“16 YILDIR İMRALI CEZAEVİNDE“

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 15 Şubat 1999 tarihinde Türkiye'ye getirilişinin 16. yıl dönümü, Van'da gerçekleştirilen kitlesel yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto edildi. Cumhuriyet Caddesi’nde parti otobüsü üzerinde kitley

VAN 15.02.2015 18:21:08 0
“16 YILDIR İMRALI CEZAEVİNDE“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van il örgütleri ile KJA, TUYAD-DER, GÖÇ-DER, MEYA-DER, TMMOB, Barış Anneleri, KESK, DİSK, MKM öncülüğünde, Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin 16. yıl yıldönümü olan 15 Şubat'ı protesto etmek amacıyla Cumhuriyet Caddesi’nde bir yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı açıklamaya HDP Van Milletvekili Özdal Üçer,  HDP Van İl Eş Başkanları Veysi Dilekçi, Derya Hayva, DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, İlçe Belediye Eş Başkanları, Barış Anneleri Meclisi aktivistleri ve STÖ temsilcileri katıldı. Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine kitle oturma eylemi yaparak yolu trafiğe kapattı. Ardından polislerle görüşen HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, polislerin geri çekilmesini sağladı. Bunun üzerine kitleye parti otobüsünün üzerinden HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva hitap etti. Hayva, “Uluslar arası komplonun 16. yıl dönümünde komployu bir kez daha lanetliyoruz” dedi.

"KARA GÜN"

16 yıldır her 15 Şubat’ı kara gün olarak protesto ettiklerini belirten Hayva, “Bundan 16 yıl önce Sayın Abdullah Öcalan uluslararası bir komployla, uluslararası hukuka aykırı bir biçimde, korsanvari yöntemlerle Türkiye’ye getirildi. Bu yüzden halkımız 16 yıldır her 15 Şubat’ı kara gün olarak protesto ediyor. Komployu gerçekleştirenlerin amacı Sayın Öcalan şahsında Kürt Özgürlük Hareketini tasfiye etmek ve Türkiye halkları arasında uzun yıllara yayılacak bir boğazlaşmayı başlatmaktı. Ancak Sayın Öcalan, 1993’te başlattığı çözüm ve diyalog arayışlarını İmralı’da yeni bir hamleyle barış sürecine çevirerek egemen güçlerin kirli hesaplarını bozdu. Başlatılan yeni süreçle hesapları bozulan egemen güçler Sayın Öcalan üzerinde uzun yıllardır tecrit ve izolasyon politikasını başlattı. Zehirlenmeden tutun da fiziki saldırıya kadar her türlü yöntemi uyguladı. Ancak bunu gören Kürt halkı ve duyarlı tüm halklar Sayın Öcalan’ın etrafında bir direniş zinciri oluşturarak önderliğine ve mücadelesine sahip çıktı” ifadelerini kullandı.

"16 YILDIR İMRALI CEZAEVİNDE"

Hayva, “Tek kişilik hücresinde yıllarca barış mücadelesi veren Sayın Öcalan’ın bu çabalarına devletin verdiği karşılık ise yoğun askeriye ve polisiye operasyonlar oldu. Yıllarca ellerinden gelen tüm savaş etkinliklerini kullandılar. Ama bu güçler Sayın Öcalan’ın yeşerttiği özgürlük umutlarının geldiği noktayı hesap edemediler. Sayın Öcalan’ın başlattığı özgürlük mücadelesi bugün dünyaya Rojava Kadın devrimini hediye ediyor. Umutları tükenmiş dünya halklarına yeni bir umudun kapısını açıyor, umutla, dirençle, mücadele ile milyonların umutlarını yeniden yeşertiyor. Sayın Öcalan bugün yine barış konusunda mücadelesini sürdürüyor ve ezilen tüm dünya halkları için kurtuluşun yolunu gösteriyor. İşte barış ve özgürlük mücadelesinin yürütücüsü böyle bir lider, 16 yıldır İmralı cezaevinde tutuluyor” siteminde bulundu.

"ÖZGÜR KALMASI ŞART"

Yürütülen çözüm görüşmelerine rağmen 27 Temmuz 2011’den bu yana Öcalan’ın avukatlarıyla bile görüştürülmediğini söyleyen Hayva, “AKP hükümeti sürekli çözüm sürecinden söz etmesine rağmen barış projesini ortaya koyan Sayın Öcalan’a yönelik devlet politikasında herhangi bir değişikliğe gitmemiştir. Sayın Öcalan ile çözüm görüşmeleri yürüten devlet bir yandan da onun posterlerini taşıyan halklara müdahale etmekte ve insanlarımızı cezaevlerine göndermektedir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Gelinen noktada kalıcı ve onurlu bir barışın sağlanması için Sayın Öcalan’ın özgür kalması şarttır. Kürt halkı ve barıştan, demokrasiden, eşitlikten ve özgürlükten yana tüm halklar Sayın Öcalan özgürleşinceye kadar mücadelesini sürdürecektir. Uluslar arası komplonun 16. Yıl dönümünde komployu bir kez daha lanetliyoruz”şeklinde konuştu.

Yapılan konuşların ardından kitle sloganlar eşliğinde dağıldı. 

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş