AK PARTİ NEDEN KAYBETTİ? BDP NEDEN KAZANDI?

HERŞEY SEÇİMİ KAZANMAKLA BİTMİYOR!

VAN 3.04.2014 12:41:27 0
AK PARTİ NEDEN KAYBETTİ? BDP NEDEN KAZANDI?
Tarih: 01.01.0001 00:00
AK PARTİ NEDEN KAYBETTİ? BDP NEDEN KAZANDI?
HERŞEY SEÇİMİ KAZANMAKLA BİTMİYOR!
Seçim ve sonrası üzerine bir analız.
Yaklaşık dört aydır stres, gerilim, kuru kalabalık sonrasında halk, bu seçimler bunalttı, bitsinde rahat etsek söylemleri ile seçime gidildi ve seçimler yapıldı. Van halkı tercihini BDP’den yana kullandı.
Şimdi başta kaybedenler olmak üzere, taraflı tarafsız her kesimin çıkan sonuca saygı gösterip kazananı tebrik etmesi lazım. En önemlisi ülke genelinde hak ettiği büyük başarıyı kazanarak elde eden, hatta ölümcül yumruğu ile bütün oyunları nakavt eden AK parti, Van’da neden kaybettiğini, nerede hata yaptığını oturup sağlıklı bir şekilde düşünmeli ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmalıdır.
Mesela AK partinin dışarıdan bakınca neden kaybettiğini gösteren ve çok net görünen bazı eksikleri ben hatırlatayım. İçerideki sorunları da il teşkilatı paylaşır sanırım. Sorunların olmadığını diyemezler, gizli ve sinsi bir iç sorun yaşadığı kesin AK partinin. Bazı vekillerin kişisel ihtiraslarına kurban ettiği seçimleri, ben varsam benim dediğim ismi aday ederseniz varım yoksa yokum, çirkinliğini yaşatanlar, unutmasınlar kendilerine ileriye dönük çok zarar vermişlerdir. Tabi bunu çok açık demeseler de, davranışları ve eylemleri ile demeye getirdikleri hatta alttan alta, kendi yakınlarına çalışmayın ve başka partilere oy verin bize vermediklerinin cezasını çeksinler gibi hesapların yapıldığı kirli tezgahın, parti içi hezeyanlara yol açmasının örneklerini bu seçimde çok net yaşadıklarını unutmamalıdırlar AK partililer.
Hatta AK partiyi kendi ailesinin tekeline çeviren bazı vekiller, bencil hırslarının kötü sonuçlarını görmezden gelerek mazeret uyduracaklardır büyük ihtimalle. Encümen adaylarındaki eksik, hatalar ve küçük hesaplarda sorunun mide bulandıran turşusu oldu kanaatimce. Korkarak ürkerek çalışmayanlar da işin bir başka boyutu. Ayrıca bir çok AK partili sadece güvenlik eşliğinde yapılan mitinglere katıldı. Amaç sözde çalışıyoruz mesajı vermek. Açıkçası sayın Gülaçar’a parti içinde çalışmalarında destek veren az insan vardı.
Ben sayın il başkanı arasın önemli ve doğru bir rapor hazırlayıp başbakana sunması gerektiğini düşünüyorum. Tabi bu sonuçlar AK partide bir çok kişiyi yerinden edecek gibi görünüyor. Ayrıca AK partide bazı istifaların olacağı beklentisi oluştu kamuoyunda. Bir parti kişisel egoların tatmin edileceği yer olmamalı birileri canını ortaya koyarken birileri kurnazca dostlar pazarda görsün misali göstermelik riyakarlıklarla koltuğunda rahat etmemeli. Bu durumdan sonra kendileri rahat etseler de süreç onları rahat ettirmeyecek gibi görünüyor. Van ilinde yarışan iki partide oy oranlarını arttırdı.
Ayrıca kamuoyunda AK partinin deprem sonrası yaptığı hizmetlerin karşılığı bu olmamalıydı sözleri dillendiriliyor. Ancak bununla birlikte bizi toki’lere attınız bir çok sorunla boğuşuyoruz canınız cehenneme diyerek sırtınızı cevirdiniz AK parti için diyenlerde yok değil. Deprem sonrası esnafın ve genelde Van halkının yaşadığı sorunlara çözüm gelmediği için tepkilerde oldu sandıklarda diyenlerde var. Tabi bu sorunları dile getirenler haksızda değil doğrusu.
Doğrusu ben bir çok sorun ile birlikte AK partinin Van’da kaybetmesinin nedenini, bu ilde başta valilik olmak üzere kurumların işini gereği gibi yapmadığını halka hizmeti doru bir şekilde ulaştıramadıklarını düşünüyorum. Yani son dört yıldaki yönetim de devlet ile halk kucaklaşamadı. Ne demek istediğimi anlamışsınızdır. Halkla devletin belli kesimlerinde uçurum devam etti Bu süreçte deprem de dahil. Despotluk kişiler üzerinden yapıldı. Ben bu köşeden defalarca uyardım devlet yetkililerini ve AK partilileri ama anlamadılar.
Hatalarını kabul etmediler. Oysa ben halkın hüngür hüngür ağladığına defalarca şahit oldum. İçimdeki acıyı ve gördüklerimi anlatmaya çalıştım. Van halkı acı çekiyor dedim. Sayın başbakan Van’da aldatılıyor dedim. Bir yiğit yanlış bilgilenerek harcanıyor dedim kimse kulak asmadı. Ben halkın yarasını yazıyordum anlamadılar. Önceki yazılarıma bakın belki gelecek adına hatalarınızı görürsünüz. Neler yazdım neler değerli Van halkı.
Tabi partiler sonuçların matematiklerini yapacaklar umarım her sonucun karşılığının halka faydası olur. Peki, BDP bu duruma nasıl geldi biraz oraya değinelim. Evet, BDP yine büyük bir başarı ile seçimi kazandı önce tebrik ediyorum.
BDP’nin hala gerilim siyaseti yapmasına zaman zaman tanıklık ettik ve sevindirici olan kötü sonuçlar doğurmadan seçim bitti. Bu hoş olmayan insanlığa yakışmayan saldırılar tabi ki BDP’nin başarısını gölgelemez. Ben şahsen BDP’ yi bir parti olarak görmüyorum. BDP Kürt sorununun, bir dramın, ezilmişliğin, haksızlığın, zulmün öyküsüdür. Bu sorun sadece Kürtlerin değil, aksine Kürt olmayanların daha doğrusu İnsan olan, namuslu, onurlu ve imanlı olanların sahiplenmesi ve savunması destek vermesi inancın gereği olsa gerek. Ancak BDP’lilerin dikkat etmesi gereken önemli bir konuyu hatırlatmakta fayda görüyorum. Bir insanlık sorunu olan Kürt sorununu bir faşizan ırkçılığa dönüştürmeyesiniz çok yazık edersiniz Kürtlere ve kaybeden de siz olursunuz. Mağrur ve şımarık olmamalısınız. Ayaklarınızı yere sağlam basmalısınız.
Baskı, tahammülsüzlük ve zorbalık başkasına yaşam hakkı tanımamanın ne olduğunu siz iyi bilirsiniz. Size yapılmasını istemediğiniz şeyleri, hatta size yapılanların isyanı olan durumları başkasına yapmayın. Unutmayın bu ülke Kürtlere yapılanlara empati kurmadığı için sıkıntılar yaşadı.
Herkesim empati yaparsa kendisini başkasının yerine koyarsa hataları en aza indiririz. Umudum yapılan seçimlerin kazananı Van olsun. Sayın Kaya, geçen beş yıllık süre içinde çok başarılı olduğunu söyleyemez. Asfalt işleri hariç diğer işlerde çok eksiklerin olduğunu bilmeli ve bundan sonra öyle davranmalı. Eğer sayın başkan hatalarını görmez hatta kabul etmezse ve her şeyi tos Pembe gösterirse hata yapar.
Hep verdiği Diyarbakır örneğini umut ediyorum yerine getirir ve büyük şehir olan Van’ı büyük köy olmaktan kurtarır. Bunun için çok tarafsız objektif olması lazım Kaya’nın ve ekibinin. Her yere eşit hizmet ulaşımı ve sorunların yerinde tespiti objektif ve tarafsızlıkla olur ancak. Bu kentin çok ama çok sorunu var sıralarsak yüzler yazabilirim.
Ancak bizim seçmenimiz icraata hizmete oy vermiyor ideolojiye oy veriyor derseniz ve rahat davranırsanız, kısa zamanda kazanır ama uzun zamanda kaybedersiniz. İl genelinde yenilenen encümenlerle sürekli diyalog içinde olunmalı. Kentin sorunlarını önceliklerini belirleyen yeni bir envanter çıkarılmalı.
Unutulmamalı ki Van’da tarihinde ilk kez üst üste seçim kazanan ilk parti olan BDP bu başarısını hizmet ederek sürdürmelidir. Yeni büyük şehir belediyesi statüsü kazanan, işe alınacak bir çok personelde partizanlık yapılmaması gereken ve en önemlisi sayın Kaya’nın parti rozetini gerçekten çıkararak bu halka hizmet etmesi önemli bir fırsat olarak karşısında duruyor.
Bu halkın size gösterdiği teveccühe hizmetlerinizle layık olmalısınız. Özünde nazik kibar ve beyefendi bir insan olduğunuz biliniyor. İnsanlığınızla yapacağınız hizmetleri örtüştürme fırsatına sahipsiniz şuan. Ancak sizde biliyorsunuz ki artık hizmet etme alanınız genişledi. Van sınırları içinde olan her insana hizmet etmek mecburiyetindesiniz. Umarım herkesimi kucaklayan geçmiş dönemdeki eksiklerini gören ve düzelten bir yönetim sergilersiniz. Aksi halde sel her zaman kütük getirmez bilesiniz… zaman hem çok uzun hem de çok kısa.
Kısaca BDP’nin seçimi kazanması için her bir BDP’li her şeyini ortaya koyarak dava biliciyle çalıştı ve sonuç itibari ile kazanan taraf oldu. Aynı durum AK partide olmadığı için dava bilinciyle çalışılmadığı için hatta çok kimsenin çıkar amaçlı beklentisi olduğu için yani ne koparabilirsek kardır düşüncesi olduğun dan olmadı beyler. Bu dediklerim kazanma ve kaybetme nedenlerinin bazı nedenleri. Sayarsak bir çok sebebi var ki uzadıkça uzayacak. Van insanı alim olmasa da ariftir ne dediğimi anlamıştır. Tekrar seçimin kazananının Van olması umuduyla BDP’yi ve Başkan Kaya’yı tebrik ediyor başarılı olmasını diliyorum.