Ak Parti temayül sonuçları ne zaman açıklanacak?

Ak Parti'de Türkiye'nin dört bir yanında yapılan temayül yoklamaları kapsamında Van'da 118 milletvekili aday adayı için seçim yapıldı.

VAN 2.03.2015 11:24:16 0
Ak Parti temayül sonuçları ne zaman açıklanacak?
Tarih: 01.01.0001 00:00

7 Haziran'da yapılacak olan milletvekili seçimleri için kritik virajlardan birisi olan temayül yoklamaları bir çok il ile birlikte Van'da da gerçekleştirdi. Van'da da 118 aday adayının başvurduğu milletvekilliği için yapılan temayül yoklamalarında genel merkez tarafından girmesine gerek görülmeyen önceki dönem, mevcut milletvekilleri ve önceki dönem teşkilat başkanları oylamaya girmezken diğer adaylar binlerce delegenin oyu ile yarıştı.

Van-Erciş karayolundaki Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi salonunda düzenlenen temayül oylamasına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül de katılırken, oldukça kalabalık bir ortamda bir ön seçim uygulandı.

Van'daki temayül yoklaması akşam saatlerinde sona ererken gözler temayül yoklamasının sonuçlarına ve ne zaman açıklandığına çevrildi.

SONUÇLAR VAN'DA AÇIKLANMADI

Geçtiğimiz yıllardan farklı bir uygulamaya gidilen bu seçimlerde sonuçlar Van'da açıklanmazken İl Başkanı Zahir Soğanda da oylama öncesi yaptığı açıklamada oyların Van'da değil genel merkezde açıklanacağını duyurdu.

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Temayül yoklamalarının sayımı komisyon üyelerince genel merkezde yapılacak. Sonuçları sadece genel merkezdeki komisyonlar değerlendirecek ve açıklanmayacak. Temayül yoklamasının aday seçiminde destekleyici unsur olduğu, belirleyici kriter olmadığı, bunun dışında çok sayıda kriterin göz önüne alınacağını belirtiliyor.

KAMUOYU YOKLAMALARI BAŞLIYOR

AK Parti'de temayülden sonraki ikinci önemli viraj da kamuoyu yoklamaları olarak görülürken, genel merkez öncülüğünde Van ve ilçelerde adaylar ile ilgili görüşmeler başlayacak ve temayülde ön plana çıkan adaylar bu kez halka sorulacak. AK Parti'de aday belirleme sürecinin 2'inci aşamasında ise 6-15 Mart tarihleri arasında genel başkan yardımcılarının başkanlığında, MKYK üyelerinden oluşacak 12 alt komisyon 6 bin 223 aday adayı ile yüz yüze mülakat yapacak. Mülakatlar 10 gün boyunca Ankara'da, genel merkezde yapılacak.

MİLLETVEKİLLERİ VE TEŞKİLAT MÜLAKATA DA GİRMEYECEK

Temayül yoklamasına girmesine gerek görülmeyen aday adayları, mülakata da çağrılmayacak. 15-22 Mart tarihleri arasında da genel başkan yardımcılarından oluşan ve sayısı 4 olması beklenen ana komisyonlar devreye girecek. Alt komisyonlarda yapılacak elemeden geçmeyi başaran aday adayları, bu kez ana komisyonlarda değerlendirilecek. Bu çalışma sırasında özellikle küçük illerde önceki seçimlerde olduğu gibi kamuoyunun görüşüne de başvurulacak. Ayrıca, ilk kez illerde sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine de kanaatleri sorulacak.

ÜST KURUL 23 MART'TA KESİNLEŞTİRMEYE BAŞLAYACAK

Temayül yoklamasının sonuçları, alt ve ana komisyonların değerlendirmeleri ise AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu başkanlığında oluşacak üst kurula sunulacak. 23 Mart-7 Nisan tarihleri arasında çalışma yürütecek üst kurulun kimlerden oluşacağına Davutoğlu karar verecek. Geçen seçimde üst kurul 4 genel başkan yardımcısı, SKM Başkanı, 2 grup başkanvekili, kadın ve gençlik kolları genel merkez başkanlarından oluşmuştu. 

ŞEHRİVAN ÖZEL