Van’da “Gençleri sanatla buluşturma çalıştayı” gerçekleştirildi

İpekyolu Belediyesi’nin organizasyonu ile eski Araştırma Hastanesi yanında bulunan Kent Park’ta, batı illerinden gelen ressamların katıldığı “Gençleri sanatla buluşturma çalıştayı” adı altında bir etkinlik gerçekleştirildi. San

SİYASET 4.03.2019 10:15:28 0
Van’da “Gençleri sanatla buluşturma çalıştayı” gerçekleştirildi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Edinilen bilgilere göre, aralarında Vanlı ressam Haydar Ekinek’in de bulunduğu 20 ressam, İpekyolu Belediyesi’nin organize ettiği “Gençleri Sanatla Buluşturma Çalıştayı” için Cuma günü Van’a geldi. 
Cuma günü Van’ın tarihi yerlerini dolaşan ressamlar Cumartesi günü ise eski Araştırma Hastanesi yanında bulunan Kent Park’ta, Pazar günü de Kültür Sokağı’nda yapılan çalıştayda bir araya geldi.

“AMACIMIZ; VATANDAŞIMIZI SANATLA BULUŞTURMAK”
Kent Parktaki resim alanını gezerek ressamlar ile bir süre sohbet eden İpekyolu İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, “Bu tür etkinlikler ile vatandaşlarımızı buluşturmaya devam ediyoruz. Buradaki amacımız kültürler arasında bağ oluşturmak ve vatandaşlarımızı sanatla bir araya getirmektir." dedi.

VAN’IN GALERİ İHTİYACI
Çalıştayda yer almasıyla ilgili olarak gazetemize konuşan Vanlı ressam Haydar Ekinek, sanat alanında daha çok Van’a katkı yapmak istediğini söyledi.
Van’daki eksiklerden birinin de galeri olduğunu ifade eden Ekinek, şöyle dedi:
“Kendim aslen Vanlıyım, 30 yıldır İstanbul’da sanat yaşamımı devam ettiriyorum. Ama bunun dışında ben Van için sanat adına bir şey yapmak istiyorum. Tabi ki yurtdışında da sergilerim var, işte Dubai’de, Londra’da, farklı yerlerde, bu benim için farklı bir şey ama Van’ın benim için çok farklı bir önemi var. Çünkü Vanlı olduğum için bütün hayallerimi kurduğum yer Van’dı. Van’da bir gün resim sergileri açmak, sanat adına bir şeyler yapmak, Van’da sanat müzesi açmak, resim galerisi açmak, ama iyi bir galeri. Şu anda Van’da en büyük eksiğimiz resim galerisidir. Bir sanat galerisinin olmamasıdır. Bir sanat müzesinin olmamasıdır. Bunlar da zamanla aşılması gereken şeylerdir.”

“SANATI SOKAĞA TAŞIDIK”
Ekinek, çalıştay ile ilgili olarak da, şunları söyledi: 
“İzmir’den, Ankara’dan, İstanbul’dan ressam arkadaşlarımız bugün buraya geldiler. Amaç sanatı sokağa taşımak, küçük yaştaki çocuklara sanatı sevdirmek… Bugün burada İpekyolu Belediyesi’nin organizasyonu ile gençlik çalıştayı var. İpekyolu Belediyesi bana bu teklifi sundu. Ben de seve seve kabul ettim, zaten istiyordum. Şu an ilgi çok iyi. Hava çok iyi. Bugün çocuklarla beraber resim yapıyoruz. Tabi bunun devamı gelecek, kısmet olursa bundan sonra daha iyi projeler yapacağız. Hep birlikte koordine ederek yapmamız gerekiyor. İyi olacağına da inanıyorum. Bir ülkeyi sanat geliştirir. Bir ülkeyi sanat gücü birleştirir. Çünkü sanat birleştiricidir.”

“VAN’A GİDİLİR Mİ?” DEDİLER
Organizatör Esma Bayraktar da, şunları anlattı:
“8-10 yıldır sanat organizasyonları yapıyorum. Van’a geçen sene 50 sanatçı arkadaşımla beraber geldik, çalıştay yaptık yine. Haydar Ekinek’in bir sergisi vardı. Biz bu sefer 20 arkadaşımızla geldik. İzmir, Bursa, Ankara, İstanbul, Eskişehir ağırlıklı olmak üzere böyle bir ekibiz. Bu illerden gelen ressamlarımız var. Hiç Van’ı tanımayan ve gelirken de ‘gitmeyin, nereye gidiyorsunuz, Van’a gidilir mi?’ diyenler olmasına rağmen, arkadaşlarımız şu an burada. Geldiğimiz an zaten hemen fikirleri değişti. Çünkü o kadar güzel karşılandık ki, ben zaten emindim, çünkü geçen seneki tecrübemden… Bir kere sanatçıya, sanata çok aç insanlar var Van’da. Ve çok sıcakkanlı ve misafirperver insanlar… Onun yanında Van’ın tarihi değerleri, kültürel değerleri, doğası, tarihi değerleri çok yüksek bir şehir. Bunun tanınması lazım, insanların güzelliğinin tanınması lazım. Yani bu bir alışveriş oluyor bir yerde… Bakın çocuklar resim yapıyor. Bu bir heyecan… Ve ben de bu heyecanı yaşattığım için çok mutluyum. Van’a biz sanat taşıyoruz, Van’dan da insan sıcaklığını alıyoruz. Bunun devamını diliyorum. Bu anlamda İpekyolu Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum. Bütün yerel yönetimlerin sanata el atması lazım. Bu şehirlerimizin tanınmaya ihtiyacı var. Bu en güzel yol oluyor bence.”

RESİM ÇALIŞTAYINDA BİR ŞAİR
Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Şair Ertan Mısırlı da, resim çalıştayında yer aldı. 
Mısırlı da, duygularını şöyle aktardı:
“Şiirle resmi buluşturmak diyelim biz buna. Aslında farklı sanat disiplinleri biri biriyle ilintili… Hiç biri diğerinden esinlenmeden olmuyor. Bunlara en yakını galiba, resim ve şiir… Benim için de bir ilk oldu, ortak arkadaşlarımız da var içlerinde. Böyle bir gezi düzenliyoruz, çalıştayımız var deyince ben de sendikamız adına geldim. Van harika, dün gezdik. İpekyolu Belediyesi görevlileri, Harun bey olsun, Mukadder hanım olsun çok yardımcı oldular. Van’ı baya bir sevdirdiler. Van kısa sürede baya bir yorgunluğumuzu aldı. Yorgunluk değil tabi de pasımızı aldı, sonra fark ettim ki İstanbul’da paslanmışım. Kendi adıma konuşayım da… İnsan yaşlanmaz paslanır. Yani yaş almak ayrı bir şey, alırsınız bu doğanın bir gereği, zaten zaman ışık hızıyla akıp gidiyor. Ama paslanmak kötü… Paslandınız mı o 20 yaşında da olabilir, 60’da da, 80’inde hiç paslanmazsınız, kalırsınız, bu insanın kendi yaşama bakışı, hayata tutunması, algısı, beyni, bunu belirleyen o. İçinde o yoksa dışarıdan verilmez. Biz sanatçılar dışarıdan vermeye çalışıyoruz, resimle, müzikle, şiirle, romanla, edebiyatla, tabi siyaset de kültür politikalarını gözden geçirmeli.”

GÖÇÜ RESMETMEK
Eskişehirli ressam Gülizar Kılıç, sadece göç edenlerin resimlerini yapan bir ressam. Şimdiye kadar birçok sergiye katılan ve ödülleri olan Kılıç da, çalışmalarını şöyle dile getirdi: 
“Ben özellikle göç edenlerin resimlerini yaptım şimdiye kadar, çünkü bizim oraya her yerden gelen göçler oluyor. Çok acılar duydum, onlar beni çok etkiledi. Göçler hayatıma çok dokundu. Bunu neden yaptım, insanlar görsün, yüzleşsin diye… Bizde fazla yüzleşme yok çünkü fazla yaşanan acılar oluyor ama kimse bir şey demiyor. Bütün bunlar beni etkiledi ve ben göç resimleri yapmaya başladım. Sanatın değiştirme gücü var, iyileştirme gücü var, ben de katkım olsun diye bunları yapıyorum. Ödül de aldım, sansür de, ama devam ediyorum.”

VANLI RESSAMLARIN GALERİ TALEBİ
Çalıştaya katılan ve gençlerle birlikte resim yapan Vanlı ressamlar da galeri ihtiyacına dikkat çekti.
Ressam Saruhan Yaman, “Bizim en büyük eksiğimiz yıllardır bir sanat galerimizin olmayışıdır. Bunu her seferinde dile getirdik, ancak bu konuda bir ilerleme olmadı. Talebimiz bir an önce bir galerinin yapılmasıdır” diye konuştu.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Van’da “Gençleri sanatla buluşturma çalıştayı” gerçekleştirildi

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi