Akdamar Kilisesi’nde ayin 9 Eylül’de

Van Valiliği öncülüğünde, Van Büyükşehir Belediyesi, Gevaş Kaymakamlığı ve Gevaş Belediyesi’nin katkılarıyla Akdamar Kilisesi’nde, 9 Eylül günü ayin yapılacağı belirtildi.

VAN 17.08.2018 11:52:19 0
Akdamar Kilisesi’nde ayin 9 Eylül’de
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Edinilen bilgilere göre, geçtiğimi hafta Akdamar Kilisesi’nde yapılacak olan ayin ile ilgili olarak Vali Murat Zorluoğlu’nun da katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. 
Toplantıda, ayinin 9 Eylül günü yapılması kararlaştırıldı.
2010 yılında çıkarılan bir kararname ile Ermeni cemaatine yılda bir kez, Van gölü içinde yer alan Akdamar Kilisesi’nde ayin düzenlenmesi imkânı sağlanmıştı.
İlk ayin de 2010 yılı Eylül ayında gerçekleştirildi ve Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Aram Ateşyan'ın yönettiği ayine Türkiye’den, Ermenistan ve diasporadan yaklaşık 3 bin 500 Ermeni katıldı.
Sonraki yıllarda düzenli olarak yapılan ayinler 2015 yılında ise, çeşitli nedenlerle yapılamadı.
Van Valisi Murat Zorluoğlu, bir süre önce yaptığı bir açıklamada, ayinin bu yıl yapılabileceğini ifade etmişti.

 

“KARDEŞLİK SOFRASI” KURULACAK
9 Eylül günü yapılacak olan ayinle ilgili olarak gazetemize bilgi veren Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, son olarak 2014 yılında ayinin gerçekleştiğini ve o yıl ilçe merkezinde, “Kardeşlik Sofrası” adı altında yöresel yemeklerin yer aldığı bir sofra kurulduğunu söyledi.
Aynı sofranın bu yıl da kurulacağını ifade eden Hakan, “Biz zaten o zaman da sofranın her ayin sırasında kurulacağını söylemiştik, bu kez de kardeşlik sofrasını, kardeşlik adına kuracağız” dedi.

 

"VAN İÇİN BÜYÜK BİR TANITIMDIR"
Ayinin düzenlenmesinde Vali Murat Zorluoğlu’nun önemli bir katkısının olduğunu ifade eden Hakan, şunları söyledi:
“Bu yılki ayine valilik öncülük ediyor. Düzenlenmesinde vali beyin büyük çabası oldu. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Gevaş Kaymakamlığı, Gevaş Belediyesi, tüm kurumlar elbirliğiyle gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz yıllarda ayin yapılamadı, ama şimdi iyi bir döneme denk geldi, 9 Eylül günü yapacağız. Akdamar adası Van için büyük bir değerdir, ayin vesilesiyle de turistler gelecek ve büyük bir tanıtıma yol açacak.”

 

GENÇLİK FESTİVALİ
Gevaş’ta, 7-8 ve 9 Eylül günü aynı zamanda bir özel firma tarafından “Gençlik Festivali” adı altında etkinliklerin yapılacağına dikkat çeken Hakan, “Hem ayin hem de bu festivalin aynı tarihlere ve yakın tarihlere denk gelmesi de önemlidir. Çok sayıda turist gelecektir. Bu Van’ın tanıtımına, turizmine büyük bir katkıdır.” diye kaydetti.

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi