AKILLI HASTANE YAKINDA HİZMETTE

Van İl Sağlık Müdürü Ergün Yanmaz, ulusal ve yerel basın çalışanlarıyla bir araya gelerek Van’daki sağlık yatırımları anlattı.

VAN 4.02.2016 16:47:22 0
AKILLI HASTANE YAKINDA HİZMETTE
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen akşamyemeğinde kentteki ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelen Yanmaz, Van’daki sağlık yatırımları anlatarak, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Kardiyovasküler Cerrahi (KVC) hastanelerinin yakında halkın hizmetine açılacağını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılı yatırım programı kapsamında Van’da faaliyete geçecek olan KVC hastanelerinin durumu hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Yanmaz, “Van ve bölgeye hitap edecek olan hastanemiz, hasta kabulüne en kısa zamanda başlayacaktır. Tamamı teknolojik sistemler kullanılarak inşa edilen hastanemiz, olası bir deprem durumunda sağlık hizmetlerinin aksamaması hedef alınarak tasarlandı. Uluslararası standartlardaki hastanelerimiz ‘Bölge Sağlık Üssü’ olarak en kısa sürede hizmet vermeye başlayacaktır” diye konuştu.


VAN BÖLGENİN SAĞLIK ÜSSÜ
300 yataklı Kadın Doğum Ve Çocuk Hastanesi ile 200 Yataklı Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesi’nin işleyişi hakkında detaylı bilgi veren Yanmaz, “Bölgenin Sağlık Turizmine Açılan Kapısı, Van olduğunu biliriz. Hastanemiz teknolojik sistemlerde donatılmış olup¸1.6 MVa güce kadar elektrik enerjisini doğalgazlı tr jenerasyon sistemi ile yüzde 30 daha ekonomik üretecektir. Hastane yaz ve kış koşullarına göre iklimlendirmek sistemleri ve hijyenik klima santralleri ile sürekli taze hava akışı sağlanmaktadır; hemşire çağrı sistemleri, ccvt güvenlik kamera sistemleri, aydınlatma ve yangın algılama sistemleri bilgisayarlı otomasyon devreleri ile takip altında tutularak, ilgili birimler arasındaki iletişim pnömatik tüp transfer sistemi ile yapılmaktadır. Bina içerisinde katlar arasında geçişi sağlayan 21 adet merdivenkovası ile 29 adet asansör bulunmaktadır. Hastane Kadın Doğum, Çocuk ile KVC branşların ’da 88 adet poliklinik, 28 adet acil muayene, 46 yatak acil müşahede salonları, 12 adet ameliyathane, 114 yataklı yoğun bakım servisi, 3 adet anjiyo salonu, 12 yataklı anjiyo müşahede salonu, 14 adet her branştan laboratuvarken alma ve kan verme istasyonları, ileri teknoloji görüntüleme tekniklerine sahip radyoloji servisi ile 286 adet tek kişilik, çift kişilik ve süit hasta yatak servis odalarına hizmet verecektir. Hastane bünyesinde aynı zamanda 11 adet doğum salonu bulunmakta olup, hasta doğum öncesinde yatış yapılarak odasından hiç ayrılmadan taburcu olana kadar kendisi ve bebeğinin tüm ihtiyaçlarını bu oda içerisinde karşılayacak şekilde tasarlanmıştır.” dedi.
TÜRKİYE’ DEKİ İLK LEED SERTİFİKASI ADAYI DEVLET HASTANESİ
Dünyada en yaygın, en güvenilir ve en geçerli yeşil bina sertifika sistemi olan LEED sertifikası ile Türkiye’deki ilk hastane adayları olduklarını vurgulayan yanmaz, “Bina çevresi ve yolları ile 43 bin 75 metrekare sert peyzaj, 22 bin 250 metrekare otomatik sulama yapılan yeşil alana sahip olan hastanemiz, 206’sı kapalı olmak üzere toplam 894 araç kapasiteli otoparka sahiptir. Van ilinde sağlık bakanlığına tahsisli 29 bin metrekare kapalı alana sahip, sismik deprem izolatörü çağımıza en son inşaat teknolojilerin kullanıldığı bir komplekstir; Bu kompleks aynı zamanda Türkiye’ deki ilk LEED sertifikası adayı devlet hastanesidir.” ifadelerini kullandı.


İLÇELERDEKİ YATIRIMLAR
Son olarak Sağlık Bakanlığı yatırımlarının bunlarla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda ilçelerde de sağlık hizmeti yatırımları bulunduğunu açıklayan Yanmaz, “İlçelerimize ’de yeni yapılan hastaneler, Özalp Devlet Hastanesi başta olmak üzere: 75 yatak kapasitesi ile vatandaşlarımızın hizmetine başlamıştır. Ayrıca yakın zamanda faaliyete girecek hastanelerimiz Erçiş Devlet Hastanesi,214 Yatak, Çatakentegre ilçe hastanesi 25 yatak, Muradiye Devlet Hastanesi 75, yatak kapasitesine sahiptir; Van merkezde yeni hizmete açılan Ağız Diş Sağlığı Merkezi 60 Ünitelik Kapasitesi ile halkımıza hizmet vermektedir. Bu noktada 1’inci basamak sağlık hizmetlerinde Halk Sağlığı olarak Aile Sağlık Hizmetleri inşa edildi. Bu kapsamda Ercişe 6, İpekyolu İlçesinde 3, Bostaniçi Mahallesi’nde 3, Tuşba Kalecik’te 3, Edremit İlçesinde de 6 hekimlik ile 3 ASM olmak üzere, toplamda 21 Adet Aile Sağlık Merkezi halkımızın hizmetine sunulmuştur.” dedi.                                

                                                                               

 Yılmaz Sönmez/Van Olay