11. Kalkınma Planı Van İstişare Toplantısı yapıldı

Uzun vadeli kalkınma politikalarına yönelik olarak hazırlanan On Birinci (11.) Kalkınma Planı (2019-2023) Van İl İstişare Toplantı’sının kadına yönelik olanı yapıldı. Kadın STK’ların desteği ile yapılan toplantıda konuşan Doğu

VAN 14.02.2018 13:36:45 0
11. Kalkınma Planı Van İstişare Toplantısı yapıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Kadınlara, gençlere ve kurumlara yönelik olarak üç aşamalı olarak gerçekleştirilen 11. Kalkınma Planı Van İl İstişare Toplantısı’nın ilki dün Elite Word otelde, kadınlara yönelik yapıldı.
Bu nedenle de toplantıya Van’daki kadın STK’ların temsilci ve üyeleri ile DAKA’dan moderatörler katıldı.

 

“HERKESİN SÖZÜ OLSUN”
Toplantının açılışında konuşan DAKA Program Yönetim Birimi Başkanı Mehmet Emin Çakay, yapılan toplantıya ilişkin katılımcıları bilgilendirdi. 
Kalkınma konusunun ülkedeki herkesi ilgilendirdiğini belirten Çakay, şunları söyledi:
“Bildiğiniz gibi ülkemiz planlı kalkınma dönemi 1963 yılından bu yana 5 yıllık kalkınma planları uygulanmaktadır. Kalkınma planları bir bütüncül yaklaşımla gerçekleştirilmektedir. Ekonomiden eğitime, sağlıktan çevreye, birçok alanı kapsayan kuşatıcı bir uygulamadır. Hal böyle olunca tabii ki son yıllarda planlı kalkınma döneminde paydaşların katılımı ile yapılıyor. 81 milyonu ilgilendiriyorsa dolayısıyla bu 81 milyon vatandaşımızın da bu planda sözü olsun diye bu tarz toplantıları gerçekleştirmekteyiz. Yaklaşık 1 haftadır ülkemizin 81 ilinde Kalkınma Bakanlığımızın organizasyonunda bu toplantılar yapılıyor.”

 

HER İLDE YAPILIYOR
Toplantıların tüm illerde başlatıldığına dikkat çeken Çakay, şu bilgileri paylaştı: 
“Her ilde 3 toplantı yapılıyor. Bunlardan bir tanesi kadınlar, diğeri paydaşlar dediğimiz sanayi kesimi, eğitim, kamu kesimi gibi paydaşların yer aldığı toplantı, bir diğeri de gençlerin yer alacağı bir toplantı. Van ilimizde bugün kadın toplantısını gerçekleştireceğiz.”

 

KADININ ROLÜ
Kalkınmada kadının rolünün önemli olduğunu ifade eden Çakay, şunları kaydetti:
“Tabi kalkınma dediğimizde kadının rolü, gençlerin rolü, tüm paydaşların rolü elbette ki çok kıymetli. Bu vesileyle de ilimizde bulunan kadın STK’larla işbirliği yaparak, onların da desteği ile bugün bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Kadın STK’larımızın bu duyarlılığı için teşekkür ediyorum. Konuşma faslını fazla tutmuyorum, katılımınız için çok teşekkür ediyorum. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”
Çakay’ın ardından söz alan Van Sanayici ve İş Kadınları Derneği (VASİKAD) Başkanı Özge Burak Değer de, kurum olarak yaptıkları çalışmaları anlattı ve kadının kalkınmadaki öneminin altını çizdi.

 

5 MASA 17 ÖNCELİK
Konuşmalardan sonra istişare toplantısı için oluşturulan 5 masada birer DAKA temsilcisinin moderatörlüğünde katılımcı kadınlarla anket çalışması gerçekleştirildi.
DAKA görevlileri anketler hakkında bilgi verildi. 17 anketin uygulamasıyla ilgili olarak gizli oylama yapıldı. Anketlerde kalkınma planının 5 önceliği belirlendi. Daha sonra da her öncelik için alt öncelik belirlendi. 5 öncelik 2 alt önceliğe indirildi. Önceliklere ilişkin tedbirler ne olmalı, buna ilişkin de 5 faaliyet belirlendi. 

 

TOPLANTI BUGÜN DE SÜRECEK
Bugün de 11. Kalkınma Planı Van İl İstişare Toplantısı’nının gençlere yönelik olan bölümü gerçekleştirilecek.
Yarın ise, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde (Van YYÜ) paydaş kurumların katılımıyla üçüncü ve son toplantı yapılacak. 
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi