Açılışı muammaya dönen,

2013, 2014, 2015 denildi, olmadı... Şimdi ki tarih ‘2016’! Gazetemizin defalarca gündeme getirdiği ve daha önce yapılan açıklamalarla 2013 - 2014 yıllarında bitmesinin planlandığı, son olarak da 2015 Mart ayında tamamlanıp ziyaretçi

VAN 30.03.2015 10:04:12 0
Açılışı muammaya dönen,
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Son derece modern olarak yapılacağı belirtilen, ancak yapıldıktan sonra müzenin ruhuna uygun olmayan bir yapı olduğu yönünde eleştirileri de beraberinde getiren Urartu Müzesi şimdi de açılacağı tarih nedeniyle tartışılıyor. Yetkili ağızların defalarca açılış tarihi vermesine rağmen müze söz konusu tarihlerde açılmadı. Açılış için şimdi de 2016 işaret ediliyor...

Tarihi Van Kalesi eteklerinde yapılan Urartu Müzesi'nin açılışı bir kez daha ertelendi. Açılışı muammaya dönen, defalarca ileri bir tarih verilmesine rağmen açılışı gerçekleşmeyen Urartu Müzesi için son olarak 2015 yılının Mart ayı gösterilmişti. İçinde bulunduğumuz bu ayda açılışı yapılacağı belirtilen Müze ile ilgili hiçbir somut adım olmaması dikkatimizi çekerken, konuyu sorduğumuz yetkili ağızlar bu kez 2016'yı işaret etti. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, müzenin açılışının bir kez daha gerçekleşmediğini kaydederek, çeşitli gerekçeler öne sürdü.

Van Kalesi yakınlarında, 15 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 40 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen Urartu Müzesi'nin inşaat çalışmaları bir süre önce tamamlandı. Ancak bir türlü çevre düzenlemesi ve Teşhir Tanzim Salonu'nun yapılmadığı müzenin ne zaman ziyaretçilere açılacağı ise merak konusu oldu. Gazetemizin defalarca gündeme getirdiği ve daha önce yapılan açıklamalarla 2013 - 2014 yıllarında bitmesinin planlandığı son yapılan açıklamalar ile de 2015 Mart ayında tamamlanıp ziyaretçilere açılacağı belirtilen Urartu Müzesi'nin şimdi de 2016 yılı Ocak ayında tamamlanacağı söylendi. Yılan hikayesine dönen Urartu Müzesi'nin ziyaretçilere açılmasının neden bu kadar geciktiğini sorduğumuz Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, çeşitli açıklamalarda bulundu.
Cazibe merkezleri kapsamında desteklenen Urartu Müzesi'nin inşaat çalışmasının bittiğini ancak kış şartlarından dolayı çevre düzenlemesinin hala bitmediğini belirten Demirci, "Urartu dönemine ait eserleri sergilemek için modern bir müze yapıyoruz. Van Müzesi'ndeki eserlerin buraya taşınması için çalışmalara başlandı. Ama bu eserler teşhir amaçlı değil depo amaçlı yani eserlerin daha iyi şartlarda muhafıza edilmesi için taşınacaklar, sayılacaklar ve yerleştirilecekler" ifadelerini kullandı. 
Teşhir Tanzim konusunda da bir gecikme yaşadıklarını kabul eden Demirci, "Teşhir ve Tanzim ile ilgili Kalkınma Bakanlığı daha önce yeşil ışık yakmamıştı. Bu Kültür Bakanlığı'nın işi denilmişti. Kültür Bakanlığı da bunu 2015 yatırım bütçesine aldığını bize iletti. Ama yatırım bütçesine ayırdığı pay milyon bile değil. Yani bu 10 milyonluk bir iş olmasına rağmen Kültür Bakanlığı buna bir milyon bile ayırmamıştı. Dolayısıyla Kültür Bakanlığı'nın ayırdığı bütçeyi bekleseydik 3-4 yıl daha gecikme söz konusu olacaktı. Bu nedenle Teşhir Tanzim konusunda tekrar Kalkınma Bakanlığı ile görüştük. Kalkınma Bakanlığı da yeşil ışık yaktı. Böylece Urartu Müzesi Teşhir ve Tanzim'den sonra yani tahminimize göre 2016 yılı Ocak ayında ziyaretçilere açılacak" şeklinde konuştu.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş