Ancak bir Vanlı olarak gururla bunu burada ifade etmem gerekir ki,

Kültür yönünden Van'ın tarihi ve kültürel değerlerinin akademik alanda değerlendirilip gelecek kuşaklara ulaştırılması.

VAN 9.08.2015 22:18:15 0
Ancak bir Vanlı olarak gururla bunu burada ifade etmem gerekir ki,
Tarih: 01.01.0001 00:00
 YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİNİ TERCİH EDENLER!.

Bölge itibarıyla her ne kadarda bir takım olumsuzluklarla anılsak da, bardak misali yarıya kadar dolu olan bardağın boş tarafına değil dolu tarafına bakmayı toplumsal ahlak anlayışına göre ele almalıyız. Bu gün öğrenci kayıtlarının yapılmaya başlandığı yüzüncü yıl üniversitesinden bahsedeceğim. Van YYÜ'yü tercih edenlerin iyi isabette ettiklerinden, ilimizin üniversitemizin avantajlarından bahsedeceğim.

İlimiz sosyoyaşam, sosyokültürel, Van denizinin hemen yanındaki coğrafi konumu, Türkiye'ye ve dünyaya ulaşımdaki avantajlı entegrasyonu üniversitemizdeki şehri üniversite ilişkisinin avantajları, tecrübeli akademi kadroların varlığı, üniversite içindeki güvenlik konusu vs.lerden dolayı burayı tercih edenler ne kadar isabetli tercih yaptıklarını zaman içinde göreceklerdir. 

Gençler geleceklerini belirlemek, geleceğin Türkiyesini şekillendirmek için üniversite tercihlerini yapıp yerleştirme işlemlerine başladılar. YYÜ Rektörü Sayın Peyami Battal hocanın twitterden paylaştığı beklentisi 5.500 öğrenci dolayında olduğu yönündeydi. Sanırım yeni öğretim yılı için iyi bir rakam.

Ancak bir Vanlı olarak gururla bunu burada ifade etmem gerekir ki, şu anda üniversitemiz birçok alanda Türkiye'deki üniversiteler arasında iyi bir noktadadır. Van yüzüncü yıl üniversitesini tercih edenler diğer birçok üniversiteye nazaran daha fazla avantajlara sahiptirler.

Mesela fiziksel anlamda üniversitemiz Van denizinin kenarında olması sayılı havaalanlarından birinin varlığı büyük bir avantajdır. Son dönemlerde bu avantajın kullanıma açılması noktasında önemli adımlar atılarak yeni projelerle öğrencilere gölün avantajları işler hale getirilmiştir.

Üniversitemiz özgür yönetim anlayışıyla yönetilen bir kadroya sahiptir. Başta rektör hoca olmak üzere sanal ortamda tüm öğrencileriyle iletişim halinde, sıkıntısı olanların sorunlarını çözmek için 7/24 iletişime geçebilecekleri bir avantaja sahiptirler. Öğrencilerin yurt ve barınma konusunda sıkıntı yaşamayacak olmaları, mevcut yurtların 5 yıldızlı otel konforunda olması…

Sosyal yönden deprem sonrasını iyi bir fırsata dönüştürerek önemli yatırımlar yapıldı, yapılmaktadır. Kapalı spor salonu, kütüphaneler, kafeteryalar, tam kapasiteli öğrenci yurtları, çevre yoluyla üniversitenin değişen çehresi, bu yolun kenarında bisiklet yolunun olması avantajlarıyla öğrencilerin hizmetinde ve yeni öğrencilerini beklemektedir.

Ayrıca gençlerin bilime olan ilgilerini artıracak, teknolojiyi doğru kullanmalarını sağlayacak Bilim Merkezleri yaygınlaşıyor. Bu gün(10 Ağustos) itibarıyla yapılacak “Merkezi Yemekhane” ve “Kütüphane DB.” ve “AlleYolu”nun temeli törenle atılacak.

Kültür yönünden Van'ın tarihi ve kültürel değerlerinin akademik alanda değerlendirilip gelecek kuşaklara ulaştırılması. Son olarak Hoşap kalesinde yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılan ve 250 yıl önceye ait olduğu söylenilen peynir küplerinin Van peyniri açısından tarihsel öneme yer verecek olan bir çalışmanın yapılması. Yine Van kalesi civarında yapılan kazı çalışmaları Van tarihine çok önemli katkıları olacaktır.

Sağlık alanı başta olmak üzere tam donanımlı bir hastaneye sahip olması ve son dönemlerde önemli çalışmalara imza atan akademisyenlerin yetişmesi ve bunlara çalışmalarında destek çıkılması, üniversitenin şehirle olan ulaşımını kolaylaştırmak için belediyeyle işbirliğine gidip servis sayılarının artırılması öğrenciler için büyük avantajlar sağlayacaktır.

Üniversite deyip geçmeyelim oluşturduğu akademik kadrosuyla, örencisiyle, diğer personelleriyle büyük bir potansiyele sahiptir. Diğer illerden gelen öğrenciler sadece ekonomik katkı sağlamakla kalmıyor, geldikleri yerlerle Van halkı arasında adeta köprü vazifesi görmektedirler. Dolayısıyla bu Van'daki kurumlar, STK'lar ve halk tarafından görmezden gelinmemeli sahip çıkılmalıdır.

Yüzüncü yıl üniversitesinin her geçen gün kalitesini artırması, ilin sanayicisiyle, tüccarıyla, esnafıyla koordinasyon kurularak bilgi akışı sağlanması önemsenmesi ve geliştirilmesi gereken bir uygulamadır. Van halkı olarak mevcudun daha iyiye daha güzele götürülmesi açısından üniversite yönetimine yardımcı olunması halinde gençlerimizin ve ilimizin geleceğine en iyi yatırımı yapmış olduğumuzun bilincinde olmamız lazım. Üniversite deyip geçmeyelim eğitim kalkınmışlık ve toplumsal ıslah yönünden çok önemlidir, bunun farkında olan toplumların başardıklarını biz neden başarmayalım?..

Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle.