Say, Yeni Edremit’e Hoşgeldiniz dedi projelerini açıkladı

Edremit Belediye Başkan Adayı İsmail Say, ‘Yeni Edremit’ sloganıyla Edremit projelerini açıkladı.

SİYASET 18.03.2019 10:22:52 0
Say, Yeni Edremit’e Hoşgeldiniz dedi projelerini açıkladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

İsmail Say tanıtım toplantısında “Hepiniz yeni Edremit’e hoş geldiniz” diyerek sözlerine başladı. Say, selamlama konuşmasının ardından şu ifadelere yer verdi: “Artık Van’ın da Edremit’in de kabuğunun kırmasının vakti gelmiştir. Bizler bunun mesajını insanımıza veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz.” Say, ayrıca, “Ben Dertliyim, Necdet Takva dertli, bizler dertliyiz. Bizler bu memleketten yana dertliyiz. O yüzden buradayız. Bir aradayız. Kıymetli Cumhurbaşkanımızın dediği gibi biz bu millete de sevdalıyız. Edremit artık ticareti, turizmi, tarımı ve tekstili ile dile gelmeli, huzur ve istihdamın kenti olmalı. Bunun zamanı geldi.” Dedi. Ak Parti Edremit Belediye Başkan Adayı İsmail Say, bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısında Edremit’te yapacağı projeleri duyurdu. Şehir dışında isimlerle birlikte kentteki bir çok kurum, kuruluş, STK temsilcisi ve partililerin katıldığı toplantıda hazırlanan projelerin lansmanı gerçekleştirildi.

SAY: BİZ İŞ DİYORUZ, AŞ DİYORUZ, GELECEK DİYORUZ!

Say, belediyecilik hizmetleri ile başladığı konuşmasında ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “Biz iş diyoruz, aş diyoruz, gelecek diyoruz, yarınlarımız diyoruz. Başkalarının ise ne dediği, ne demediği ortada. Belediyenin geniş hizmet alanı ve hayatımızın her köşesine dokunuyor olması 31 Mart’ı çok daha önemli kılmakta. Evimizde musluğu çevirdiğimizde akan suyun kalitesinden, dışarda ayağımızı bastığımız yolun kalitesine kadar belediyenin dokunduğu her alanda değişiklik yapabilir ve insanlara dokunabilirsiniz. Bunun için belediye ve bunun için, kendimiz, çocuklarımız için 31 Mart önemli diyoruz. Tüm projelerimiz de bunun için.”

“KAPISI AÇIK BELEDİYECİLİK DÖNEMİ BAŞLAYACAK”

Say, ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Bizim en önemli başlıklarımızdan birisi. Biz işsizliği azaltmak istiyoruz. Bizim biliyorsunuz 6 tane teşvik bölgemiz var. Van da bu noktada en fazla faydalanması gereken ilk bölgelerden biri. Ama şu ana kadar çok az yatırım almış. Bundan sonra biz bunu değiştireceğiz. Edremit Belediyesi olarak Edremit’i 7. Bölge ilan edeceğiz. Bunu da tüm Türkiye’ye buradan ilan ediyoruz. İstemez misiniz Edremit’te doğan her çocuğun adına bir dikili ağacı olsun. Bizim Edremit’te bir kent ormanımız yok. Biz hem orman yapacağız, hem de çocuklarımıza dikili bir ağacı olmasını sağlayacağız. Bizim düşündüğümüz yeni Edremit’te bunlar var.”

KADINLAR VE GENÇLER SÖZ SAHİBİ OLACAK

Biz bu memlekette taş üstüne taş koyan herkesin yanında olacağız ve hizmetkarı olacağız. Bu böyle biline! Ve yine en önemli projemiz şu: Biz kapısı açık belediyecilik yapacağız. Kimse ‘Günlerdir arıyorum, kapısına gidiyorum, ulaşamıyorum’ demeyecek. Herkes gençlerden bahsediyor. Ama kimse bir şey yapmıyor. Biz bunu değiştireceğiz kadın ve gençlik meclisleri kuracağız ve tüm kararlarımızı bu meclislerin de görüşünü alarak yapacağımız.”

“BİZ EDREMİT’İ SEVDİK, EDREMİT DE BİZİ SEVECEK!”

Edremit’e dair tüm projelere saha çalışması yaparken karar verdiklerini söyleyen Say, istihdam vurgusunu yaparak hazırladıkları projeleri açıklamadan önce şu ifadelerle sözlerini tamamladı: “Biz projelerimizi sahada gezerken kararlaştırdık. Bunun için geçti. Biz kanalizasyonu olmayan, asfaltı olmayan yerde teleferikten bahsedemeyiz. Tamam biz teleferik de yapacağız ama öncelikle acil eylem planıyla yolu, suyu, altyapısı eksik olan bu insanlarımızın insanı ihtiyacını karşılayacağız. İlk işimiz bu olacak. Ve yine istihdam programı kapsamında 5 bin civarında bir istihdam sağlayacak çalışmalar hazırladık. Biz Edremit belediyesi olarak yatırım olanaklarını kolaylaştırarak en az 5 bin istihdam yaratacağız. Bunun da müjdesini vermek istiyorum. Bundan sonra Edremit’te yaşamak bir ayrıcalık olacak. Biz Edremit’i sevdik, Edremit de bizi sevecek inşallah.”

İŞTE SAY’IN PROJELERİ

Ardından hazırlanan projeleri görselleri ile birlikte salonlara sunum eşliğinde anlatan Say, ilk vurguyu istihdam projesi ile yaptı.

Tüm projelerinin istihdam alanı yaratacağını hatırlatan Say, başlıklar halinde projelerini şöyle paylaştı:

İŞSİZLİĞİ BİTİRİYORUZ

Biz işsizliği bitiriyoruz. AK Parti çatısı altında bu projeyi vaat etmiyoruz. Söz veriyoruz. Bunun için de İŞKUR ve diğer kamu kurumlardan bahsetmiyorum. Bunu özel yatırımlarla, tekstil yatırımları ile diğer kamu-özel yatırımlar ile yapacağız. Yine turizm alanındaki yatırımları artırıp bin 500 kişiye iş alanı yaratacağız.

VAN GÖLÜ SUYU TERMAL SU

Van Gölü Suyu ısıtıldığında termal su kalitesinde 2’inci sırada olan bir göl. Biz bunun araştırmasını yapmıştık. Geçmişte de bu sudan losyon üretilmişti. Biz Edremit Belediyesi olarak bu potansiyeli değerlendireceğiz.

EDREMİT KONGRE MERKEZİ OLACAK

Edremit Belediyesi bir çok kongre ve toplantının merkezi olacak.

TELEFERİK

Kızkalesi ilk durak olacak şekilde Edremit’e teleferik yapacağız. Bunu bir turizm hamlesi olarak hayata geçirip ileriye taşıyacağız. Ardından TOKİ’ler ile ikinci etapta duraklar oluşturup bir ulaşım aracı haline getireceğiz.

TARIM HAYVANCILIKTA MAHALLE BAZLI YATIRIM

Mahalle bazlı seracılık yapacağız. Soğuk hava depoları kuracağız. Tarım desteklerinden faydalanacak ve tarım ve hayvancılığı yaygınlaştıracağız. Köy ve mahallelere ücretsiz kiralanabilen tarım araçlarını halkımızın hizmetine sunacağız. Özellikle meyve tarımcılığında soğuk hava deposu desteği sağlayıp tüm mevsimlerde yetişmiş sebze ve meyveleri korumuş olacağız.

ET VE SÜT ÜRETİMİNE DESTEK

Organize Tarım Bölgesi ve mahalle bazlı bölgeler ile mahallelerdeki bireysel hayvancılık anlayışından kurtarıp geniş çaplı bir istihdamın parçası haline getireceğiz.

TİCARET VE SANAYİ MERKEZLERİ KURULACAK

Edremit 2014’e kadar nüfusu 10 binler civarında olan bir kasaba görünümündeydi. Şimdi nüfusu 125 bini aşkın bir ilçe. Edremit’in bir ticaret ve sanayi merkezi yok. Çevre Yolumuz hemen açıldıktan sonra sanayi merkezlerimizi ve ticaret alanlarımızı kuracağız. Edremit’i de bu anlamda yeni Van’ın ticaret merkezi haline getireceğiz. Burada da bin kişiye istihdam sağlayacağız.

EDREMİT 7. BÖLGE

Buraya 2014 yılı Haziran’nın 4 özel uçak indi. Bu uçaklardan inenler 3-4 ay içinde 7-8 bin kişinin istihdam edeceği yatırımlar yapacaktı. Ama 6-8 Ekim olayları nedeniyle bu olmadı. Ama biz Edremit’i 7. Bölge ilan ederek bunun önünü açacağız.

EDREMİT GÜNEŞ ENERJİSİNİN MERKEZİ OLACAK

Van Konya ve Karaman ile birlikte güneş enerjisinden en çok faydalanan ildir. Edremit’te bunu değerlendireceğiz. Tarım alanlarına zarar vermeden hedefimiz Türkiye’nin enerjisinin yüzde 10’nu Van’dan sağlayacağız.

MOBİLYA VE DÜĞÜN ÇARŞISI

Özellikle mobilyacıların ve beyaz aşya ve düğün sektörünün birlikte kümelenebileceği bir proje kurguluyoruz. Ya yap-işlet-devret ya da belediye kamu ortaklığı ile yapmayı düşünüyoruz. Burada 500 civarında istihdam düşünüyoruz.

MAHALLE ÇARŞILARI KURULACAK

Edremit’in 19 bin nüfuslu aileleri var. Küçük küçük ilçeler olacak mahalleleri var. Biz bu mahallelerin ihtiyaçlarına göre mahalle çarşıları kuracağız. İnsanlarımız kilometrelerce yol gitmek zorunda kalmayacak.

İMAR VE ŞEHİRCİLİK

İmar ve şehircilikte de özellikle Süphan, Yeni Mahalle gibi mahallelerde tapu problemi olan alanları büyükşehir belediyesi ve bakanlık ile çözeceğiz. Hak sahiplerinin tapularına kavuşmalarını sağlayacağız. Yine biz en büyük yatırımı imarda yapacağız. İmar bir şehrin geleceğidir. Maalesef üzülerek söylüyorum Van büyükşehir olmasına rağmen bir master planına sahip değil. Master plan demek bir şehrin 1/100.000 binlik planı demek. Bunu öncelikle büyükşehir ile yapacağız ve diğer küçük ölçekli planlarla Edremit ve Van’ın imar problemlerini çözeceğiz. EDREMİT’E KENT MEYDANI Edremit’e bir kent meydanı ve buna bağlı olarak ticari alt merkezler oluşturacağız. Burada belediye-kamu işbirliği ile ortak yürüteceğimiz proje yapacağız. DSİ’nin onay aşamasındaki proje ile tarihi Şamram kanalını koruyacağız ve turizme kazandıracağız. Bu da yeni Edremit belediyesinin Van’a hediyesi olacak.

ALTYAPISIZ KÖY VE MAHALLE KALMAYACAK

Seçim sürecinde Edremit’teki en önemli eksikliğin alt yapı olduğunu gördük. VASKİ yetkilileri ve diğer ilgililer ile görüştük. 4-5 ay sonra yapılacak çalışmaları öne almaya çalıştık. İller Bankası idaresine geçti. İnşallah en kısa zamanda Edremit’in tamamının altyapı projesi ilana çıkacak. Bunu da buradan duyurmak istiyorum. Su, kanalizasyon ve asfalt yolu olmayan bir köy, mahalle bırakmayacağız.

SOSYAL VE KÜLTÜREL PROJELER

Hasta ve yaşlılar için özel bir destek merkezi kurulacak. Millet Kıraathanesi kurulacak. Edremit Su Sporları ve Kamp merkezi kurulacak. Mahalle içerisinde ihtiyar, yaşlı ve genç istişare kurulları kurulacak ve kararlar beraber alınacak. Aş Evi Dayanışma Kurulu kurulacak. Kent ormanı ile her çocuğun bir dikili ağacı olacak. Yine gençler ve kadınların gençlik ve kadın destek merkezi olacak. Tüm Edremit’e hizmet edecek Edremit Millet Kongre ve Kültür Merkezi’ni de hayata geçireceğiz. Edremit su sporları merkezini hayata geçireceğiz. Bir de Edremit’e Festivan adında bir marka kazandıracağız. Bu artık Van’ın markası. Tüm festivalleri Festivan markası altında toplayacağız.

EĞİTİM VE SAĞLIK YATIRIMLARI

Engellilerin önündeki engelleri kaldıracağız. Mesleki eğitim kursları, engelsiz bilim ve teknoloji sınıfları ve spor alanları kuracağız. Yine her mahalleye mahalle bazlı kreş, çocuk oyun ve eğitim merkezleri yapacağız. Üretim ve istihdama dayalı meslek edindirme kursları kuracağız. Ürettikleri ürünleri pazarlayacağı alanlar da oluşturacağız. Ayrıca Bölge Hastanesi’ne uzak olan TOKİ bölgesine 24 saat hizmet verecek semt poliklinikleri kuracağız. Edremit sınırları içiresindeki Bölge Hastanesi’nin hemen yakınında hasta yakını misafirhanesi yapacağız.

TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLECEK

Edremit’te ulaşım sorununu Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çözeceğiz. Mahalle içi servis ağları kuracağız. Yine gerek Edremit merkez gerekse diğer yoğunluğun olduğu yerlerde otopark alanları oluşturup trafiği rahatlatacağız.

VAN GÖLÜ KORUNACAK

Van Gölü’nün korunması noktasında yaptığımız çalışmaları ileriye taşıyacağız. Koruma kanunu çıktıktan sonra Van Gölü Havzası’nı korumak için önemli adımlar atacağız.

IŞIKSIZ SOKAK KALMAYACAK

Bir çok mahallenin gece karanlığa gömülmesine son vereceğiz. Tüm mahallelerimizi ışığa kavuşturacağız.

MEGA PROJE: MİLLET BAHÇESİ

Say “2014’te hazırlanan bir proje vardı. Biz bunu aldık, revize ettik. Bakanlığımıza da anlattık. Onlardan da destek sözü aldık.” Diyerek Edremit sahilinde içerisinde bir çok merkezin olduğu Millet Bahçesi projesinin detaylarını anlattı.

 ŞEHRİVAN HABER: YUNUS EMRE AYKAÇ/HAMİT KARAKUŞ-