Yapılandırmada yeni fırsat

2018 yılı Mayıs ayında çıkan 7143 sayılı borçların yapılandırılmasına ilişkin yasadan yararlanmak isteyenlere getirilen yeni bir düzenlemeyle ek süre tanındı. TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen düzenlemeye göre, şimdiye k

SİYASET 12.12.2018 10:45:41 0
Yapılandırmada yeni fırsat
Tarih: 01.01.0001 00:00

Edinilen bilgilere göre, 2018 yılı Mayıs ayında çıkan 7143 sayılı borçların yapılandırılması yasası kapsamında, aralarında trafik cezası, motorlu taşıtlar vergisi, emlak vergisi borcu olanlar dâhil, vergi ve prim borcu bulunan toplam 7.3 milyon mükellef başvurdu. Bunlardan 4 milyonu aşkın kısmı yapılandırılan borçlarını ödemeye devam ederken, 3 milyon kişinin yapılandırması ise, taksitlerini ödeyemedikleri veya cari dönem yükümlülüklerini yerine getiremedikleri için bozuldu.

YENİ BİR DÜZENLEME DAHA
Bu durumdaki mükellefler için geçen hafta TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki torba yasa teklifi görüşmelerinde yeni bir düzenlemeye gidildi. Teklifin Genel Kurul’da kabul edilmesinin ardından yeni düzenleme yürürlüğe girecek. Yasa teklifine eklenen madde uyarınca, süresinde ödemedikleri borçlarını Ocak ayı sonuna kadar yüzde 2 oranındaki geç ödeme zammıyla birlikte ödeyenler, yapılandırma haklarından yararlanmaya devam edecekler, kalan borçları taksitler halinde ödeyebilecekler. 

ARALIK ÖDEMESİ DE OCAK’TA

Yapılandırılan prim borçlarının ikinci taksitinin ödeme süresi Ekim ayında, vergi borçlarının ikinci taksitinin de ödeme süresi Kasım ayında sona ermişti. Prim borçlarının üçüncü taksitinin ise Aralık ayında ödenmesi gerekiyordu. Yeni düzenlemeyle, Aralık ayında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri de Ocak ayı sonuna kadar uzatılacak.

ÖNCEDEN BAŞVURANLAR YARARLANACAK
Bu arada, yeni düzenlemeye göre, sağlanan bu haktan, her mükellef yararlanamayacak, Mayıs 2018 tarihinde çıkartılan yapılandırma yasası kapsamında başvuruda bulunmuş olanlar yararlanabilecek. Daha önce yapılandırma başvurusu yapmamış olanlar, yeni düzenlemeden yararlanamayacak.

VAN’DA YÜZDE 35

Vergi borçlarının yapılandırmasıyla ilgili yasanın çıktığı tarihten bu yana Van’da mükelleflerin hatırı sayılır bir kısmının yasal sürelerden yararlanmadığı belirtildi.
Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, “Van’daki vergi mükelleflerinden yüzde 35’inin, maddi imkânsızlıklardan dolayı yapılandırmadan faydalanamadığını” söyledi.

YENİ DÜZENLEME YENİ UMUT…

TBMM’deki yeni düzenlemeyi, yapılandırmadan faydalanmayanlar için “umut” olarak niteleyen Şahin, şunları kaydetti:
“Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) üst kurulumuz ve odalarımız, bu konuyla ilgili Maliye ve Gümrük Bakanlığı’na başvuruda bulunmuşlardı. Dolayısıyla bu konu, bir Torba Kanun ile taksitlerini kaçıranlar için umut oldu. Van’da da yüzde 35 gibi bir mağdur esnaf kitlemiz var. Esnaflarımız imkânlarını gözden geçirerek, bu fırsatı iyi değerlendirmelidir.” 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Yapılandırmada yeni fırsat

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi