6 AYLIK VERİLERE GÖRE VAN’A 481 BİN TURİST GELDİ

Van Kültür Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, turizmin bir ekonomi kapısının olduğunu belirterek, bu anlamda her insanın ekonomiyi sahiplenmesi gerektiğini söyledi. Van’ın ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayan özellikle İranlı tur

VAN 4.08.2015 20:57:52 0
6 AYLIK VERİLERE GÖRE VAN’A 481 BİN TURİST GELDİ
Tarih: 01.01.0001 00:00

Son dönemde yoğun olarak yaşanan olaylar Van’daki İranlı turist sayısını etkilemediği görülüyor. Van’da daha önce meydana gelen iki büyük depremle birlikte turist sayısı düşerken son iki yılda turist sayısında ciddi bir artış meydana geldi.
Konuyla ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan Van Kültür Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, 2009-2015 yılları arasındaki ilk 6 aylık verilere göre Van’da turist sayısında ciddi bir artışın meydana geldiğini ifade etti. Aktuğ, özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaşanan olayların turist sayısındaki artışı engellenmediğine dikkat çekti.
GİTTİĞİMİZ HER YERDE VAN’I TANITIYORUZ
Gerek yurt içinde, gerek yurtdışında Van ilinin turistik güzelliklerini anlattıklarını vurgulayan Aktuğ, “Genelde İran’da yapılan organisazyonların tümüne davet ediliyoruz. Gittiğimiz her ortamda da Van’ın tanıtımı ile ilgili meteryallerimizi götürüyoruz. Bu meteryallerin içerisinde Van tanıtım CD’lerini götürüyoruz. Bu meteryallerle birlikte acentacılarımızı temsilen götürüyoruz. İşletme belgeli otellerimizden insanlar mutlaka geliyorlar. Biz gittiğimiz yerlerde Van ile ilgili farklı aktiviteler yaparak Van standında ildeki otellerde yaptığımız yarışmalarda dereceye giren insanları yıldızlı otellerimizde konaklamayı vadediyoruz. Bu gibi aktiviteler Van’ın hem tanıtımı açısından hem de insanların Van’a bakışı açısından gerçekten önem arzediyor.” ifadelerini kullandı.
6 AYLIK VERİLERE GÖRE VAN’A 481 BİN TURİST GELDİ
2009’dan bu yana Van’a gelen turist sayısında ciddi bir artışın meydana geldiğine dikkat çeken Aktuğ, “2009’dan bu yana Van’a gelen Turist sayısında çok belirgin bir şekilde artış olduğu ortadadır. 6 aylık verilemizde bu yıl meydana gelen artışın 481 bin turist oldu. Ağustos ayıyla birlikte Eylül ayı içerisinde Akdamar Kilisesi’de yapılacak ayinle ilgili alım hazırlıkları var. Adaya gelecek insanların çok olacağını düşünüyor ve bekliyoruz. 10-13 Eylül tarihlerinde Van beşinci uluslar arası turizm ve seyahat fuarımız var. Dışardan iyi bir katılımcı bekliyoruz. Bu fuara da Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğümüz tam destek veriyor” dedi.
“İLERİDE SU SPORLARIMIZ BAŞLAYACAK”
Yerli ve yabancı turistleri kazanmak için farklı aktiviteler yapacaklarını söyleyen Aktuğ, “İleriki tarihlerde Van’da farklı aktivitelerde su sporlarımız var. Filamingo festivalimiz var. Van’ın tanıtımı noktasında güzel şeylerle gündeme gelmesi noktasında üzerimize düşen ne varsa hepsini yapmaya çalışıyoruz. Mesela 7 tane Van türküsüne 83 mekânda 83 kişi ile gerçekleştirdik. Bu şekilde Hem Van türkülerimizi hemde ören yerlerimizin ve doğal güzelliklerimizinde Van türküleri ile birlikte öne çıkması hususunda bir çalışmamız var.” ifadelerine yer verdi.
“BİR TURİST BİN TURİSTTİR”
Gelen turistleri memnun etmek için özellikle esnafın dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Aktuğ, “Amaç Van’ın tarihini, kültürünü, doğasını gelen insanlarımıza en güzel şekilde tanıtabilmek ve gelen insanlarımızın memleketemizden memnun ayrılmasını sağlayabilmek. Mutlaka bunların içerisinde şikâyetçi olan vardır. Bu şikâyetlerinin esnaf kesimi üzerinde olduğunu çok iyi biliyorum. Tabi esnafımızında bu konuda çok dikkatli davranmasını rica ediyorum. Bir turist bin turisttir. Dışarıdan gelen insanların bu memlekete döviz anlamında sağladıkları katkıları kelimelerle ifade etmek mümkün değildir.”şeklinde konuştu.
VAN EKONOMİSİ TURİSTLERE BAĞLI
Özellikle İran’dan gelen turistlerin Van ekonomisini büyük oranda ayakta tuttuğunu ifade eden Aktuğ, “Gerçekten şuanda İran’dan gelen insanlar sayesinde bu memkeletin ticareti ekonomisi kaç yıldır ayaktadır. Ayakta durmaya devam etmektedir. İran’dan gelen insanların bu memlekette bırakmış olduğu döviz sayesindedir. Gelen her insanın memnuniyeti gittiği yerde on tane insanın bu memlekete getirmiş anlamında kabul ediyoruz.” dedi.
Aktuğ devamla, “Gerçekten de memleket her yönü ile tarihi ile kültürü ile güzel bir memlekettir. Van’ı görmemek bir eksikliktir. Bizler ulusal ve uluslar arası tüm fuarlara katılmaya çalışıyoruz. Mutlaka insanların Van’ı görmesi gerektiğine dikkat çekiyoruz.” şeklinde vurgu yaptı.
OLAYLAR TURİSTİ ETKİLEMEDİ 
Son olarak bölgede yaşanan mevcut olaylar Van’a gelen turist sayısını etkilemediğini kaydeden Aktuğ, “Son olaylarla birlikte memleketimize turist sayısında herhangi bir azalma yoktur. Dolayısıyla olaylar turisti ve memleketimizi etkilemiş değildir. İnşallah hiç etkilemez. Çünkü etkilediği an sektörün yapısı gereği anında dibe vurabilir. Mevcut turist gidiyor. Gelecek anlamında rezervesyonlarda iptal oluyor. Şuan da herhangi bir kaykıgımız yoktur tek temmenimiz olayların turistlerin gelişini etkilememesidir.” şeklinde konuştu.
Öte yandan Aktuğ, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak sorumluluğumuzun bilincindewww.vangüzel.com sitesini oluşturduk. Van’ı merak eden vatandaşlar bu siteyi ziyaret ederek gerekli tüm bilgilere ulaşabilirler, dedi


Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ Yılmaz Sönmez-İlyas Akkoş / Van Olay