldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan - Başbakan Davutoğlu görüşmesine ilişkin hazırlık salı günü yapılan MYK toplantısından sonra duyuldu. Her zamankinden oldukça kısa, 1 saat 10 dakika süren MYK’da Davutoğlu’nun bu görüşmeye göre bir karar vereceğini söylediği bilgisi kulislere yansıdı. Söz konusu kararın bir istifa mı yoksa uzlaşma ile AK Parti’de yönetim değişikliğinin nasıl olacağının karara bağlanması mı olacağı sorusunun bu görüşme ile ortaya çıkması beklentisi oluştu.

MKYK'da yetki devri

AK Parti’de 29 Nisan tarihinde gerçekleşen MKYK toplantısı ciddi bir kırılmaya neden oldu. MKYK (Merkez Karar ve Yönetim Kurulu) her büyük kongreden sonra teşkilâtlardan sorumlu genel başkan yardımcısına devrettiği il ve ilçe başkanlarını atama yetkisini geri aldı. Ancak bu aslında yetkinin Genel Başkan Davutoğlu’ndan alınması anlamına geliyordu. Bu yönüyle, 51 üyeli MKYK toplantısından önce 47 üyenin hazırladıkları bu dilekçe Davutoğlu’na muhtıra olarak yorumlandı. AK Parti MKYK üyelerinin büyük bir çoğunluğu partinin kurucu lideri Erdoğan’a yakın isimlerden oluşuyor. 

'Pelikan dosyası'

Bu olayın hemen ardından, 1 Mayıs'ta, internette "Pelikan Dosyası" adıyla açılan bir blogda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki ilişkiyle ilgili iddialar yer aldı. Yazıda, Davutoğlu’nun Genel Başkanlık ve Başbakanlık görevine gelmesinden bu yana Erdoğan nezdinde yaptığı iddia edilen hatalar ve yanlışlar yer aldı. AK Parti’de bazı kişiler bloğun "Erdoğan taraftarları" tarafından kaleme alındığını, bazı isimler de "partiye zarar vermeyi amaçlayan üçüncü taraflar" olduğunu düşündü.

En kısa grup toplantısı

Davutoğlu'nun 3 Mayıs Salı günü yaptığı en kısa grup toplantısında, sert bir ton ile sarf ettiği sözler kulisleri hareketlendirdi.

"Eski Türkiye defterini yeniden açmayı hedefleyen sanal şarlatan ve müfterilerin Türkiye’ye ameliyat yapmasına müsaade etmeyeceğiz. Bugün herkes imtihandadır. İnandığımız doğrulardan, lekesiz ve temiz siyasetten geri durmayacağız. Bütün bu dava, bütün bu faaliyetler, bütün bu tüzükler, bütün bu kurallar sırât-ı müstakim (doğru yol) içindir."

"Nefsimi ayaklar altına alırım, bir fâninin terk etmeyeceği düşünülen her makamı elimin tersiyle iterim ama asla bu kutlu hareketteki hiçbir dava arkadaşımın kalbini kırmam."

Davutoğlu’nun bu sözleri partililerin büyük kısmı tarafından mücadele sinyali olarak yorumlandı. Ancak bu sözleri istifa sinyali olarak değerlendirenler de oldu.

'Olağan görüşme'

Görüşme öncesi Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından bir açıklama geldi. Kaynaklar, "Cumhurbaşkanı - Başbakan görüşmesi olağan bir görüşme" açıklamasını yaptı.

Kaynak: Al Jazeera