4 okul bir binada!

Depremden sonra 4 okulun bir arada eğitim gördüğü okul binası öğrencileri zora sokuyor.

VAN 7.09.2013 12:08:04 0
4 okul bir binada!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Okulların açılmasına az bir süre kala eğitim-öğretimdeki sıkıntılar gündeme gelmeye devam ediyor. Van genelinde bir taraftan ağır hasar gören okulların güçlendirilmesi ve yıkılan okulların yerine yenileri yapılmaya çalışılırken bir taraftan da bu yıl da konteynerde eğitime başlama hazırlıkları yapılıyor. İşte tam da bu sıkıntıların tartışıldığı şu günlerde Van’da yeni bir tartışma daha başlatacak bir olay gündeme geldi. Van’daki bir okulda tam 4 okul yaşanan sıkıntılardan dolayı bir binada öğrencileri ağırlayacak.

 

Van’ın bir türlü bitmek bilmeyen eğitim sorunu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Önceki günlerde son yaşadığımız depremden sonra hasar gören okulların yeni Eğitim-Öğretim yılına çok az bir zamankala hala yenilenmemesini konu edinmiştik. Haberimiz üzerine gelen şikâyetler arasında binaları depremde hasar gördüğü için Milli Eğitim Vakfı İlköğretim Okulu’nun binasında eğitim gören okulların yakarışları da vardı. Veliler ve öğrencilerin görüşlerini aldığımız bu konuda 4 okulun bir binada ders gördüğünü öğrendik. Milli Eğitim Vakfı İlköğretim Okulu, Milli Eğitim Vakfı Ortaokulu, Milli Eğitim Vakfı İmam Hatip Ortaokulu ve Vali Haydar Bey Lisesi öğrencilerinin farklı kademelerde yer almasına karşın bir binada eğitim görmesi velileri endişeye, öğrencileri gelecek kaygısına sürüklüyor. Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu’nun da söz konusu olan Milli Eğitim Vakfı İlköğretim Okulu’na taşınabileceği ihtimalleri ise öğrencileri okuldan soğutuyor. Normal şartlarda 16 derslikli olan Milli Eğitim Vakfı İlköğretim Okulu’nun depremden sonra farklı okullardan gelen öğrenciler ile birlikte 24 derslik olarak kullanılmaya başlandı. Öğrenciler ise farklı okulların bölgeye taşınması ile birlikte anlaşmalıkların yaşandığını ve bu kadar fazla kişi ile geçinemeyeceklerini söyledi. Okulun giriş bahçesindeki duvara asılan 4 ayrı okul tabelası ise görenlerin dikkatini topluyor.

 

“OKULUMUZU GERİ İSTİYORUZ!”

 

Konuyla ilgili Şikâyetlerini dile getiren öğrenciler farklı bölgelere gittiklerinde daha farklı karşılandıklarını, özellikle onlardan yaşça büyük öğrencilerin onları ezdiğini ve onları okullarında istemediklerini belirtti. Öğrenciler sözlerinde “Bizim okul binamız depremden ağır hasar aldı. Hasar gördüğü günden itibaren ise bizler farklı okullarda ders görmeye başladık. Üstüne gittiğimiz hiçbir okula doğru düzgün adapte olamadan sorunlar yaşadık. Van gibi büyük bir şehirde mahallelerimizden kilometrelerce öteye yürümek zorunda kalıyoruz. Vali Haydar Bey Lisesi olarak iki kısma bölündük. Okulumuzun bir kısmı İskele Caddesi üzerinde bulunan Özen Adalı Lisesi’ne giderken bir kısmı da Burada gördüğünüz, 4 okulun bir arada eğitim gördüğü Milli Eğitim Vakfı İlköğretim Okulu’na geldi. Merkezde bulunan okulların farklı yerlere taşınması ile birlikte onlara servis atandı. Onlar eski okullarının önünden bir servise binerek geçici eğitim gördükleri Okula gidebiliyorlar fakat bizlere bir servis bile atanmadı. Normal ve düzgün bir eğitimin verildiği okullarda ki sınıfların mevcut sayısı 25 olmalıdır. Fakat biz yine bir sorun olarak 35-40 kişi ile ders işlemeye çalışıyoruz. Hasar gören okulumuzun güçlendirilmesine yeni başlandı. Ayrıca bizi yeni eğitim öğretim sezonunda farklı bir okula gönderme planları yapılıyor. Biz buradan yetkililere sesleniyoruz: “Bize okulumuzu verin!”dedi. Mahalleye yeni taşınarak 4 okulun Milli Eğitim Vakfı İlköğretim Okulu’nda ders gördüğünden habersiz bir şekilde çocuğunu kaydetmeye gelen bir veli ise 4 okulun aynı binada ders görmesinden son anda haberdar olduklarını belirtti. Okul girişindeki 4 ayrı okul tabelası ise rezilliğin ispatı haline gelmiş durumda.


Orhan AŞAN -Ömer Faruk TOKTAŞ/Şehrivan ÖZEL