Ak Parti Türkiye’sinde Eğitim Politikaları Ve Vesayeti Aşma Çabaları

Islah-Haber'in “Ak Parti Türkiye’sinde Eğitim Politikaları Ve Vesayeti Aşma Çabaları” konulu soruşturma dosyası bugün sürmekte olan tartışma ve yaşanan gelişmelerle birlikte yeniden okunmaya değer.

VAN 17.09.2014 20:56:13 0
Ak Parti Türkiye’sinde Eğitim Politikaları Ve Vesayeti Aşma Çabaları
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Türkiye bugün itibariyle yeni bir eğitim-öğretim dönemine girdi.

Türkiye’de başta Müslümanlar olmak üzere resmi ideoloji ile sorunları olan hemen her kesimin karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunlardan biri olan resmi eğitim olgusu, eğitim üzerindeki kadim resmi ideolojik vesayet ve Ak Parti Türkiye’sinde vesayeti aşma çabaları Islah-Haber tarafından kapsamlı bir soruşturma aracılığıyla mercek altına alındı.

2012-2013 eğitim-öğretim döneminde uygulamaya sokulan ve birçok yönüyle eğitim sistemini resmi ideolojik vesayetin sultasından arındırmayı amaçlayan değişiklikler üzerinden eğitim sistemini yapısal sorunlar ve müfredat bağlamında tartışmaya açan soruşturma dosyası bugün sürmekte olan tartışma ve yaşanan gelişmelerle birlikte yeniden okunmaya değer.

Soruşturma cevaplarını pdf formatında 75 sayfalık bir e-kitap olarak derleyen Islah-Haber’in bu dosyasını aşağıdaki linki tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Kitapta yer alan editör sunuşunda konuyla ilgili yer verilen bilgiler:

İnsan eğitimi hiç şüphesiz insanlık için öteden beri süregelen başlıca ihtiyaçlar arasında geliyor. Bu yönüyle eğitim olgusunun tarihi belki de insanlık tarihine yaşıt olacak düzeyde bir kadimliği ifade ediyor. Bununla birlikte bugün her bakımdan kuşatması altında yaşadığımız modern ulus-devletin tıpkı insana olduğu gibi, yine onun eğitimine yüklediği anlam da çok farklı olup fıtrattan köklü kopuşları ihtiva etmektedir. Çoğu insanın çocuklarının daha iyi bir geleceğe sahip olması umudu ve dolayısıyla meslekî kaygılarla yöneldiği eğitim olgusuna, çağdaş ulus-inşacıları bundan ziyade daha başka değerler yüklemektedirler. Seküler-laik paradigmanın yerleştirilmesi, resmi ideolojik öngörülerin zihinlere enjekte edilmesi ve devlete sadık-itaatkâr vatandaş tipinin inşası için modern ulus-devlet eğitim olgusuna hayati bir değer atfediyor.

Türkiye’deki durumun da bundan farklı kalır yönü yok. Toplumun Kemalizm’de ifadesini bulan resmi ideolojik doğrultuda inşası için Türkiye’de de başvurulan başat enstrümanlardan birisini resmi eğitim ve bununla bağlantılı olarak okul oluşturuyor.

Türkiye’deki resmi ideolojik eğitim olgusu ve bunun yol açtığı tahribatlarla ilgili olarak önemli saha çalışmaları yapıldı, yapılmakta.  Ancak bütün eksiklerine rağmen ülke tarihinde ciddi ve çok yönlü kopuşlar içeren Ak Parti Türkiye’sinde eğitim-öğretim alanında izlenen politikalar, yapılan değişiklikler ve bunların ortaya çıkardığı sonuçları mercek altına alan türden çalışmaların çok da yapılmadığı bir gerçeklik. Açıktır ki eksikleri olmakla birlikte özellikle de yakın tarih ve siyaset düzleminde bir kendisiyle veya da resmi ideolojik tahribatla yüzleşmeyi ifade eden Ak Parti’nin çoğu politikası gibi, eğitim alanında çeşitli zamanlarda yapılan değişiklikler de en temelde resmi ideolojik vesayetin aşılması ve eğitimin özgürleştirilmesi çabasının bir ürünü olarak okunmayı hakkediyor. Bununla beraber siyasetin kendisinin anayasal engeller sonucunda halen de özgürleşmeye muhtaç olduğu bir siyasi gerçeklik içerisinde değişime taraf olan bir hükümetin eğitim alanında ortaya koyacağı özgürleşme yönündeki çabalar da tabiatıyla nakıs kalmaya mahkûmdur.

Islah Haber olarak Müslümanların temel gündemlerinden biri olduğuna inandığımız eğitim bağlamında Ak Parti icraatlarını mercek altına almak istedik. Bu bağlamda 2012-2013 eğitim-öğretim yılında uygulamaya sokulan ve gerek yapısal gerekse de müfredat yönünden alanın resmi ideolojik vesayetten özgürleştirilmesi bağlamında önemli bir sıçrama noktası olarak kabul edilen düzenlemeleri kapsamlı bir soruşturma üzerinden değerlendirme ve tartışmaya açtık. Karşınızdaki e-kitap bu şekilde ortaya çıktı.

Kur’an-Siyer ve Kürtçe gibi seçmeli derslerden başörtüsü alanında alınan mesafeye, 4+4+4 sisteminden karma eğitim modeline, zorunlu eğitim olgusundan bunun pedagojik olarak çocuklarımızın fıtratına uygun olup olmadığına, harç sorunlarından ev okulu modelinin Türkiye’de uygulanıp uygulanamayacağına, eğitim alanında var olan sendikaların tahlilinden nasıl bir sendikacılık sorusuna değin gerek yapısal gerekse de müfredat yönünden Ak Parti Türkiye’sinin beraberinde bir kez daha gündeme getirdiği bir dizi mesele bu soruşturmanın konusu. Müslümanlar için de önemli bir imtihan alanı ifade eden eğitim zeminindeki arayışlar ve özgürlük çabaları devam ediyor. O gün bugündür hükümetin bu soruşturmada da tartışmaya açılan bazı uygulamaları oturmuş hale geldi, dikkat çekilen bazı eksiklerle ilgili yeni takviye düzenlemeler yapıldı ve tabi ki resmi ideolojik vesayetin göstergesi olarak halen dokunulamayan olduğu gibi duran uygulamalar da var.

Bu soruşturmada tartışmaya açılan hususların hem Ak Parti Türkiye’sinde eğitim alanında ortaya konan icraatların doğru ve adil değerlendirmesi hem de ilerleyen zamanlarda yapılacak olanlara arka plan sunması açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu düşünceden hareketle söz konusu soruşturmayı pdf formatında bir e-kitaba dönüştürerek kamuoyunun ilgisine sunmada fayda gördük.

“Eğitim Sisteminin Yapısal Açıdan Değerlendirmesi” ve “Eğitim-Öğretim Sisteminin Kadim Sorunu: Resmi İdeolojik Vesayet” olarak iki bölüm başlığı altında yürüttüğümüz “Ak Parti Türkiye’sinde Eğitim Politikaları Ve Vesayeti Aşma Çabaları” soruşturmasına cevap verme nezaketinde bulunan Kenan Alpay,  Nehir Aydın Gökduman,  Ersoy Goveç, Mustafa Sevinçer,  Masum Yokuş, Zehra Çomaklı Türkmen, Y. Yavuz Yılmaz,  Erol Ülgen, Esra Saraç Ay, Tuncay Yerlikaya, M. Şafi Özperk, Esra Kalender ve Ali Çiydem kardeşlerimize bu vesileyle bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Soruşturma boyunca aynı zamanda sitemiz genel yayın yönetmeni olan Serdar Bülent Yılmaz, eğitimci-yazar Ersoy Goveç ve eğitimci-psikolog Esra Saraç Ay kardeşlerimizin katkılarını ve gönüllü danışmanlıklarını da unutacak değiliz! Bu vesileyle onlara da katkı ve emeklerinden ötürü bir kez daha teşekkürü borç biliriz.

***

http://www.islahhaber.com/file/akpartiturkiyesindeegitimpolitikalarivevesayetiasmacabalari.pdf