5 gün boyunca pedal çevirdiler, ter döktüler...

Vangölü Aktivistleri Derneği öncülüğünde bir araya gelen 60 bisiklet sürücüsü, 5 gün boyunca Van Gölü etrafında pedal çevirdi. Dernek Başkanı Erdoğan Özel, gittikleri her yerde “Van Gölü kirlenmesin mavi kalsın” şeklinde sloga

VAN 9.08.2018 13:23:26 0
5 gün boyunca pedal çevirdiler, ter döktüler...
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Vangölü Aktivistleri Derneği öncülüğünde farklı illerden ve biri de İran’dan gelen 60 bisiklet sürücüsünün katılımıyla Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yapılan çıkışla Van Gölü etrafında, “1. Ulusal Van Denizi Bisiklet Şenliği” adı altında tur düzenlendi. Yer yer kamplar kurarak Van’ın Erciş, Muradiye, Tuşba, Edremit ve Gevaş ilçeleri ile Bitlis’in Tatvan ve Ahlat ilçelerini turlayan grup, dün de startın verildiği Adilcevaz’da turlarını sonlandırdı. Grup, amaçları olan Van Gölü'ne dikkat çekmeyi ve Van Gölü havzasının da bisiklet turu için uygun olduğu mesajını vermeyi başardı.

 

KAMPLAR KURULDU
Düzenlenen etkinlikle ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Muradiye, Van kalesi, Gevaş ve Nemrut dağında kamp kurduklarını söyledi.

Kamplarda daha çok menemen yemeği yaptıklarını ve gittikleri her yerde belediyelerden destek gördüklerini ifade eden Özel, “Belediyelerden kamp sırasında destek gördük, yiyecek ve diğer ihtiyaçlar bakımından. Mesela Aydınlar 2 bin nüfuslu küçük bir yer, ama gece müzik grubu getirdiler, ne ihtiyaç varsa giderdiler. Diğer belediyeler de öyle. Nemrut dağındaki kampta ayılarla karşılaştık, biraz da soğuktu, ama tabiat harikaydı. Yolculuk boyunca yer yer de Van Gölü kıyısında temizlik yaptık. Bazı yerlerde yüzdük. Mavi Bayraklı Plajı ziyaret ettik” dedi.

 

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Yol boyunca hem trafik polisi hem de jandarma tarafından önlemler alındığını ifade eden Özel, “Nereye gitsek güvenlik birimleri beni öncesinde arıyorlardı, ‘geldiniz mi, ne zaman geleceksiniz?’ diye. Yer yer yolları kapatıp geçişimizi kolaylaştırıyorlardı. Belki görevlerini eksiksiz yapan tek kurum onlar oldu. Sağlık konusunda da bildirimde bulunmuştuk, ancak Erciş’e kadar takip yapıldı. Tabi bu arada eksiklerimizi de görmüş olduk, bir dahakinde daha hazırlıklı olmamız bakımından artık tecrübeliyiz” diye konuştu. 

 

“KUTSAL BİR YOLCULUK YAPTIK”

Tek tip giysi giydiklerini ve gittikleri her yerde “Van Gölü kirlenmesin mavi kalsın” şeklinde slogan attıklarını belirten Özel, şunları söyledi:

“Doğrusunu isterseniz kutsal bir yolculuk yaptık. Geçtiğimiz ilçelerde ‘Van Gölü kirlenmesin mavi kalsın’ şeklinde slogan atıyorduk. Vatandaşlar da bizimle beraber aynı sloganı atıyordu, bize büyük destekleri oldu. Slogan atarken sesim kısılmıştı, ilk başlarda utanıyordum, sonra bunun bir kutsal yolculuk olduğunu düşünerek sloganlarımı atmaya devam ettim.”

 

“AMACIMIZA ULAŞTIK” 
Etkinliğin amacına ulaştığını belirten Özel, şöyle dedi:
“Bir kere değişik illerden gelerek tura katılan aktivistler, çok memnun kaldılar, Van Gölünü ve Van doğasını çok sevdiler. İlgiyi çok takdir ettiler. ‘Biz gelecek sene arkadaşlarımıza da haber vereceğiz, daha fazla gelelim’ dediler. Diğer yandan biz bu etkinlikle Van Gölü kıyısında böyle bir tur atılabileceğini gösterdik. Bilinçlendirme konusunda etkili bir tur oldu. Ciddi bir ilginin uyanmasına yol açtık. Tanıtım konusunda çok etkili oldu. Dikkatleri Van Gölü üzerine çektik. Zaten bu ilkti, ilk olmasına karşın bu kadar ilgi yaratabildiysek, demek ki diğerlerinde çok daha etkili oluruz.”

 

“ULUSLAR ARASI DÜŞÜNÜYORUZ”
Etkinlikte bir de İranlının yer aldığını hatırlatan Özel, şunları kaydetti:
“Şimdi aramızda bir de İran vatandaşı vardı. İran’dan kalkıp gelmişti. Etkinliğimizi sosyal medyadaki ilanlardan duymuş, çıkıp gelmiş. Biz ‘ulusal’ diye başlatmıştık etkinliğimizi, bir de baktık uluslararası olmuşuz. Tabi işin esprisi bir yana İran’dan duyup gelmişse bir aktivist, dünyanın herhangi başka bir yerinden de birileri çıkıp gelebilir. Zaten Van Gölü bütün dünyaya ait bir değer. Bu açıdan biz de önümüzdeki etkinliğimizi uluslararası şeklinde planlamayı düşünüyoruz. Tabi bunun için biraz daha kurumsal destek gerekiyor.” Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi

5 gün boyunca pedal çevirdiler, ter döktüler...
Editör: