660 bin Taşeron İşçiye Kadro Geliyor!

Bugün 28 Nisan Pazartesi taşeron işçilerle ilgili gelişmeler ne durumda, taşeron işçilerin son dakika haberleri haberimizde Haberler.com'da.

VAN 28.04.2014 10:18:22 0
660 bin Taşeron İşçiye Kadro Geliyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik taşeron işçi yasasının şu anda meclis'de görüşüldüğünü ve torba yasayla meclise geldiğini açıkladı. Taşeron işçi yasası torba yasada yer alacak mı ne tür haklar sunacak kadro verilecek mi hepsi Haberler.com'da...Taşeron işçileri kulaklarını dikmiş Faruk Çelik'ten gelecek son haberi bekliyorlar.Taşeron işçi taslağının Meclisde olduğunu söyleyen Faruk Çelik müjdeli haberi umutla bekleyen işçilere ne zaman verecek? Mecliste görüşülen taslağın son halini ne zaman açıklayacak işte en son taşeron işçi haberleri Haberler.com'da...

660 Bin Kamuda Çalışan Taşeron İşçiye Kadro Müjdesi! Çalışma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı taşeron işçi taslağında sona geldi. Özel sektör kapsam dışı, konu 661 bin kamu işçisini ilgilendiriyor. Kıdem tazminatı, ücret zammı, izin hakkı ve 3 yıllık sözleşme geliyor

MECLİS'İN YOLUNU TUTACAK

Bugüne kadar çok sayıda taşeron yasa tasarı taslağı hazırlandı. Ancak bir neticeye varılamadı. En son 16 Nisan’da Çalışma Bakanının başkanlığında Başbakanlık Müsteşarı ve ilgili bakanlıkların üst düzey temsilcileri ile yapılan toplantı neticesinde bir sonuç alındı. Çalışma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının birlikte hazırladıkları taslak önümüzdeki günlerde Meclis’in yoluna tutacak.

ÖZEL SEKTÖR KAPSAM DIŞI

Hazırlanan taslak sadece kamu işyerlerinde çalışan taşeron işçileri açısından önemli düzenlemeler getiriyor. Özel sektör yer almıyor. Önümüzdeki günlerde Meclis’e gidecek bu yeni düzenleme, Kamu İhale Kanunu’nda yapılacak değişiklikleri içeren Torba Yasa’da yer alacak.

TASLAKTA

Kamudaki taşeron işçilerinin kadro taleplerine ilişkin hiçbir hüküm yok.

KIDEM TAZMİNATI FONU

Yeni düzenlemede en dikkat çekici konulardan biri kıdem tazminatı konusu. Düzenleme, taşeron işçisinin, kıdem tazminatını asıl işveren yani devletten isteyeceği hükmünü getiriyor. Kıdem tazminatlarının hangi kaynaklardan ödeneceği konusunda henüz bir karar verilmiş değil ancak “kıdem tazminatı fonu”nun kurulması söz konusu olabilir. Fon oluşana kadar bu kıdem karşılıklarının bütçeden çıkması planlanıyor.

İZİN HAKKI GARANTİYE ALINIYOR

Yıllık ücretli izin hakkının kullanılmasına yönelik düzenlemeler de taslakta var. Buna göre taşeron işçisinin, aynı işyerinde ilk işe girdiği tarih esas alınarak, alt işveren değişse bile, yıllık ücretli izne hak kazanılmasının önü açılacak.

ÜCRET KONTROLÜ GELİYOR

Diğer yandan, asıl işverene, alt işveren işçilerinin ücretlerini aylık olarak kontrol etme sorumluluğu verilerek, taşeron tarafından ödenmeyen ücretin doğrudan işçinin banka hesabına yatırılması sağlanacak. İş Sağlığı ve Güvenliği hakları bakımından asıl işverene gözetim ve denetim yükümlülüğü getirilecek.

3 YILLIK SÖZLEŞME ŞARTI

Son bir düzenleme ise süreklilik arz eden hizmet alımlarının bundan sonra kamu iş yerleri için üç yıllık yapılacak olması, böylece kısa süreli ihalelerin, dolayısıyla sözleşmelerin önü kesilerek çalışanların kıdeme bağlı haklarını kaybetmeleri engellenecek.

KAMUDA ÇALIŞAN TAŞERON İŞÇİLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuda çalışan taşeronlar için müjdeyi verdi. Kamuda her işin artık taşeron çalışanlar tarafından yapılamayacağını belirten Çelik, “Bir çizgi çizilecek. Çizginin bu tarafında kalanlar yani güvenlik, temizlik gibi işlerin dışındaki asıl işleri yapanlar kadroya geçecek. Kamuda taşeron çalıştırmada bir keyfiyet var. Bu düzenlemeleri Başbakan Erdoğan’a da anlatacağız” dedi.

SEÇİMDEN ÖNCE BİTECEK

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da yakından takip ettiği taşeronluk çalışmasına ilişkin bir grup gazeteciye bilgi veren Çelik gündemlerindeki torba yasa paketinde taşeronluk düzenlemesinin bulunacağını söyledi. Çelik paketle ilgili müsteşarlar düzeyindeki çalışmaların tamamlandığını kaydederek üzerinde tartışılan netameli konuları ise Erdoğan’a sunacaklarını belirtti. Çelik, “Seçimden önce meclis kapanmadan önce çıkarmak istiyoruz” dedi.

700 BİN TAŞERON VAR

Taşeronluğun pakette olacağını ifade eden Çelik, şunları söyledi: “2002’de kamu 450 bin işçiyle işleri yürütürken, bugün 190 bine inmiş. Ama kamudaki taşeron sayısı 700 bine dayanmış. Kamuda taşeron çalıştırmada bir keyfilik var, bir disiplinsizlik var. Asıl işçi ile altişveren işçisi arasında karmaşık bir durum var. Bunun netleşmesi gerekiyor. Yapacağımız çalışmayla kamuda bir çizgi çekeceğiz. ‘Kamuda şu işleri yapanlar asıl işçi olacak’ diyeceğiz. Kadroları da asıl işçilerle doldurmak durumunda kalacaklar.

” BAKAN FARUK ÇELİK "ASIL İŞÇİ - TAŞERON İŞÇİ AYNI ŞARTLARA SAHİP OLACAK."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Asıl işçi hangi şartlarda çalışıyorsa taşeron işçi de benzer haklardan yararlanacak" dedi. Çelik, taşeron işçilere yönelik hazırlanan "alt işverenlikte tanım ve kapsam", "yıllık izin", "kıdem tazminatı" ve "ihale süresi" ile ilgili yasal düzenleme taslağına ilişkin değerlendirmede bulundu. Düzenlemeyi, sosyal taraflarla çalışarak Başbakanlığa gönderdiklerini anımsatan Çelik, taşeron işçilerden hizmet alımı noktasında net kararların alınmasına çalışıldığını ifade etti. Her alanda hizmet alınmayacağını vurgulayan Çelik, "Taşeron işçi, hizmet alınması gereken alanlarda çalışacak.

Hizmet alımı olmayan yerlerde ise asıl işçi çalıştırılacak. Sorunun çözümüne yönelik düzenlemenin en önemli maddesi bu" diye konuştu. Düzenlemedeki ihale süresinde en az 3 yıl zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Çelik, bu sürenin 4-5 yıla çıkarılmasının da mümkün olduğunu dile getirdi. - Kamu güvencesi İşçilerin çalışma koşulları ile yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik çalışma yaptıklarına dikkat çeken Çelik, şunları kaydetti: "İşçi işçidir, 'asıl işçisi taşeron işçi' diye bir şey olmaz. Asıl işçi hangi şartlarda çalışıyorsa taşeron işçi de benzer haklardan yararlanacak. Yıllık izinler de aynı şekilde kullanılacak. En önemli maddelerden biri de kıdem tazminatı. Birçoğu bundan yoksun, bazıları bunu yargı yoluyla almaya çalışıyor. Bunu da ortadan kaldıran bir düzenleme getiriyoruz. Kamunun güvencesine alıyoruz. Kamuda çalışan taşeron işçilerin kıdem tazminatlarını kamu güvencesi altına alan bir düzenlemeyi getirmiş oluyoruz. İnşallah taşeron işçi düzenlemesiyle çalışanlar arası ayrım kaldırılacak. En önemlisi alt işverenle asıl işi net olarak ayırmaya çalıştık." - "Bu yasama döneminde noktalamak istiyoruz" Çalışmayı kısa sürede tamamlama gayretinde olduklarını vurgulayan Çelik, "Düzenlemeyi inşallah bu ay Meclis'e göndereceğiz. Orada tartışılacak. Önemli katkılar sunulabilir. Bakanlar Kurulu'nda önemli katkılar geleceği inancındayım. Bu yasama döneminde bu işi noktalamak istiyoruz, kararlıyız" diye konuştu. Kamu Şirket Personelleri Eğitim, Kültür, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hakan Aydın ise iş hayatının rahatlatılması gerektiğini söyledi. Yasanın Meclis'ten çıkmasını beklediklerini vurgulayan Aydın, "1 milyon 100 bin çalışanın gözü yolda. Hükümetimizin çalışmalarına ve bakanlığımızın samimiyetine güveniyoruz. Nisan ayı son tarih olarak verilmişti. Yasanın bu ay geçmesi sevindirici olacaktır" dedi.

TORBA YASASI YİNE MECLİSTE

30 Mart yerel seçimlerine takılan Torba Kanun, yeniden gündeme geldi. Torba Kanun'da sözleşmeli personele kadro, Bağ-Kur borçlusuna kolaylık ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarının silinmesi gibi binlerce kişiyi ilgilendiren konular var.