AĞIR TOPLAR YARIŞACAK

AK Parti, HDP, CHP ve MHP başta olmak üzere tüm partiler aday listelerini dün Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim etti. Sürprizlerin yaşandığı aday listelerinde Van’da en büyük sürpriz AK Parti listesinde yaşandı. AK Parti seçim iddia

VAN 18.09.2015 20:25:21 0
AĞIR TOPLAR YARIŞACAK
Tarih: 01.01.0001 00:00

1 Kasım erken seçiminde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 8 milletvekili gönderecek olan Van’da siyasi parti listeleri açıklandı. AK Parti ve HDP’nin ağır toplarla yarışacağı seçimin çekişmeli ve heyecanlı geçmesi bekleniyor. Listelerin sandığa ne oranda yansıyacağı ise şimdiden merak edilmeye başlandı.  

Türkiye, 26. Dönem parlamentosunu belirlemek üzere 1 Kasım 2015 tarihinde seçime gidiyor. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 1 Kasım'da yapılacak milletvekili genel seçimi için hazırladığı seçim takvimi işliyor. AKP, HDP, CHP, MHP ve diğer partiler milletvekili kesin aday listelerini dün YSK’ya teslim ederek açıkladı. Milletvekili listeleri verilmeden önce ve açıklandıktan sonra sürprizler yaşandı.

7 Haziran’da Van’da 1 milletvekili kazanan AK Parti 1 Kasım erken seçiminde milletvekili listesinin 1. Sırasına eski İçişleri Bakanı ve Genel Başkan Yardımcısı, parti sözcüsü Beşir Atalay’ı bırakarak seçimde ne denli iddialı olduğunu gösterdi. Ak Parti 7 Haziran’da 1. Sıradan aday gösterdiği Burhan Kayatürk’ü 2. Sıraya yerleştirirken 3. Sıraya  Erçiş doğumlu, Kürt medreselerinde ilim tahsil ede Vahdettin İnce’yi bırakırken 7 Haziran’a göre listede 6 yeni isme yer verdi. HDP’de 7 Haziran seçiminde 1. Sıradan Van Milletvekili seçilen Figen Yüksekdağ yerini korurken liste sıralamasında 7 Haziran’da milletvekili seçilen Yurdasev Özsökmenler, Remzi Özgökçe ve Selami Özyaşar’ı liste dışında bıraktı. Bu isimlerin yerine 3 yeni isim ekledi.  Bunlar arasında Nadir Yıldırım’ı 3. Sıraya bırakması dikkat çekti. CHP eski Van İl Başkanı Cemal Şen’in 1. Sıra Van Milletvekili adayı gösterilmesi, MHP’de  7 Haziran listesinde ilk iki sıra değişmezken listeye 6 yeni isim eklendi.


AK PARTİ

1.      Beşir Atalay

2.      Burhan Kayatürk

3.      Vahteddin İnce

4.      Fatih Çiftçi

5.      Kayhan Türkmenoğlu

6.      Ebubekir Kaçmaz

7.      Faruk Alpaslan

8.      Ferman Yıldırım

 

HDP

1.      Figen Yüksekdağ Şenoğlu

2.      Lezgin Botan

3.      Nadir Yıldırım

4.      Tuğba Hezer

5.      Adem Özcaner

6.      Bedia Özgökçe

7.      Lokman Ergun

8.       Sevda Alkan


CHP

1.      Cemal Şen

2.      Mehmet Kurukcu

3.      Serap Alkan

4.      Kasım Beyaz

5.      Şanel Güloğlu

6.      Fırat Kuvetli

7.      Sıraceddin İldeş

8.      Nevzat Koç

 

MHP

 

1.      Gültekin Çavuşoğlu

2.      Yavuz Selim Camuşcu                      

3.      Hurşit Canlı

4.      Leyla Göçgen

5.      Narin Arıöz

6.      Şuayip Ata

7.      Gültekin Güllise

8.      Tevfik Saçmacı

 

SP

1. Fetullah Erbaş

2. Şahin Yağar

3. Mehmet Şirin Cengiz

4. Zeynep Konak

5. Suat Keleş

6. Siyabent Polat

7. Ayşe Aksona

8. Mustafa Terim

 

Yüksek Seçim Kurulu YSK AK Parti, MHP, CHP ve HDP başta olmak üzere tüm partilerin kesin aday listelerini 28 Eylül'de ilan edecek. Listelerin kesinleşmesinin ardından ilk olarak 8 Ekim'de yurtdışında oy verme işlemi başlayacak. 


KAÇ SEÇMEN VAR?
7 Haziran seçiminde, yurtiçinde 53 milyon 765 bin 231, yurtdışında ise 2 milyon 867 bin 658 seçmen kayıtlıydı. YSK, 11 Eylül itibarıyla seçmen sayılarını yurtiçinde 54 milyon 75 bin 851, yurtdışında 2 milyon 895 bin 885 olarak açıkladı. Yurtiçi seçmen sayısı 7 Haziran seçiminden bu yana 310 bin 620 kişi, yurtdışı seçmen sayısı ise 28 bin 227 kişi arttı.

OY VERME SAATLERİ
1 Kasım Pazar günü YSK'nın kararı uyarınca Van’da oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.

Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek. YSK'nın belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

Oy sandıkları Van’da saat 16.00'dan önce, geri kalan illerde ise 17.00'den önce açılamayacak.

SEÇİM TAKVİMİ
18 Eylül: Siyasi partilerin genel merkezlerinin, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini YSK Başkanlığına 'alındı' belgesi karşılığında DVD ve kağıt ortamında en geç saat 17.00'ye kadar vermelerinin son günü.

20 Eylül: Yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütükleri kesinleştirilecek. Yurtiçi seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlenecek. Yurtdışı seçmenlerin oy kullanacakları temsilcilik, tarih aralığı ve yer bilgileri www.ysk.gov.tr adresinden ilan edilecek.

22 Eylül: Siyasi partilerin aday listeleri ile bağımsız adayların başvuru evrakındaki eksiklikleri tamamlamalarının ve bağımsız adayların adaylıktan vazgeçmelerinin son günü.

28 Eylül: Siyasi partilerin seçim çevreleri itibarıyla milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar radyo, televizyon, Resmi Gazete ve illerde ilan edilecek.

8 Ekim: Yurtdışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy verme işlemine başlanacak.

13 Ekim: Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için kura çekilecek.

22 Ekim: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.

25 Ekim: Yurtdışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.

31 Ekim: Seçim propagandası saat 18.00'de sona erecek.

1 Kasım: Oy verme günü. 

İlhan Siyahtaş-Hacı Yılmaz