AFRİKA’DA YETİM OLMAK

Hasan Değirmenci

VAN 17.08.2018 08:03:15 0
AFRİKA’DA YETİM OLMAK
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

AFRİKA’DA YETİM OLMAK

Yetim olarak dünyaya gelmek veya yetim olarak yaşamını devam ettirmek insan hayatının en zor ve en hassas imtihanlarından biridir. Çünkü yetimlik; üç ayaklı aile masasının bir ayağının olmaması, daha yolun başında korunmasız kalmak, sığınacak, sarılacak, sarmalayacak sıcak bir kucak bulamamak, bazı duyguları hiç yaşamamak, bir kısım sevgiye ulaşamamaktır. Yetimlik; içinde bir çığlık biriktirip yutkunmak, kalabalıklar içinde özgürce avazı çıktığınca haykıramamaktır.

Yetim olmak; çocuklar babalarını anlatırken veya baba bahsedildiğinde sessiz sedasız oradan uzaklaşmak ya da mahçup olup boynunu büküp dalgın dalgın yere bakmaktır. Onun için yetim olmak zordur ve insanın en travmatik ruh halidir ama
Afrika’da yetim olmak daha da zordur. Çünkü yokluk, başlı başına yetimliktir. Ayrıca insan neye sahip değilse neyin eksikliğini hissediyorsa o onun yetimidir onun için yokluk ve yoksulluk bir yetim olma halidir. Bir de bunun üzerine babadan eksik olmak, onun özlemini çekmek, baba sevgisine ulaşamamak, babayı bulamamaktır.
Afrika’da yetim olmak; çocukların varlığı ile yokluğu açısından hiç bir anlam ifade etmediği, hayatta kendi başını okşayacak, ona sahip çıkacak, ona iyiyi, güzeli gösterip yanlıştan ve kötülüklerden koruyacak, onun sırtını sıvazlayacak birini bulamamak, başını bir omuza koyamamaktır.
Afrika’da yetim olmak; boncuk boncuk gözlerle sezsiz sedasız uzaklara dalmak, yabancı birisi başını okşadığında anlamsız anlamsız ona bakmak, tedirgin olmak, hislerini anlatamamaktır. 
Afrika’da yetim olmak; yoklukların bu kadar çok olduğu bir coğrafyada evin direğini bulamamak, yüksek sesle baba diyememek ve örnek alacağın, yanında yürüyecek elinden tutacak ve başından okşayacak sıcak bir kucağın özlemini ömür boyu çekmek.
Afrika’da yetim olmak; değerlerin sömürüldüğü bu dünyada eşya yerine konulup hiçbir şey ifade etmemek, bu sömürü düzenine ayak diretecek gücü kendinde bulamamak ve yalnız başına bu dünyanın yükünü çekememektir.
Afrika’da yetim olmak; çöl sıcağında kızgın kumlarda seni sıcaktan koruyacak, içini ferahlatacak ve serin tutacak bir çadır bulamamak, susuzluğunu giderecek bir serap olamamaktır. Onun için yetim olmak, mağdur ve mazlum olmak,mahzun yaşamaktır.Bize düşen görev ise onlara sahip çıkmak, maddi manevi her türlü mağduriyetlerini gidermek,dertlerine derman olmak içine düştükleri bu çıkmazdan el atıp çıkarmak, onlara yol göstermek ve yolda yürümelerini sağlamaktır. Bu da bizim insani ve İslami sorumluluğumuzdur.
Hasan Değirmenci