“23 Ekim 2011” tarihi unutulmuyor... Depremin 7. yıl dönümü...

Tarihler 23 Ekim 2011'i gösterdiğinde, Van büyük bir deprem ile sarsıldı. Saatler 13.41'i gösteriyordu. Meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem, Van'ın unutamayacağı bir gün olarak tarihteki yerini alacaktı. Nitekim öyle de oldu. O gün,

VAN 23.10.2018 11:01:20 0
“23 Ekim 2011” tarihi unutulmuyor... Depremin 7. yıl dönümü...
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tarihler 23 Ekim 2011'i, saatler 13.41'i gösterdiğinde merkez üssü Tabanlı Köyü olan 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şiddetli depremde bazı binalar sarsıntıya dayanamayarak çöktü. Çöken binalar 604 vatandaşa mezar oldu. Depremin etkisiyle, yüzlerce vatandaş da yaralandı. Depremin hemen sonrasında AFAD, güvenlik güçleri ve bir çok birimin birlikte çalışması sonucunda 222 vatandaş da enkaz altından sağ olarak çıkarıldı.

 

İLK ŞOK ATLATILMAYA BAŞLANMIŞTI Kİ...

Yıkıcı deprem Van'da hayatı adeta felç etti. Ancak depremi unutmaya çalışan Van'da, bir yandan da yaralar sarılmaya başlandı. Depremin ardından evlerinde kalamayan vatandaşlar, bir süre dışarıda barınmaya başladı, bir kısmı ise başka illere gitti. Aradan biraz zaman geçince depremin o ilk andaki şoku aşılmaya başlansa da artçı sarsıntılar hiç durmadı. Ancak insanların bir kısmı yeniden evlerine dönmeye başladı. Vatandaşlar 7.2'lik depremin şokunu yeni yeni atlatmaya başlamıştı ki bu kez 9 Kasım 2011 tarihinde saat 21.23'te Edremit İlçesi merkez üslü 5.6 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem daha meydana geldi. Bu depremin etkisiyle, 23 Ekim tarihindeki depremde hasar alan bazı binalar yıkıldı. Bir çok bina da kullanılamaz hale geldi. İkinci deprem bu kez 40 vatandaşı hayattan kopardı. Meydana gelen bu ikinci yıkıcı depremle birlikte Van'da hayatını kaybedenlerin sayısı 644'e ulaştı. Binlerce yaralının olduğu kentte, toplamda 252 vatandaş da enkaz altından sağ olarak kurtarıldı.

 

İKİNCİ DEPREM...

Birinci depremin şoku tam olarak atlatılamadan 2. büyük depreme teslim olan Van'da herşey adeta alt üst oldu. Evlerine yeni yeni dönmeye başlayan vatandaşlar, yeniden apar topar evlerden kaçtı. Artçı sarsıntıların sürekli devam ettiği kentte, onbirlerce insan başka illere gitti. Başka ile gidemeyen vatandaşlar için de, çadır kentler, konteynerler kuruldu. Bir süre dükkanların bile açılmadığı Van, adeta hayalet kenti andırdı.

Bir yandan depremin yıkıcı etkisine, diğer taraftan soğuk havalar eklendi. Van ve Erciş İlçesi’nde depremzedelerin geçici larak barınabilecekleri konteyner kentler kuruldu. Kentte 34 konteyner kent kurularak, 30.000 konteynere vatandaşlar yerleştirildi. Yaklaşık 175.000 vatandaş, konteynerlerde yaşamaya başladı. Bir yandan konteynerde yaşamın başladığı Van'da diğer taraftan TOKİ elini çabuk tuttu ve binlerce konutun temeli atıldı. Depremin 1. yıl dönümünde ise yapılan 17.489 konut kademeli olarak hak sahiplerine teslim edilmeye başlandı. Bu konutlardan yaklaşık 2.000′i de kiracı olan depremzedelere kurayla dağıtıldı.

 

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI

Vatandaşların barınma sorunları çözüldükten sonra hasar tespit çalışmaları yapıldı. Tek tek bütün yapıları gezen görevli ekipler, Van ve Erciş'te toplam 147 bin 622 konutun, 18 bin 735 işyerinin ve  20 bin 279 ahırın hasarlı olduğunu tespit etti. Bunlardan 36 bin 203 konut ağır hasarlı ya da tam olarak yıkılırken, aynı şekilde kullanılamaz durumda olan 2 bin 884 işyeri ve 9 bin 602 ahır tespit edildi. Binlerce yapının orta ve hafif hasarlı olduğunun belirlendiği çalışmalar sonucunda 34 bin 864 konutun, 3 bin 952 işyerinin ve 3 bin 590 ahırın da hasarsız olduğu kayıtlara geçti.

 

 

BİNLERCE KONUT YAPILDI

Van’da depremden hemen sonra yapımına başlanan binlerce TOKİ konutu AFAD ve TOKİ tarafından 1 yılda tamamlanarak sırayla hak sahiplerine teslim edildi. Konutların teslim edilmeye başlanması ile birlikte depremzedeler konutlara taşınmaya başladı. Vatandaşların taşınması ile birlikte boşalan binlerce konteyner başka illere göndirildi.

 

BÜYÜKŞEHİR, DEPREM ÇALIŞTAYI DÜZENLEYECEK

Van Büyükşehir Belediyesi depremin 7. yıldönümünde ‘Deprem Gerçeğine Karşı Geç Olmadan Kentsel Dönüşüm’ çalıştayının ikincisini düzenleyecek.
Van’da 2011 yılında yaşanan deprem felaketinin yıldönümü nedeniyle Van Büyükşehir Belediyesi deprem duyarlılığını arttırmak ve deprem farkındalığı oluşturmak için çalıştay düzenleyecek. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin katkılarıyla bugün Double Tree By Hilton Otel’de ikincisi düzenlenecek olan çalıştayda ülke genelinde deprem ve kentsel dönüşüm konusunda tanınmış isimler ve akademisyenler gün boyu çeşitli sunumlar yapacak. Deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm noktasında yapılan ve yapılması gereken çalışmaların masaya yatırılarak bilimsel bir bakış açısının ortaya konulacağı çalıştay, iki oturum şeklinde gerçekleştirilecek. Prof. Dr. Ferhat Özçep, Doç Dr. Suvat Parin, Doç. Dr. Mucip Tapan, Şehir Plancısı A. Faruk Göksu ve Gazeteci İkram Kali’nin konuşmacı olarak katılacağı çalıştayın birinci oturumunda, “Kentsel Dönüşüm - Kentsel Dönüşüm Sosyolojisi” konuları ele alınacak. İkinci oturumda ise, “Kentleşme ve Yapılaşma Sürecinde Zemin - Deprem Etkileşimi” başlıkları ele alınacak. Çalıştaya kurum - kuruluşların ilgili personelleri ve dileyen vatandaşlar da misafir olarak katılabilecek.

Özel Haber: Umut TARHAN

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi

“23 Ekim 2011” tarihi unutulmuyor... Depremin 7. yıl dönümü...
antalya bayan escort