9. Festival gerçekleştirildi

9. Van Denizi Su Sporları Festivali, Edremit Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Edremit Kent Meydanı sahili ve Edremit Gebze Su Sporları Merkezinde gerçekleştirildi. İki gün süren 9. Van Denizi Su Sporları Festivali’nin açılışı Cumartesi g

VAN 13.08.2018 10:45:59 0
9. Festival gerçekleştirildi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Açılışa Van Vali Vekili Mehmet Parlak, Van Vali Yardımcısı İbrahim Civelek, Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Atıf Çiçekli, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Cemil Öztürk, AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, Van Organize Sanayi Başkanı Mehmet Aslan, Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden yetkililer, akademisyenler, sporcular ve halk katıldı. 

 

“VAN’IN TANITIMI İÇİN ÖNEMLİ”

Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu Belediyesi, Edremit Belediyesi ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen Festivalin açılışında konuşan Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, iki gün boyunca yapılacak etkinliklerle ilgili olarak bilgi verdi.
Su Sporları Festivalinin Van için önemine değinen İnanç, şunları söyledi:
“Bu yıl Edremit Su Sporları Merkezimizde plaj futbolu ve plaj voleybolu etkinliğimiz sabah itibariyle başlamış, yarın akşama kadar bitecek. Yine bugün eski emniyet müdürlüğümüzün bulunduğu kavşaktan buraya intikal etmek üzere olan bir bisiklet etkinliğimiz olacak. Burada Edremit Kent Meydanı’nda ise birazdan açık su yüzme yarışları, kano, kürek ve yelken yarışmaları yapılacak. Bunun dışında halkımıza yönelik parasayling, trambolin, banana, ringo gibi spor aktivitelerimizle iki gün boyunca halkımıza hizmet edeceğiz. Su sporları, Van denizi, Van adına önemli bir aktivite. Van’ın tanıtımı açısından oldukça önemli. Önümüzdeki yıl inşallah çok geniş katılımlı bir etkinlikle 10’uncusu bu mekânda kutlamaya gayret edeceğiz. Su sporlarında yaklaşık 4 yıllık geçmişe sahip olan kano, kürek ve yelken branşlarında oldukça başarılı bir grafik çizdiğimizi söyleyebilirim. Yine yaklaşık 7 yıllık bir geçmişe sahip olduğumuz yüzme branşında diğer illere nazaran çok kısa sürede mesafe kat tetiğimizi söylemek istiyorum. En son bu yıl Elazığ’da birinci etap grup yarışlarında 27 madalya ile döndü yüzücülerimiz. Kızlarda grup ikincisi, erkeklerde grup birincisi olduk. İlimizde yapılan ve 12 ilin katıldığı grup finallerinde ise 67 madalya ile erkekler ve kızlarda grup birincisi olarak bizi gururlandırmıştır. Umut ediyorum ki bu başarılarımız artarak devam edecektir.”

 

“FESTİVALLER ÇOK ÖNEMLİ”
Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli de, "Kentimizin özellikle turizm üzerinde turizm pastasından hak ettiği payı alması için bu gibi festivallerin çok önemli olduğunu biz biliyoruz. Israrla sırtını denize dönen kentin yüzünü denize döneceğini ve bunun için her türlü çalışmayı yapacağımızı söylemiştik. Geçmişte de yapmıştık şuanda da valiliğimiz, büyükşehir belediyemiz, İpekyolu Belediyemiz, Edremit Belediyemizin destekleriyle kent meydanı sahil bandımızda su sporlarını gerçekleştiriyoruz. İki gün boyunca Van ve Edremit, bu tarz etkinliklerle dolu dolu keyifli zaman geçirecek." dedi.

 

TURİZME KATKISI
Açılışa katılan AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar da bir konuşma yaptı.
Van gölünde gerçekleştirilen su sporları etkinliklerinin Van turizmine önemli katkı yapacağını ifade eden Gülaçar, “Van’ın geleceğini etkileyecek en önemli sektör turizmdir. Bunu sağlamak için de Van denizi ile ilgili projelerin büyüyerek geliştirilmesi gerekir. Şu anda yapılan da bu çabaların bir parçasıdır” diye konuştu..

 

“KÜLTÜREL VE TURİSTİK DEĞERLERE KATKI YAPTI”
Van Vali Vekili Mehmet Parlak ise, yaptığı konuşmada, 9’uncusu yapılan su sporları etkinliklerinin hem kültürel ve turistik değerlere, hem de spor bilincinin gelişmesine katkı yaptığını söyledi.
Festivallerin düzenlenmesiyle birlikte su sporlarına yönelimin giderek arttığına dikkat çeken Parlak, şöyle dedi:
“Öncelikle festivalimize teşrifleriniz için teşekkür ediyorum. Düzenlendiği ilk yıldan bu yana çok büyük bir ilgi çeken bu festival, Van’ımızın kültürel ve turistik değerlerine yaptığı katkı, başta su sporları olmak üzere genel olarak tüm spor branşlarıyla ilgili bilincin yükseltilmesine çok ciddi katkılar yaptığını biliyoruz.  Bu festivaller nedeniyle biraz önce ifade ettiğim spor branşlarına katılımın yüksek olduğunu gözlemlemekteyiz. Şu anda sadece kanoda 500 faal sporcumuz var. Yine yüzme alanında da 500 civarında amatör ve profesyonel gençlerimiz, çocuklarımız var. İlimizde su sporlarının evveliyatı çok eskiye dayanmamakla birlikte kısa sürede elde edilen başarılarla, ulusal düzeyde çok ciddi başarılar elde edildiğini biliyoruz. Örneğin geçenlerde kürek dalında dört ayrı madalya ile sporcularımız ilimize döndüler. Umarım bundan sonra da branşlara gençlerimizin, çocuklarımızın katılımı artarak devam eder. Birazdan müsabakalar başlayacak, şimdiden tüm sporcu arkadaşlarımıza başarılar dilerim. Maddi ve manevi bu organizasyonun gerçekleşmesine katkı sunan tüm paydaş kurumlarımızı tebrik ediyorum. Bu organizasyonun ilerleyen yıllarda da çok daha görkemli süreceğine dair umudumu belirtmek istiyorum.”

 

YARIŞMALAR START ALDI
Yapılan açılış konuşmaları ardından dragon, kano, yelken ve yüzme yarışları start aldı. Edremit-Gebze Su Sporları Merkezi’nde de plaj voleybolu ve plaj futbolu müsabakaları gerçekleştirildi. Yine festival etkinlikleri kapsamında, sabah saatlerinde, Kurtuluş Parkı yanından Edremit şehir merkezine doğru bisiklet turu gerçekleştirildi.
Festival kapsamında katılımcılara ayran aşı ve Van Balığı ikramı da yapıldı.

 

ÖDÜLLER VERİLDİ
Pazar günü de yarışmaların finali gerçekleştirildi ve dereceye girenlerin ödülleri verildi. Festival, havai fişek gösterisi ve Van Oturma Gecesi ile son buldu.

Haber: Mürsel ÖNER /  Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi