2005 yılından beri ziyarete kapalı... 2019’da ziyarete açılacak!

Van-Hakkari karayolu üzerinde bulunan Hoşap Kalesi’nde yürütülen restorasyon çalışmalarına mevsim koşulları nedeniyle ara verildi. Çalışmalara, 2019 yılı bahar aylarında kaldığı yerden devam edileceği ve restorasyon işlemlerinin ta

VAN 16.11.2018 10:45:41 0
2005 yılından beri ziyarete kapalı... 2019’da ziyarete açılacak!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Güzelsu Mahallesi’nde bulunan tarihi Hoşap Kalesi’nde yürütülen restorasyon çalışmalarının sezon kapanışı, yapılan son kontrollerle dün gerçekleşti. Restorasyon bölgesindeki malzemelerini toplayan kazı ekibi, çalışmaların kaldığı yerden devam edeceği 2019 yılını beklemeye geçti. Bu arada, define avcıları ve duyarsız kişilerce zarar verildiği gerekçesiyle 2005 yılından bu yana ziyarete kapalı olan Hoşap Kalesi'nin, 2019 yılında ziyarete açılmasının beklendiği öğrenildi.

 

KERPİÇLERİN ÜZERİ KAPATILDI

Çalışma bölgesinden edindiğimiz bilgilere göre, Van Urartu Müzesi Müdürü Erol Uslu başkanlığındaki kazı ekibi, yaklaşık iki hafta süren restorasyon işlemleri ardından, kış hazırlıkları çerçevesinde, kar ve yağmur sularının etkisinden korunması için yarım kalan kerpiç duvarların üzerini jeotekstil ile kapattı. 

Yapılan son hazırlıklar ardından ekip, dün restorasyon malzemelerini toplayarak, bölgeden ayrıldı. 

 

TAŞ DUVAR VE ZİNDAN

Yapılan iki haftalık çalışma kapsamında, kerpiç duvarların yanı sıra taş duvarlarda da gerekli restorasyon işlemlerinin yürütüldüğü ve yaklaşık 10 yıldır girilmediği belirtilen kalenin zindan bölümünün de tamamen temizlenerek, ziyarete hazır hale getirildiği öğrenildi.

Bazı eksik işlemleri olan yön ve bilgilendirme tabelalarının ise, bu hafta içinde tamamlanacağı, eksik kalan jeotekstil için de sipariş verildiği ifade edildi.

 

2005 YILINDAN BERİ ZİYARETE KAPALI

Tarihi Hoşap Kalesi, hazine avcıları tarafından kazılarak ve bazı kimselerce duvar taşları sökülerek büyük oranda yıpratıldığı için Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla, 2005 yılında resmi olarak ziyarete kapatıldı.  

2007 yılında ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, kalenin yeniden ziyarete açılması amacıyla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) tarafından kazı ve restorasyon çalışmaları başlatıldı.

 

 2019’DA BİTMESİ PLANLANIYOR

2019 yılı bahar aylarında çalışmaların kaldığı yerden devam edeceği ifade edilen Hoşap Kalesi’ndeki çalışma performansının, kalenin yılsonunda ziyarete açılması şeklinde ayarlanacağı ve bu tempoda bir çalışma yürütüleceği belirtildi. 

İşlemlerin tamamlanması ardından kalenin gerekli kısımlarına yönlendirme levhaları da asılacak ve ziyarete açılacak.

 

KISMİ ÖREN YERİ

Bu arada, bir süre önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yapıldığı öğrenilen başvuru doğrultusunda, Hoşap Kalesi’nin önümüzdeki yıl, “Kısmi Ören Yeri” olarak yerli ve yabancı turist ziyaretine açılması bekleniyor.  
Özel Haber: Adil HARMANCI

2005 yılından beri ziyarete kapalı... 2019’da ziyarete açılacak!

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: