'40 Değirmen' çağrısı

Van’ın Gürpınar ilçesinde bulunan ve yörede “Çıl Aş” (40 değirmen) olarak adlandırılan değirmenlerin çeşitli nedenlerle yıllardır işlevsiz kaldığını belirten mülk sahipleri, değirmenleri yeniden çalıştırılmak istediklerin

VAN 17.10.2018 11:23:19 0
Tarih: 01.01.0001 00:00

Gürpınar ilçe girişinde Değirmendüzü Mahallesi’nde bulunan ve 40 değirmen olarak adlandırılan değirmenler, suların kesilmesi üzerine son yıllarda giderek kapandı. Birkaç yıl önce de bir-iki değirmenin çalışır vaziyette olduğu bölgede, şu anda tüm değirmenlerin işlevsiz olduğu ve çoğunun yıkılmayla yüz yüze kaldıkları belirtiliyor. Bölgede inceleme yapan Saadet Partisi Van il yöneticileri de, yaptıkları açıklamada 40 değirmenin yeniden faal hale getirilmesi çağrısı yaptı.

 

MAHALLE SAKİNLERİ DERT YANDI
Değirmenlerin bulunduğu Değirmendüzü Mahallesi sakinleri, önceki gün mahalleyi ziyaret eden Saadet Partisi Van il yöneticilerine dert yandı.
Değirmen sahibi mahalle sakinlerinin, değirmenleri yeniden çalıştırmak istediklerini, ancak bazı engellerin bulunduğunu aktardıkları öğrenildi.

 

SP’DEN AÇIKLAMA
SP Van İl Örgütü tarafından, konuyla ilgili olarak bir açıklama yapıldı.
Değirmenlerin mahalle halkı için bir gelir kaynağı olduğu ifade edilen açıklamada, “Selçuklular ve Osmanlılardan günümüze kadar gerek yurt içi, gerek yurt dışına organik un ve bulgur üreten, bölge halkı için ciddi gelir kaynağı olan Gürpınar’daki tarihi su değirmenleri çalıştırılmalıdır.” denildi.

 

“MAĞDURİYETLER GİDERİLMELİ”
Geçen süre içinde mülk sahiplerinin oluşan mağduriyetlerinin de giderilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Özel mülkiyet olmalarına rağmen 15 yılı aşkın süredir, Van iline içme suyu ve Gevaş ilçesine sulama suyu kaynağı sağlamak adına önce suları kesilmiş, sonra da Kültür Varlıklarını Koruma Derneği tarafından sit alanı olarak ilan edilmiştir. Özel mülkiyet olan bu yapılar, bölge halkı için ciddi gelir kaynağı iken, istimlâk edilip maliklerinin mağdur edilmemesine dair bakanlık kararı olmasına rağmen, sahiplerine hiçbir ödeme yapılmamıştır. Sit alanı ilan edilen alanın istimlâk edilerek hak sahiplerinin 15 yıldır süren maddi mağduriyetleri giderilmeli, bu alan kültürel dokusuna uygun şekilde restore edilerek yeniden bölgede organik ve yerli buğday yetiştiriciliği teşvik edilmelidir.”
Açıklamada, değirmenlerden geçen suyun 200 metre sonra içme suyu ve sulama suyu olarak değerlendirilebileceği de ifade edildi.
Haber: Mürsel ÖNER

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi



'40 Değirmen' çağrısı
izmir bayan escort