AMAÇ BARIŞ VE KARDEŞLİK

Anka Kültür Sanat Merkezi (AKSM) Başkanı ve Dillerin Çığlığı Koro Şefi Necdet Bayat, Van'da sanata olan ilgisizliği eleştirdi. Bayat, sanatı barış ve kardeşlik için yaptıklarını belirtirken, kurum ve kuruluşlara da çağrıda bulunar

VAN 26.05.2015 09:39:17 0
AMAÇ BARIŞ VE KARDEŞLİK
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Van'da sanata olan ilgisizliği eleştiren Anka Kültür Sanat Merkezi (AKSM) Başkanı ve Dillerin Çığlığı Koro Şefi Necdet Bayat, gazetemize özel açıklamalarda bulunarak içini döktü.

EKONOMİ BÜYÜK ENGEL
Çok zor koşullarda bir şeyler yapmanın mücadelesini verdiklerini belirten Bayat, "Van'da özellikle sanatsal bir şeyler yapmak her açıdan zor. Ben yıllardır bağımsız çalışıyorum. Bağımsız çalışmanın güçlükleri vardır. Bunlardan ilki bir kere sanatsal bir şeyler yapıyorsan belirgin bir gömlek giymen gerekiyor. Bütün toplumsal dinamiklerin ortak duyarlılık anlayışını delen ve adeta aforoz eden tepkisel bazı tavırlarla karşılaşmanın verdiği zorluklar çok sık. Bu da bir şeyler yapmamıza bazen engel oluyor. Ancak en temel sorunumuz ekonomidir. Konserlerimizi daha profesyonel kişilerle farklı bir boyutta da düzenlemek istiyoruz ama ekonomi durum buna engel oluyor"dedi.

AMAÇ BARIŞ VE KARDEŞLİK
Konserlerde sanatsal bir etkinliğin yanı sıra politik bir mesajda vermek istediklerini ifade eden Bayat, "Profesyonel bir çalışma yürütüyoruz. Önceki yılki konserde 10 dilde eserler seslendirmiştik. Bu yıl 10 dil daha ekleyerek 20 dil yaptık. Önümüzdeki yıl farklı diller ekleyeceğiz. Dolayısıyla projemizi iki yıldır genişleterek devam ettiriyoruz. Projemizin temel hedefi Türkiye başta olmak üzere dünyaya barış ve kardeşlik mesajı vermektir. Sınırların, dilin, dinin, rengin hiç bir anlamı olmadığını haykırmaktır. İnsanların birlikte mutlu ve barış içinde yaşayabileceğinin mesajını vermektir" diye belirtti.

KORKUYORLAR
Van'da sanatın at yarışı gibi yarıştırıldığını vurgulayan Bayat,şunları söyledi:
"Sanatsal işler yapan herkes her kurum benim atım birinci diyor. Müthiş bir yarış var. Kimse kimsenin etkinliğine gitmez. Gitmediği halde eleştiriden de hiç geri kalmaz bir sanatsal bilinç var. Van'da halkımız için ve geleceğimiz için yapılan her şeyde beraber olalım, kutuplaşmalardan kaçınalım çağrısını birçok kez yaptım. Birlikte dayanışma içerisinde kendi sanatsal ve kültürel geleceğimizi kendi ellerimizle inşa edelim dedim. Kurumsal etiketleri bir kenara bırakarak iyi şeyler yapacağımızı savundum. Ama nafile. O kadar bir kutuplaşma ve ilgisizlik var ki sosyal medyada paylaştığım bir etkinliği bile beğenmeye ya da paylaşmaya korkuyorlar. Bunlar apolitik ya da asosyal kişilerdir. Acaba bunun siyasi bir yönü var mı? Paylaşırsam başım belaya girer mi düşüncesinde olan kişilerdir. Ama buradan bir kez daha bu düşüncede olan kurum, kuruluşlara sesleniyorum. Tek amacımız var. O da seslendirdiğimiz şarkılarla barış ve kardeşlik mesajı vermek. Benim elbette bir siyasi görüşüm var. Ölene kadar da ona sahip çıkacağım. Ancak kesinlikle sanat adına yaptığımız her şey barış ve kardeşlik içindir."

SPONSOR BULMAK ZOR
Sponsor bulmakta ve almakta zorluk çektiklerini belirten Bayat, "Daha önce o kadar çok sponsorluk alıp kötü işler yapan kişiler olmuş ki bu nedenle sponsorsuz konserler düzenlemek zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla gelirimiz sadece konserlerimizden sattığımız biletlerdir. O da zaten bizi anca karşılıyor"dedi.

DEĞER VERİLMİYOR
Dillerin Çığlığı Korosu'nda işçi, memur, ev kadını, öğretmen, mülteci, öğrenci ve müzisyenlerin olduğunu söyleyen Bayat, "Koroda Arap, Ermeni, Kürt, Türk, Azeri, Gürcü, Afgan ve İranlı vatandaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız barış ve kardeşlik için şarkı seslendiriyor ve ciddi anlamda mücadele ediyorlar. Ama gel gör ki Van'da buna değer verilmiyor. Ancak iyi ki izleyici kitlemiz var ve bizi yalnız bırakmıyor. Yoksa ilgililere, kurum ve kuruluşlara kalsak işimiz yaş" ifadelerini kullandı.

VAN'I TEMSİL ETMEK İSTİYORLAR
Ayrıca yurt içi ve yurt dışında Van'ı temsil etmek istediklerini de dile getiren Bayat, kurum ve kuruluşlara da çağrıda bulunarak kendilerinden korkmamaları gerektiğini ve istenildiği takdirde Van'ı her yerde en güzel şekilde temsil edebileceklerini söyledi. 
Van'da konser için büyük salonların olmadığına da dikkat çeken Bayat, ilgililerin artık sanata değer vermesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş