45 bin Rojavalı sınırdan giriş yaptı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Rojava'nın Kobani bölgesindeki IŞİD saldırılarından kaçan yaklaşık 45 bin Kürt'ün 8 ayrı noktadan Türkiye'ye giriş yaptığını söyledi.

VAN 20.09.2014 21:24:50 0
45 bin Rojavalı sınırdan giriş yaptı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, perşembe günü geçişlere izin verilmesinden itibaren yaklaşık 45 bin Suriyeli Kürt'ün Türkiye'ye giriş yaptığını söyledi.

Kurtulmuş, geçişlerin Mürşitpınar ve Akçakale sınır kapıları arasındaki bölgede bulunan 8 ayrı noktadan yapıldığını belirtti.

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük de Kobani'den kaçan 45 bin kişi için kamp kurulacağını, kamp için çalışmalara başlandığını söyledi.

Kurtulmuş daha önce de 

Twitter
 hesabından bir açıklama yapmıştı. Acil durumlar için önlem alındığını belirten Kurtulmuş, "Mülteciler kontrollü bir şekilde sınırımızdan içeri alınmakta, kendi talepleri doğrultusunda akrabalarının yanına yerleştirilmektedir" diye yazdı.

Fotoğraf: Mahmut Bozarslan - Al Jazeera
Suruç'a gelen 6 zırhlı araç sınır bölgesine sevk edildi.

Sınıra askeri sevkiyat

Suruç'ta bulunan Al Jazeera Türk muhabiri Mahmut Bozarslan, 6 araçlık zırhlı askeri araçtan oluşan konvoyun Suruç'a geldiğini, buradan da YPG ile IŞİD arasında çatışmaların sürdüğü Kobani sınırına gönderildiklerini söyledi.

Zırhlı araçlar sınır bölgesinde olası saldırılara karşı mevzilenecek.

Geçişlere izin verilmişti

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin karşısındaki sınır hattında bekleyen Suriyelilerin geçişine perşembe günü saat 13:00 itibariyle izin verilmişti.

Sınır hattında görev yapan askerlerin telleri kesmesiyle, Kobani'deki çatışmalardan kaçan 4 bin Kürt Türkiye'ye girmeye başladı. 12 saatten uzun süredir sınırda bekleyenler arasında bulunan birçok kadın ve çocuk susuzluk ve açlıktan bayıldı.

400 PKK'li bölgede

Kobanê’de IŞİD ile PYD/YPG arasındaki çatışmalar tüm şiddeti ile devam ederken PKK’den çok kritik bir hamle geldi. Güney ve Kuzey Kürdistan’da konuşlanmış yaklaşık 400 kadar PKK gerillası bu gece yarısından itibaren Türkiye sınırının sıfır noktasında bulunan Kobanê’ye ulaştı.

Kobanê halkı tarafından şehir merkezinde havaya ateş açılarak karşılanan yaklaşık 400 kadar PKK gerillasıının, yanlarında uçaksavar, doçka anti tank gibi ağır makineli silahlar getirdikleri öğrenildi.

Urfa’nın Suruç ilçesine bağlı Mürşitpınar köyünün sıfır noktasında bulunan Kobanê’de konuşlanan HPG gerillalarının IŞİD’le savaşmak üzere doğu ve batı cephelerine gittikleri belirtildi.

PYD özerklik ilân etmişti

Suriye’nin kuzeyindeki tek silahlı gruba sahip olan PYD; Cizire, Kobani, Afrin bölgelerinde Ocak ayında özerklik ilân etmişti. Diğer Kürt grupları ve Suriye muhalefetinin çatı örgütü SMDK bu özerkliği tanımıyor.

Özerklik, Türkiye’nin PYD’nin muhatap alınabilmesi için öne sürdüğü ‘emrivakilerden kaçınma’ şartına rağmen ilân edildi. Türkiye’nin diğer iki şartı ise PYD’nin rejimle işbirliği yapmaması ve SMDK’ya katılması.

Kaynak: AA, Al Jazeera, BasNews