Abalı'da kayak sezonu açılamadı

Van'da son günlerde belli oranda kar yağışı olmasına rağmen Van'ın kayak merkezi olarak bilinen Abalı'da henüz yeterli kar yağmadığından dolayı kayak sezon açılmadı.

VAN 25.12.2014 11:02:27 0
Abalı
Tarih: 01.01.0001 00:00

            Van'ın Gevaş İlçesi'ne bağlı Abalı Köyü'ndeki Abalı Kayak Merkezi'nde, Ocak ayına az bir süre kalmasına rağmen yeterli kar yağışı olmadığı için hâlâ kayak sezonu açılmadı. Kayakseverler bir an önce yeterli derecede kar yağmasını beklerken, kayak tesislerindeki görevliler ise yaklaşık 20-25 santimetre kar olduğunu, bu miktarın kayak yapılması için elverişli olmadığını belirtiyor. 
Hatırlanacağı üzere Abalı Kayak Tesisleri 2005 yılında küçük bir baby-lift makinası çalıştırılarak hizmete açılmış, 2010 yılında ise dönemin Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın katılımıyla bir kilometrelik tele ski tesisleri ile hizmete girmişti. Sonraki sezon ise söz konusu tesislere 1,5 kilometre uzunluğunda tele siyej inşa edilmiş ve profesyonel kayakçıların zirveden kaymasına imkân sağlanmıştı. Yine zirvede kayak severlerin oturup çay içecekleri bir cafe inşa edilmişti.

            Bir dönemler Vanlılar sadece karın külfetini çekerken, kurulan Abalı Kayak Tesisleri sayesinde kayak sporu yapmaya başladığı görüldü. Abalı'daki tesisler sayesinde söz konusu Abalı Köyü'ndeki birçok genç de kayak yapma imkanı buldu. Bazı köylü gençlerin Milli Takım'a kadar yükselmesi, bölgede bu tür yatırımların ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. 

          Kayakseverler ise Türkiye'nin kış sporları konusunda çok önemli bir ülke olduğunu belirterek, "Ülkemiz kış sporlarının yapılabilmesi açısından büyük bir avantaja sahip. Sadece bölge değil, ülkenin kayak sporu konusunda çok daha iyi yerlere gelmesi bekleniyor. Zira Türkiye'de 100 tane 3 bin metreden yüksek dağ var. Ülkemizin ortalama yüksekliği bin 140 metredir. Dünyada böyle bir ülke yok" yorumlarında bulunuyor. 


    Bölge: Bişar Ulutaş