Akdamar Adası’na 4.5 milyon liralık can damarı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) tatlı sutaşıma projesinin küçük bir benzeri Akdamar Adası’na uyarlanıyor. 25 Nisan 2018’de ihalesi yapılacak olan proje ile yüz bini aşkın ziyaretçisi olan ada, susuzluktan kurtulacak ve yılı

VAN 6.04.2018 19:39:57 0
Akdamar Adası’na 4.5 milyon liralık can damarı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun girişimleri sonucu hayata geçirilecek olan proje kapsamında 27 kilometrelik içme suyu hattı çekilecek. Bu hattın 3.8 kilometresi ise gölün altından geçecek. Yaklaşık olarak 4.5 milyon TL yatırım bütçesi ile gerçekleştirilecek olan projenin 2018 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Ayrıca proje sayesinde sahilde bulunan villalara, Dokuzağaç Mahallesi ve Gevaş İlçe Jandarma Komutanlığına da su temin edilecek.  “Akdamar’a can damarı olacak bir projeye imza attık”  Gevaş ilçesinde bulunan ve üzerindeki tarihi Ermeni Kilisesi ile büyük öneme sahip olan Akdamar Adasının kent tarihi için önemli bir değer olduğunu belirten Vali Zorluoğlu, “Akdamar Adası eşsiz güzelliği ve tarihi dokusu sayesinde her yıl yurt içi ve yurt dışından 10 binlerce ziyaretçiyi ağırlayan önemli turistik alanlarımızdan bir tanesidir.

Sadece geçen sene 120'bine yakın ziyaretçi adamızı ziyaret etti. Yarım saatlik bir tekne turunun ardından ulaşılan adamız yaz ve kış aylarında sunduğu görsel şölenle ziyaretçilerine doyumsuz hazlar yaşatıyor. Ancak Mart ayından itibaren yeşillenen, Nisan ayından itibaren de badem ağaçlarının çiçek açmasıyla süslenen Akdamar Adası maalesef Haziran ayının sonlarına doğru yeşilliğini yavaş yavaş kaybetmekte ve adeta çölleşmektedir.

Bizler büyüklerimizin doğaya, tarihe ve inanca gösterdiği duyarlılıktan da yola çıkarak, Akdamar Adamıza can damarı olacak bir projeye imza attık. İnşallah 25 Nisan’da da ihalesini yapacağız” dedi. 

“Proje sayesinde asırlık badem ağaçları kurtulacak”  Adanın yeşil kalmasını sağlamak ve yıl içerisindeki ziyaretçi sayısını artırmak amacıyla Kıbrıs modeli bir çalışma yapmaya karar verdiklerini aktaran Vali Zorluoğlu, “Projemiz büyük bir heyecanla karşılandı. Bizler Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) marifetiyle gerçekleştireceğimiz bu proje ile hem doğaya hem inanca hem de tarihe verdiğimiz önemi de bir kez daha ortaya koymuş olacağız. Biliyorsunuz buradaki badem ağaçlarının büyük bir kısmı asırlık ve endemik türlerdir.

Cumhuriyet öncesinde dikilmiş olan bu asırlık ağaçlar da projemiz sayesinde kurtulmuş olacaklar. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Hükümetin özel destekleri ile hayata geçirilecek olan Akdamar Adası’na su hattı çekilmesi projesinin de kentimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.