Ahilik Haftası Van'da kutlandı

Ahilik Haftası, Van Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda yapılan törenle kutlandı

VAN 22.09.2014 16:19:08 0
Ahilik Haftası Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da Ahilik Haftası, Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda yapılan törenle kutlandı. Yapılan konuşmalarda ahiliğin önemi üzerinde duruldu.

 

Programda açılış konuşmasını Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Faruk Alpaslan yaptı. Ahilik sisteminin Anadolu Selçuklu Devleti'nin son dönemleriyle Osmanlı Devleti'nin kuruluş dönemi arasında güçlenen esnaf örgütü olduğunu hatırlatan Alpaslan, ahiliğin  kardeş ve eli açık manasında olduğunu belirtti.

 

Daha sonra söz alan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, konferansa katılan öğrencilere hitap ederek, “Ahilik, esnafların belli bir terbiye içerisinde yetiştirilmesi üzerine kurulmuş bir teşkilattır. Tıpkı sizin gibi genç ve küçük yaşlarda alınıp üniversite sonrasına kadar giden bir eğitim süzgecinden geçmeniz gibi geçmişte esnafların belirli kurallar çerçevesinde çalışması üzerine kurulmuş bir teşkilattır. Yani o teşkilata giren insanlar başlangıçta ham olsalar bile o teşkilat içerisinde kaldıkları süre içerisinde davranışları, tavırları, bilgileri ve tavırlarıyla örnek insanlar haline dönüşürler. Bizim beklentimiz de ilkokuldan alıp üniversiteye kadar öğrencilerimizin her geçen yıl davranışlarını farklılaştırmaktır.” dedi.

 

Şehirlerin eskiye göre daha yaşanılır hale dönüştüğünü söyleyen Vali Doğan, “Fert başına milli gelirimiz arttı. Neredeyse 8 katına yakın bir sıçrayış gösterdik. Ama şunu da kabul etmemiz gerekir. Çocukların boyları bir anda uzar gider ama çocukların o içlerindeki çocuksu davranışlar devam eder. Toplumlar da böyledir. Türkiye’de aslında şehir altyapısıyla, gelecek ufkuyla, ürettiği milli gelir ile gençlerin o boy uzaması gibi bir hal elde etti. Ama lazım gelen medeniyeti tam anlamıyla başaramadı. Bu konuda biraz zorlandık ama önümüzdeki dönemler bu konu üzerinde çalışacağız. Henüz o noktada değiliz ama bu noktada ciddi bir uğraş içerisindeyiz. İnşallah bu anlamda sonuç alacağız ve illeri ki zamanlar dünyaya örnek olacağız.” ifadelerini kullandı.

 

Program sonunda yılın ahileri olmayı hak kazananlara plaket verildi, yapılan pilav ikramından ardından sona erdi.