AMATEM ve ÇİM Van'da hizmette

Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar'ın Koordinatörlüğü'nde yürütülen AMATEM, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmete açıldı.

VAN 18.04.2014 21:24:28 0
AMATEM ve ÇİM Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
Alkol - Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM), Doğu Anadolu Bölgesi’nde Elazığ’dan sonra Van’da açılan 2. Merkez oldu. Van’da açılan AMATEM, bünyesinde barındırdığı 1 Psikiyatri Uzmanı, 1 Psikolog, 1 Sosyal Çalışmacı ve 7 hemşire ile 12 yatak kapasitesiyle Van’da ve bölgeye hizmet vermeye başladı.



Çocuk İzleme Merkezi (ÇİM) ’ de, istismara uğrayan çocukların ilk başvuracağı merkez, yine aynı şekilde Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete açıldı. Türkiye’de 15 ilde bulunan Çocuk İzleme Merkezi, Diyarbakır ve Elazığ’dan sonra 16.sı, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açıldı.



Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde açılan AMATEM ve ÇİM açılışına Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Milletvekili Burhan Kayatürk, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, Tuşba İlçe Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, hastane yetkilileri ve çok sayıda doktor ile hemşire katıldı.



Bölgede 2. AMATEM Van’da açıldı

Programda açılış konuşması yapan Van İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzm. Dr. Nuri Acar, amaçlarının, bağımlı insanların tekrar eski sağlıklarına kavuşmaları ve toplumun içine bireyler olarak, yeniden dönebilmeleri olduğunu belirterek, “AMATEM’in anlamı özellikle alkol ve madde bağımlısı insanlarımızın sağlıklarına kavuşması ve onların topluma tekrar kazandırılması merkezi anlamına geliyor. Malumunuz bu da bölgemiz için ciddi bir ihtiyaç halindeydi. Bizde böyle bir açılışta bulunduk. Özellikle alkol ve madde bağımlısı olan insanlarımızın burada tedavi edilmesi ve daha sonra izlenmesi amacıyla böyle bir mekânımızı açmış bulunuyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde şu anda bu merkez, sadece Elazığ’da var. Biz burada ikincisini açıyoruz. Elazığ’daki 15 yataklı, biz 12 yataklı olarak planladık. Belki şu an ihtiyaçları karşılayacak düzeyde değil, ama bu bir başlangıçtır. Bu yine de ihtiyaçları karşılayabilecek düzeyde ciddi bir ön adım olur. Yine toplumsal yozlaşmaların kurbanı olan çocuklarımızın burada izlendiği ve tedavi edildiği bir merkezi açıyoruz. Buda bölgemiz için bir ilk diyebiliriz. Bu merkez,Türkiye’de sadece 16 ilimizde var. Bunlardan birisi Van’dır. İnşallah ilimiz ve bölgemiz için hayırlı olur” dedi.



“Uyuşturucu tacirlerine karşı mücadele en etkin şekilde yapılmalı”

Daha sonra konuşan Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise Van için hayırlı iki hizmeti daha gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Sağlık hizmetlerinde yatay gelişme çalışmaları devam ediyor. Bir yandan yapılaşmalar devam ediyor. Bir yandan da vatandaşlara sunulması gereken hizmetleri çeşitlendirmeye gayret ediyoruz. Şimdi iki üniteyi daha devreye sokuyoruz. Özellikle AMATEM konusu, Van ilinde yoğun biçimde süpekile edildi. Yani gerçekler bir yana bırakıldı. Ama gerçek olmayan bir takım bilgiler üzerinden, toplumda olan sorunlar, daha büyük gösterilmeye çalışıldı. Daha önce yaptığımız açıklamada, Nisan ayı içerisinde bir AMATEM’in hizmete gireceğini söylemiştik. 12 yataklı AMATEM’i şimdilik faaliyete geçirdik. Kamuoyunun bilinçlendirilmesi en temel görevdir. Bunu yapmaya gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu.



“Uyuşturucu kullanımında ikinci sıradayız”

Uyuşturucu tacirlerine karşı mücadelenin en etkin biçimde yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen Vali Doğan, Uyuşturucunun en çok yakalandığı illerden bir tanesinin İstanbul olduğunu ve ondan sonra Van’ın geldiğini vurgulayarak, “Çünkü İstanbul bir metropol şehridir. İstanbul’dan sonra Van ikinci sırada yer alıyor. Bu konuda da Emniyet Müdürlüğümüz ve Jandarmamız etkin ve çok iyi çalışmalar yürütmektedir. Bu illete yakalanmış gençlerin annelerinin büyük müşkülatı vardı. Onların dertleri hakikatten çok ağırdı. Zaman zaman onlarla görüşerek gerekli tedavileri sağlamaya çalışıyoruz. Burada emeği geçen arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Kamuoyunun uyuşturucu kullanımı konusunda daha fazla bilinçlenmesi gerektiğine olan inancımı tekrar ediyorum” ifadelerini kullandı.



Toplantıda Van Milletvekili Burhan Kayatürk de kısa bir konuşma yaptı.



Yapılan konuşmaların ardından AMATEM ve ÇİM’i gezen yetkililer birimler hakkında bilgi aldılar. (Hacı Yılmaz-İLKHA)